Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
3 godziny temu, Sylwekx25 napisał:

Cóż już niewielu bohaterów tamtej opowieści zostało na świecie , ponad 21 lat to jednak szmat czasu...Niech jej ziemia lekką będzie.

Bardzo przykro mi że coraz więcej bohaterów nie ma już  wiesz może kto jeszcze został  wiem że Pana Franciszka nie ma Pani Franciszki Pana Edwarda Wełpy 

Opublikowano

Kałczor, Pani Wanda, Pani Rozalia z siostrą też już nie żyją, nie wiem jak ten kowal ale w Eurołanach była mowa , że zbliża się do 90-tki a to już jednak też parę lat minęło...

Opublikowano

Ten pan Franciszek to mądry gość był,teraz jak słucham to wiele prawdy jest w tym co mówi. Kiedyś tak nie patrzyłem na ten dokument jak dzisiaj.

Opublikowano (edytowane)

No przypominają mi się te wieczory na wsi,to akurat tamte lata jak serial kręcili. Dzisiaj jakoś nie ma już tego,jeszcze teraz gdy ta atmosfera wojenna. A słyszałem jak p Kałczor zginą,szkoda w serialu takie pozytywne wrażenie sprawiał naprawdę i taka fajna atmosfera w tej rodzinie była.

Edytowane przez Krzak
Opublikowano

Dziś to każdy sam siedzi przed komputerem , smartfonem , bo lepiej się do nikogo nie odzywać bo nie każdemu się to podoba , te facebooki , instagramy , tiktoki , snapchaty zgubiły świat i zrobiły wodę z mózgu młodzieży .

• Like 1
  • Thanks 1
Opublikowano
2 minuty temu, Supersebusiek napisał:

Dziś to każdy sam siedzi przed komputerem , smartfonem , bo lepiej się do nikogo nie odzywać bo nie każdemu się to podoba , te facebooki , instagramy , tiktoki , snapchaty zgubiły świat i zrobiły wodę z mózgu młodzieży .

A daj spokój a ten TikTok to szczyt patologi jak się posłucha co się tam wyrabia.

Ten fragment od 4:10 Franciszek mądrze mówi. Bardzo to mi się podoba.

Opublikowano
Supersebusiek napisał:

trzeba by to jakoś zmienić 😀 mam plan

Opublikowano
18 godzin temu, Supersebusiek napisał:

Ciekawe jaki ten plan , ale jak w Rosji teraz to wyłączają to przecież aż płaczą te dziewczyny . 

No i dobrze, ludzie będą mieli czas żeby  się rozejrzeć w okół siebie co się dzieje i jaka jest przyczyna tego stanu rzeczy.

Opublikowano

Ktoś z Was był może kiedykolwiek na grobie pana Wełpy,pana Kałczora lub Pani Wandy ? Z tego co znalazłem to jedynie grób Pana Franciszka jest odwiedzany,są nawet filmy i zdjęcia,Pan Franciszek nie chciał pomnika ale teraz po śmierci żony za kilkanaście lat nie będzie śladu kto tam jest pochowany,na cmentarzach widać takie groby..te tabliczki na krzyżu nie są wieczne,po kilku latach ciężko coś czasem odczytać.

Opublikowano
36 minut temu, Sylwekx25 napisał:

Przeczytaj ten temat od początku i obejrzyj eurołany chyba 3 albo 4 odc ... Ogólnie od kilkunastu lat po gospodarstwie zostały tylko budynki.

Niejedno gospodarstwo tak skończyło,nawet większość które istniały w tamtym czasie teraz tak wygląda. Mentalność ludzi się zmieniła a resztę dokończyła unijna biurokracja niestety. Szkoda bo teraz wsie świecą pustkami kiedyś wieś tętniła życiem a co będzie za 10 lat?

Opublikowano
37 minut temu, Sylwekx25 napisał:

Przeczytaj ten temat od początku i obejrzyj eurołany chyba 3 albo 4 odc ... Ogólnie od kilkunastu lat po gospodarstwie zostały tylko budynki.

bardzo szkoda ze się rozpadło wiesz może czy ktoś to przejął są gdzieś zdjęcia gospodarstwa 

Opublikowano
29 minut temu, Rado9990 napisał:

Ktoś z Was był może kiedykolwiek na grobie pana Wełpy,pana Kałczora lub Pani Wandy ? Z tego co znalazłem to jedynie grób Pana Franciszka jest odwiedzany,są nawet filmy i zdjęcia,Pan Franciszek nie chciał pomnika ale teraz po śmierci żony za kilkanaście lat nie będzie śladu kto tam jest pochowany,na cmentarzach widać takie groby..te tabliczki na krzyżu nie są wieczne,po kilku latach ciężko coś czasem odczytać.

Taki los człowieczy na tym ziemskim padole. Dzieci nie mieli ale ilu jest takich co mieli a na grobach lata nikt nie był? Na zachodzie dzieci nawet na pogrzeby nie przychodzą i nie ma urny komu odebrać z zakładu pogrzebowego. Taki jest świat dzisiaj.

Opublikowano

U Wełpów to raczej sytuacja rodzinna do tego doprowadziła... Dzieci pod przymusem gnane do roboty więc gospodarstwo traktowali jako zło najgorsze więc nic dziwnego, że po jego śmierci woleli sprzedać i wyjść na prostą niż ryć przez przymus i spłacać kredyty...

• Like 1
Opublikowano
1 minutę temu, Sylwekx25 napisał:

U Wełpów to raczej sytuacja rodzinna do tego doprowadziła... Dzieci pod przymusem gnane do roboty więc gospodarstwo traktowali jako zło najgorsze więc nic dziwnego, że po jego śmierci woleli sprzedać i wyjść na prostą niż ryć przez przymus i spłacać kredyty...

No tak z jednej strony wolał kupić maszynę, niż do domu coś  gdyby nie ten wypadek to pewnie by mieli dalej gospodarstwo ale zjezdzał 360 z skarpy i ciągnik na siebie nakrył

Opublikowano

Oglądałem,no ale wszędzie trzeba robić czy w mieście czy na wsi. Ponad dekadę w mieście mieszkam a urobiłem się po łokcie nieraz tyle że masz ten komfort że po fajrancie nic cię nie interesuje jeżeli o pracę chodzi.