Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Cześć,

Zastanawiam sie jaki olej hydrauliczny nalezy zapodać do zetora 52-11.

Akutalnie mam tak, że jak traktor jest zimny to podnośnik w miare szybko działa,

a jak sie nagrzeję to bardzo wolno podnosi. Do tego olej jest jakby spieniony.

Stad moje pytanie, jaki olej tam należy wlać i ile litrów.

Co wiecej, jak traktor stoi przodem wyżej niż tyłem to podnośnik podnosi szybciej,

a jesli stoi przodem w dól, to w zasadzie nie chce podnieść.

Wiem, że to może byc coś np z rozdzielaczem, ale zaczne od oleju ;)

Z góry dzięki za odpowiedzi.

Edytowane przez mareqkrk
Opublikowano (edytowane)

To raczej nie wina oleju... masz gdzieś wewnętrzne przecieki w układzie hydraulicznym, dlatego olej sie pieni i po rozgrzaniu gdy olej jest rzadki to bardziej ucieka na lewo, lub też pompa zmęczona jest życiem... A co ilosci przeciez jest miarka i na nia patrz a oleju zawsze kup w zapasie a nie na styk-nie rozumiem takiego myślenia...

Edytowane przez JD1052
Opublikowano

Co wiecej, jak traktor stoi przodem wyżej niż tyłem to podnośnik podnosi szybciej,

a jesli stoi przodem w dól, to w zasadzie nie chce podnieść.

Wiem, że to może byc coś np z rozdzielaczem, ale zaczne od oleju ;)

Z góry dzięki za odpowiedzi.

To wskazuje na to że masz mało oleju i dlatego się też pieni. Oleju powinno być około 25 litrów (środkowa kreska na bagnecie w korku wlewowym). Jeśli chodzi o lepkość to SAE 80W i jakość API GL4 - hipol o tych parametrach wystarczy...

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Podobna zawartość

• Przez Mateusz_320
      Witam. Mam trudna sparwe ale mianowicie mam zetora 5211 91r 4810mtg i w lecie palił do strzału a teraz przy 5-10 stopniach ma problemy z odpaleniem. Po odpaleniu za 2 3 razem kopci jak szalony ciagle gdy sie przygrzeje to nic ale na zimnym tak ma. Dodam oleju nie bierze zawory były nie dawno ustawione Olej jest równo z maxem. Chce to naprawic przed zima bo w zimie nie ruszy pewnie. Pozdrawiam 
    • Przez Mateusz_320
      Panowie ostatnio zawiozłem ciagnik do mechanika czyli w piatek bo na innym temacie pisałem ze strasznie ciezko pali i kopci. Zawory sa ustawione wtryski patrzylismy wczoraj maja 170-175 a ciagnik dalej tak samo. Pompiarz mówił zeby pompy nie ruszac bo moze byc okej z nia. Co radzicie na co patrzec jeszcze? Oleju odziwo nie bierze z odmy nic nie wydostaje sie. Jak odpali to dziwne obroty na poczatku ma tak jakby zaraz chciał zgasnac. Pozdrawiam
    • Przez ŁukaszRokowski
      Witam jaki plug do zetora 5211 interesuje mnie lekki plug 3 służbowy obrotowy np lemken jak sie to sprawuje proszę o odpowiedź pozdrawiam
    • Gość
      Przez Gość
      Prasowanie w moim wydaniu.
      video0003.3gp
    • Przez WojtekWawszczak
      Witam. Mam prośbę. Może mi ktos dokładnie wytłumaczyć obsługę zetora 5211 chodzi mi gdzie znajduje bagnet do sprawdzania poziomu oleju w silniku, gdzie jest zbiorniczek na płyn do spryskiwaczy, jakie ma hamulce, zapalanie świateł pozycyjnych, drogowych, mijania, kierunków, schemat skrzyni biegów 
  • Dodaj nową pozycję...
v