Polecane posty

pele19    1

Witam!

Mam taki mały problem w swoim malczyku a dokładnie padł mi alternator który juz nie nadaje sie do regeneracji.

Był w ciągniku od nowości i już wszystko się powycierało, wymiana szczotek, regulatora nic juz nie pomaga więc pora kupic nowy!

A teraz pytanie jaki ?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Profil usunięty   
Gość Profil usunięty

Taki jak był oryginalny. Nie wiem z czym masz problem. Poza tym każdy alternator da się naprawić. Ale trzeba zacząć od porządnej diagnozy, a nie wymieniać części na pałę.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
casejx    30

W kazdym sklepie z czesciami dostaniesz orginalny alternator. Mozesz tez zobaczyc na allegro.


Sprzedam kombajn claas senator tel.502157401. Zainteresowanych zapraszam na PW.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
vcc    10

Odezwij się na gg bo mam kilka szt montowanych na sprężarkę


agrotysk.pl


Ryki - Słowackiego 23


============================


Zwoleń - Krakowska 7

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
pele19    1

Czy coś sie stanie jak wstawie mocniejszy ??

 

Aktualnie mam A115-34A a chciał bym założyć chociaż A115-65A lub A133-55A

 

Co do elektryki to nie za bardzo w tym się orientuje...

Edytowano przez pele19

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
locke    292

Nie nic się nie stanie.Alternator będzie miał zapas mocy.


Siema :)
Sprzedam dwie felgi 18.3 R30 do kombajnu Bizon,Claas,Fortschritt i innych, ciągników Ursus,Zetor,Fortschritt i innych.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
locke    292

Tylko używane i zregenerowane Elmot.


Siema :)
Sprzedam dwie felgi 18.3 R30 do kombajnu Bizon,Claas,Fortschritt i innych, ciągników Ursus,Zetor,Fortschritt i innych.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
pele19    1

Dzisiaj kolejny raz wyciągnąłem alternator bo mój elektryk to dobry tylko do flachy i w poniedziałek zawiozę go do porządnej firmy regenerującej alternatory.

Wysypałem ze środka z pół kg "błota", moze to tez była wina ze nie chciał ładowac...

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
pele19    1

Dzisiaj odebrałem alternator z regeneracji, zamontowałem i po przekręceniu stacyjki kontrolka zapala i do tego momentu wszystko jest dobrze. Po odpaleniu kontrolka świeci się, po lekkim dodaniu gazu gaśnie, a później znowu jak dodaje się gazu to zaczyna się świecić...

Wymienione zostały łożyska oraz komutator reszta podobno była dobra. (Regulator w tym alternatorze jest wbudowany)

Nie wiem czy to jest wina regulatora czy coś fachowce spieprzyli...

Edytowano przez pele19

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
kielbasa    1

Skoro ktoś mówi o komutatorze w A115-34A, to chyba mało ma wspólnego z elektryką. Ma to coś wspólnego z komutatorem, ale nie odgrywa dość istotnej roli wynikającej z definicji - nie zmienia kierunku przepływu prądu. A to to się nazywa pierścienie ślizgowe. Kiedy kontrolka gaśnie po dodatniu gazu i ponownie się zapala, to świeci się czy bardziej żarzy? Skoro wymienili regulator, sprawdzili "KOMUTATOR" to zapewne szczotki też są ok. Na początek sprawdziłbym diody, a potem uzwojenie wzbudzenia i stojana. A jeżeli to typowi partacze, to lepiej sprawdzić wszystko jeszcze raz. Skoro kontrolka zaświeca się ponownie to napięcie wytwarzane przez alternator musi być niższe od napięcia akumulatorów.

Edytowano przez kielbasa

"Na forum zawsze się znajdzie jakiś smutny fajfus, który będzie mówił co trzeba robić i jak trzeba żyć, bo akurat wstał lewą nogą albo zaczepił chu...em o sprężynę w materacu."

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
pele19    1

Własnie regulatora nie wymieniali...

 

Po dodaniu gazu bardziej sie jazy.

 

Ja sie na elektryce nie znam wiec soryyyy

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
kielbasa    1

Widocznie coś przeoczyłem z tym regulatorem. W każdym razie - bierz ten alternator i odwieź do nich - jeżeli jest podłączony prawidłowo i dalej nie ładuje to niech oddają kasę albo poprawią. Najlepiej niech go podłączą przy tobie na jakimś stanowisku i ma ładować.


"Na forum zawsze się znajdzie jakiś smutny fajfus, który będzie mówił co trzeba robić i jak trzeba żyć, bo akurat wstał lewą nogą albo zaczepił chu...em o sprężynę w materacu."

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
mtracz    72

Najprędzej diody wzbudzenia.

Komutator, tak właśnie nazywają pierścienie ślizgowe w zakładach naprawczych, nawet na rachunkach maja tak wprowadzone. :lol:

Błoto o którym wspomniałeś na pewno nie sprzyja alternatorowi, utrudniając prawidłowe oddawanie ciepła zwłaszcza diodom, które przez to skracają swój żywot.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
pele19    1

Kurde kupił bym nowy expoma i był by spokój. a teraz znowu sciagaj, zakładaj, sciagaj, zakładaj, zeby to jeszcze było wygodne, a tam jest taki dobry dostep...

