Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

zgadzam się z przedmówcą... czytalem wypowiedzi poprzedników, kupować zboże to dopiero masakra.... przy takich cenach.... dobrze ze z tych moich hektarów tego zboza starcza i mogę troche sprzedać.... inaczej to pozostalo by mi tylko załamać ręce.... chyba czas przeżucić się na produkcję roslinną tylko i wyłacznie.... sprzedać zboże i leżeć brzuchem do góry...

Co do cen zbóż.... ile kosztuje w tym momencie pszenżyto?

Opublikowano

ja od prawie dwóch lat zrezygnowałem z hodowli świń i jestem zadowolony, bo pieniędzy więcej na koncie. A tak tylko jak się sprzedało tuczniki to zaraz trzeba koncentrat kupić do następnych i nigdy pieniądze nie mogły się utrzymać. O zbożu się nie liczyło, a teraz chociaż tanie ale wiem, że je sprzedam i mam pieniądze. Na pewno nie żałuję.

Opublikowano

Na dzień dzisiejszy jest cena mała ponad 3 zł/kg no ale bywają gorsze ceny .Trzoda chlewna może i jest opłacalna ale przy dużych ilościach.moim zdaniem teraz najlepszy zarobek jest na bykach

Opublikowano

Ja się chciałem poradzić. Mam 42h w tym 2h łąki mam 200 tuczników. Chciałbym kupić opasy. Na te 200 świń średnio przeznaczam rocznie 20h i jeszcze nie rezygnuje z uprawy rzepaku rocznie 10h są to na dzień dzisiejszy pewne pieniądze.

Moje pytanie jest takie ile bym mógł utrzymać byków z tych pozostałych 10h ornych i 2h łąki :) z góry dziękuje..i pozdrawiam wszystkich farmerów. :)

i czy lepiej kupić mamkę na cielaki czy kupować poprostu cielaki???? :)

Na dzień dzisiejszy jest cena mała ponad 3 zł/kg no ale bywają gorsze ceny .Trzoda chlewna może i jest opłacalna ale przy dużych ilościach. Moim zdaniem teraz najlepszy zarobek jest na bykach

ja odwoziłem dzisiaj i były po 4.20 kg u nas narazie poniżej 4-ki nie spadają :):) ale musiał być kontrakt z masarnią :)

Jak to 8 byków 12h pola. :):) Sąsiad ma 20h ornej i ze 3łąki i trzyma 30 opasów i jeszcze zboże sprzedaje. :)

Opublikowano

Chciałbym hodować kilka świń na ubój we własnym gospodarstwie, więc czy założyć księgę stada tzn zarejestrować świńska fermę i kolczykować, no i co potem jak ubije kabana we własnym gospodarstwie to jak potem wyrejestrować takiego kabana i czy nie będą potrzebne jakieś zaświadczenia od weterynarza itd i czy kabany muszą mieć osobny budynek czy mogą mieć przemurowany kawałek obory odgrodzony murkiem wysokim na 1,2m od bydła?

Opublikowano

he no dzięki tyle to i ja wiem, ale myślałem że ktoś na af jest w stanie szybko odpowiedzieć mi na takie pytanie, najważniejsza dla mnie kwestią jest jak to jest jak zabije sam świniaka to jak to potem wyrejestrować?

Opublikowano

Świnie nie mogą być razem z krowami. Z pozostałym bydłem mogą być.

Co do rejestracji stada na własny użytek to nie wiem ale chyba nie trzeba rejestrować ale nie można (teoretycznie) sprzedać takiego świniaka.

Opublikowano

Z cielętami i młodym bydłem może przebywać świniak? Na własny użytek podobno tylko jedną sztukę można trzymać, a jak jest 2 to można teoretycznie powiedzieć że 2ga jest babki wujka czy brata, ale w praktyce któż to wie!!

ps. czy świnie mogą przebywać w jednym pomieszczeniu z drobiem? 5 kurek i kogut :)

Opublikowano

Na legalu możesz zarejestrować świnie

Po uboju zgłaszasz fakt w ARiMR i gotowe

A co do ilości to chyba są jakieś ograniczenia ale tego to na pewno nie wiem

Poza tym można mieć naprawdę dużą rodzinę co zjada świnia na tydzień

hehehehhe

Opublikowano

Z tym dobrym nawozem to bym się kłócił... Od bydła jest jeszcze lepszy nawóz...a o końskim nawet nie wspomnę... Ale sam nawóz naturalny nie wystarczy... Musi być sztuczny...

Opublikowano
Przecież nie trzymasz świń tylko dla tego żeby mieć nawóz. :lol:

No tak nie hoduje trzody tylko po to alby mieć naturalny nawóz na pole, ale przyznam że dzięki nawozowi który mi zostaje po trzodzie moja ziemia lepiej rodzi.