Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Profil usunięty
Opublikowano

dzis po 3,60 netto. powiat Grudziadzki. kuj-pom

Opublikowano (edytowane)

Ale Panowie, sami się pakujemy w to gówno. Mnie boli że tak ciężko jest i utrzymać dobrą cenę za żywca. czemu jest taki duży problem ze zrzeszeniem się w jakieś grupy? 

 

dlaczego??? odpowiedzi jest kilka np nadmierna papierologia przy zakładaniu grupy, jestem w grupie i jakoś nie odczuwam że mam lepszą cenę przez to, problemy są te same co u Was bez  zrzeszenia w grupę.Ale najważniejsze ,ze sąsiad by wiedział za ile sprzedaje i po ile, ile odstawiam rocznie itp itd...dla niektórych jest to nie do przeskoczenia, szczególnie dla bajkopisarzy ile to nie wyprodukował, ile dostał ;) . Po trzecie każdy z  członków chciałby rządzić i czuć się najważniejszy, a tak się nie da. Po czwarte kasa najpierw na konto grupy za sprzedaż, a dopiero później na konto indywidualne. Cena na dziś 3,7 +Vat na żywą, myślę ze po wybiciu wyjdzie 4,1-4,2 netto na żywą...

 

Edytowane przez pabloooo
  • Like 1
Opublikowano

no ja dzisiaj spredałem po 4.40 cena sie nie zmieniła przez ostatnie 2 tygodnie, wczesniej byłem z pierwsza partia 1 grudnia to tak samo płacili wiec jest bez zmian na dzien dzisiejszy, ale na styczen zapowiadają ze 3zł bedzie a może i mniej ;[

Opublikowano

Kujawsko-pomorskie, powiat nakielski pośrednicy płacą 3,4-3,6, po uboju za E klasę 4,9-5. Mam pytanie handluje ktoś ze Stokłosą jak u niego wygląda wybojowość, mięsność, od ilu sztuk odbiera z gospodarstwa i jakie ma terminy płatności?

Opublikowano (edytowane)

Pośrednik? Nie dziwie się, że wierzysz w to co on mówi, skoro wierzysz w to, że uczciwie Ci płaci. W zasadzie powiedział Ci prawdę bo faktycznie będzie po 3.8 zł, a zakładając, że nie jeden pośrednik zarabia 1 zł/kg będzie płacił 2.8 zł.

Edytowane przez Darekpol
Opublikowano

Sprzedane dziś 20 szt. po 3,5 zł netto, poł roku wcześniej więcej wziąłem za 15 sztuk, ale cóż życie, miejmy nadzieję, że od wiosny cena będzie szła w górę tak jak spadała, bo styczeń czy luty moim zdaniem zdecydowanej poprawy nie przyniosą, obym się mylił...

Opublikowano

Cena 2.80 jest ceną bardzo realną patrząc na bezkarność pośrednika przez urzędy.Ba jestem przekonany że pośrednicy zdolni są kupić tucznika w cenie prosiaka jeśli tylko będzie miał taką okazję.

Opublikowano

Witam!

U nas bez zmian 3,6-3,7 małopolska .

 

Najlepiej importować mięso z gronkowcem i karmić polaków  (Polska pomału staje się śmietnikiem europy)

 

Czytałem ostatnio na top agra artykuł który ukazał się niedawno i to minie nie zadziwiło .tylko drugi artykuł aż z lipca b.r proszę oto treść pierwszego z top

 

Gronkowiec złocisty jest bardzo niebezpieczną dla ludzi bakterią i do tego odporną na leczenie antybiotykami. Przedostaje się wraz z mięsem do ludzkiego przewodu pokarmowego i sieje spustoszenie  w organizmie. W grupie największego ryzyka zakażenia się tą bakterią są rolnicy, lekarze weterynarii, pracownicy zakładów mięsnych i ich rodziny. Ale nie tylko. Duński Instytut Chorób Zakaźnych poinformował, że 20 proc. osób zakażonych gronkowcem złocistym nie miała bezpośredniego kontaktu ze świniami i osobami z grupy ryzyka.