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
vcc    10

Za nowy oryginał wwyrzygasz z 400zł, poza tym wyjęcie alternatora to 5 min więc nie narzekaj, swoje alternatory składam na org reg napieciach które chodziły już kilkanaście lat bo nowe to są na rok lub 2 a w hurtowni jak szukałem to nie ma nic sensownego tylko badziew metalowy, ew czarne APE, ktoś je sprawdzał w MF bo w elmotach fiat/polonez się sprawdzają

 

P.S w niedzielę byłem w Garbowie wiec już połowa drogi do ciebie

Edytowano przez vcc

agrotysk.pl


Ryki - Słowackiego 23


============================


Zwoleń - Krakowska 7

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
pele19    1

Dzisiaj po raz kolejny wymontowałem alternator i jutro w drodze do pracy zawioze go do "fachowców"

Przed demontażem nagrałem filmik co i jak, oraz zrobilem fotki.

 

Film:

http://youtu.be/dLuQeVSSMFQ

 

Fotki:

1.jpg

 

2.jpg

 

 

A i za naprawe (wymiana łożysk oraz tgz. komutatora) wydałem 90zł dużo czy mało ?

Edytowano przez pele19

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
pele19    1

Alternator jest dobry... założyłem go do innego ciągnika i wszytko gra czyli coś z elektryka ciągnika... :wacko:

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Profil usunięty   
Gość Profil usunięty

A i za naprawe (wymiana łożysk oraz tgz. komutatora) wydałem 90zł dużo czy mało ?

Tak średnio.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
vcc    10

Jak ten alternator jest po reg to mogli chociaż wyczyścic mostek prostowniczy i założyc na przewód oczko a nie lutować do szczotek, dioda przepięciowa też komuś przeszkadzała, trochę to mi szopą pana wiesia zalatuje, objawy wskazują na słabe połaczenie alternator - akumulator, czyli dla pewności zmień przewód między alternatorem a rozrusznikiem


agrotysk.pl


Ryki - Słowackiego 23


============================


Zwoleń - Krakowska 7

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
pele19    1

w sobote przyjedzie elektryk. ja tam wole paluchów do elektryki za bardzo nie pchać jak się na tym nie znam :unsure:

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
pele19    1

No i wszystko sie wyjaśniło... były źle podłączone kable wgl alternator nie miał połączenia z akumulatorem.

 

Temat do zamknięcia :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
toperz    4

podłącze sie  pod temat . problem jest taki brak ładowania 

na obu zaciskach jest napiecie  ok 12,5 v (czyli akumulatora)  jakieś sugestie ,   a co ze stykiem na konektor to jest wyjsciwe na ...? 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się

  • Podobna zawartość

    • Przez Eryko
      Witam.mam pytanko jaki założyć alternator do MTZ 82?bo mam jakis założony ale jak włącze swiatła i nawiew to juz mam na zegarze -30 wiec chyba nie wyrabia.
    • Przez maniek1806
      Witam!!
      Otóż posiadam ursusa c330. Do tej pory stał nieużywany, ale chcę go uruchomić. Mój problem polega na tym, że jeżeli wstawie akumulator to odpali na nim, ale go nie ładuje. Sąsiad mówi, że to wina prądnicy. I radzi mi wstawienie alternatora. Posiadam taki od forda escorta tylko nie wiem czy jest dobry! więc jak go moge sprawdzić?? i może jest jakiś schemat, w którym pokazane by było podłączenie alternatora do ursaka?
      z góry dziękuje:) może ktoś by mi udzielił rady.. w razie czego mozliwy kontakt też na gg. 1815619.
    • Przez Pronio82SA
      Nie wiem co sie dzieje z moim Pronarem Jakoś przed ostatni czas nie ma w nim jakby
      prądu nie było i nie mogę go zapalić :rolleyes: .Przekręcam Kulczyka nawet żadna
      kontrolka sie nie zapali :angry: i nie wiem co mam robić!
      Jak sie go zapali na zaciąg to pali, a jak go zgaszisz to znowu nie ma prądu! ^^
      Pomóżcie B) Pozdro ^^
    • Przez damik
      witam <_< jestem tu pierwszy raz więc prosze o porade <_< Mam taki problem przy c-360 jak laduje mi alternetor to na wolnych obrotach ciagnika mi kontrolka migała to dość mocno a na duzych juz nie. Więc postanowiłem poczyścić kable na alternetorze i patrze a tu kontorlka juz miga tylko na bardzo wolnych obrotach a na srednich to wogóle. i nie wiem czy laduje ogolnie teraz czy cos popsułem jak nic nie miga powiedzcie co to może byc??
    • Przez PaweLisowicz
      Witam. Kupiłem niedawno c360 i mam problem z napięciem,m gdyż jak podładuję akumulator to ma ok 13.5v a gdy zapalę ciągnik to ładuje ok. 12,7v mierząc na alternatorze. Ostatnio podładowałem  akumulator i podłączyłem woltomierz pod alternator, przepaliłem go ze 2 razy i wczoraj chciałem zapalić i nagle nawet ani razu nie zakręcił, a na woltomierzu było ok 12,2v. Alternator mam polski który ma regulator osobny. Czy jest taka możliwość ze woltomierz może mi rozładowywać akumulator, bo + podłączyłem pod alternator a nie pod stacyjkę i działa przez cały czas. Jeszcze nadmienię, że jak podpale ciągnik to wskazówka ani nie drgnie w górę, tak jak np. po włączeniu świateł wskazówka lekko opada.
×
×
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Używamy plików cookies, aby poprawić funkcjonowanie strony Agrofoto.pl. Pliki cookies dopasowują treść strony, w tym wyświetlanych reklam, do indywidualnych potrzeb i zainteresowań użytkownika, pozwalają nam również zrozumieć, w jaki sposób korzystasz z naszej strony. Korzystanie z Agrofoto.pl bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Możesz dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej Polityce prywatności i plików cookies.