W Danii na nogi postawiono inspekcję weterynaryjną, która ma ściśle współpracować z hodowcami, by nie dopuścić do dalszego rozprzestrzeniania się gronkowca w chlewniach.
Działania podejmują także kraje, które importują z Danii mięso. Szwedzi skontrolowali rutynowo poszczególne partie duńskiego mięsa. W średnio w 4 na 20 sprawdzonych przez szwedzkie służby opakowaniach z wieprzowiną wykryto bakterie gronkowca złocistego

 

 

a oto drugi z lipca czyli już wiadomo od dawna

 

W mięsie z Danii mogą się znajdować odporne na antybiotyki bakterie.



- Przestrzegam konsumentów oraz sklepy przed zakupem duńskiej wieprzowiny. Aż osiem na dziesięć świń w Danii łapie w rzeźniach bakterie , dlatego ryzyko zarażenia się jest bardzo duże. Jeśli bakterie rozprzestrzenią się w szpitalach, to skutki będą katastrofalne. Nawet jeśli choroba nie zaatakuje ciebie, to możesz zarazić np. swoją babcię, a dla niej zarażenie może się skończyć śmiercią - mówi profesor medycyny społecznej z NTNU, Steinar Westin.

Zaobserwowano rozprzestrzenianie się odpornej na antybiotyki bakterii MRSA (gronkowiec złocisty), Mattilsynet (Nadzór żywności) stara się usunąć zakażone mięso z rynku, mając na względzie zdrowie społeczeństwa.

 

- Odporność na antybiotyki to globalny problem, chcemy więc ograniczyć użycie antybiotyków na hodowlach - powiedziała Kari Bryhni, dyrektor działu prawnego w Mattilsynet.

Folkehelsetilsynet (Nadzór zdrowia społecznego) dodaje, że bakterią można zarazić się nawet w domu:

- Nie wiemy prawie nic o tym, jak wysokie jest ryzyko zarażenia. Nie możemy więc wykluczyć, że do zarażenia może dojść w domach, podczas przygotowywania mięsa. Wygląda jednak na to, że przy zachowaniu wszystkich zasad higieny ryzyko zostaje znacznie obniżone. Musimy przeprowadzić badania, które dadzą odpowiedź na pytanie, jak bakteria się przenosi - powiedział lekarz Jørgen Bjørnholt.
 

 

Opublikowano (edytowane)

no to widzę, że będziemy jeść pyszne zdrowe miesko, bo nasze służby weterynaryjne staną na wysokości zadania i nie dopuszczą do importu do polski mięsa z gronkowcem... taki sarkazm :mellow:  ręce opadają...

Edytowane przez Minoko
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

    • Przez AgroSikora
      Jakie ceny nasion kukurydzy za j.s na waszym terenie?
       
       
      - KWS
      - Pionner
      - LG
      - Syngenta
      - Euralis
       
    • Przez jarek2030
      Witam! Mam problem ponieważ chcę sprzedać słomę po mieszance jęczmienia/owsa/pszenicy 2.70 ha i kolega chce sobie kupić i zbelowac tą słomę moje pytanie jest ile wziąć od belki zestaw to Case maxxum 135 i class Variant
    • Przez Anetka1
      po ile kupujecie nasiona zbóż kwalifikat
    • Przez młodyrolnik2000
      Siema. Mam gospodarstwo około 20 hektarów i hoduje okoły 50 świn i 10 sztuk bydła. Planuje zlikwidować świnie i powiekszyć chów bydła do około 20 sztuk oraz bardziej skupić sie na produkcji roślinnej czyli zboża, rzepak lub kukurydze na ziarno. Tylko nie wiem czy mi się to opłaci. Może ktoś zmieniał coś w tym stylu jak ja to planuje? Myślicie że sie opłaci? Z góry dzięki za odpowiedz. dodam że ziemie klasy 3, 4 i 5.
    • Przez Piters182
      Witam. Mam pytanie odnośnie ceny takiego ciągnika ile kosztował nowy, co prawda ten model nie jest już dawno dostępny jako nowy, ale gdy był w tych latach produkcji jako nowy, to jaką miał cenę w wyposażeniu podstawowym, standardowym??
×
×
  • Dodaj nową pozycję...
v