Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Witam szukalem ale nie widzialem niczego co mnie nurtuje jesli nie trafilem z tematem przepraszam . Mianowicie co myslicie o krusie jak tak naprawde powinien wygladac ten system co powinno sie zmienic apstarch*jac o zmianach wprowadzonych przez ten ,,wspanialy rzad,, jak do sie powinno uszczelnic by byl naprawe odzwierciedlenie prawdziwych rolnikow ich iloscia i pozwalajacy w przyszlosci zapewnic byt tym ktorzy karmia ten kraj i wynagrodzeniem za trudy wieloletniej pracy ,,,, pozdrawiam i zapraszam do dyskusji

Opublikowano

Gówno płacimy i gówno mamy z tego krusu. Jak dla mnie składki mogą podnieść ale niech poziom opieki też wzrośnie bo to co jest teraz to śmiech. Wypłata na zwolnieniu lekarskim 10zł na dzień.

Opublikowano

mysle ze powinno to isc w kierunku takim ze niezaleznie gdzie jest odprowadzana skaldka bo koncec koncow jest ona odciagana powinno to skutkowac ciagloscia przy wyliczaniu emerytury by nikt nie zostal na przyslowiowym lodzie , przeciez kierujac sie logika uwazam ze nie powinno miec znaczenia gdzie i jak dlugo sie pracuje przeciez skladka jest placona a bynajmniej powinna i co to za roznica gdzie plyna czy do krus czy zus ,przeciez nie unika sie obowiazku ubezpieczenia . A swoja droga puki nie odpolityczni sie wszelkiej masci urzedow wszyscy jak rak toczyc bedzie organizm spoleczenstwa

Gość Profil usunięty
Opublikowano (edytowane)

ofe zus i krus powinny byc zlikwidowane, zlikwidowane powinny byc WSZYSTKIE przywileje emerytalne i wprowadzony jeden system gwarantujacy minimalne swiadczenie po 60 roku zycia dla wszystkich i po równo (np 1tys zł), niewazne czy policjant czy rolnik, a jezeli ktos chce dobrze zyc na starosc to powinien za młodu juz o tym myslec a nie czekac i liczyc na zus czy krus a nie ze jak zarabia 10 tys to prawie tyle ma emerytury, głupota, skoro tyle zarabiał to mógł tak inwestowac zeby na starosc miec, a ten co zarabiał 1200 to dostanie grosze

Edytowane przez ventador
Opublikowano

Witam!A ja chcę się dowiedzieć jakie są kryteria przyznawania emerytury rolniczej t.zn:wiek,ile lat trzeba płacić składki,czy mogą być jakieś przerwy gdy opłacało się ZUS,i czy jest jakieś uzaleznienie od wielkości gospodarstwa.

Opublikowano

Tego wszystkiego dowiesz się na stronie KRUSu. Jeżeli nastawiasz się na emeryturę z KRUS to musisz mieć 20 lat nieprzerwanego (nawet 1 dzień) opłacania składek. I tak, jak wysoka jest składka, taką dostaniesz proporcjonalnie niską emeryturę.

Opublikowano

Macie dużo racji, ale też nie do końca. Faktem jest, że za zwolnienie KRUS płaci grosze i w dodatku, jeśli zwolnienie trwa minimum 30 dni. Ale składki na KRUS są zdecydowanie niższe od zusowskich, a przyszłe emerytury z KRUSu będą wyższe od emerytur z ZUSu, bo zusowskie maleją, a krusowskie stale rosną. Kolega @ventador ma rację, powinien być jeden system dla wszystkich i jednakowy wiek emerytalny dla wszystkich. Na pewno trzeba ukrócić taką patologię, jak jest teraz, że były policjant mający niecałe 50 lat bierze emeryturę i normalnie pracuje w ochronie lub jako instruktor jazdy. Nie mówię tu np. o antyterrorystach, ale np taki 60letni policjant może pracować nadal w drogówce, skoro np. dekarz musi w tym wieku jeszcze pracować. Więc jeden system, ale oparty o zasady KRUSu. Dlaczego? Ponieważ jest dużo tańszy w utrzymaniu i prostszy. W tej chwili państwo dopłaca do jednego ubezpieczonego w KRUSie nie wiele więcej niż w ZUSie, ale dopłata do ZUSu stale rośnie, a do KRUSu maleje.

Odnośnie opłacania składek w ZUSie i KRUSie, to jeżeli nie uzbiera się staż pracy niezbędny do otrzymania emerytury w KRUSie, do jest możliwość uzyskania jej w ZUSie, ponieważ ZUS zalicza lata ubezpieczenia w KRUSie do lat pracy. Oczywiście trzeba mieć wypracowane lata, jakich wymaga ZUS.

Opublikowano

Oj zdziwiłbyś się czy w krusie jest taka mniejsza składka, ja płacę 2 tysiące na kwartał i po takich na szybko wyliczeniach wychodzi mi że w ZUS'ie płaciłbym dużo mniej

Opublikowano (edytowane)

Nie wiem ile masz hektarów i ile dokładnie płacisz. Chodziło mi tu o gospodarstwa do 50 ha. http://www.krus.gov....eczne-rolnikow/ Wychodzi, że taki rolnik płaci obecnie 375 zł kwartalnie i dostanie emeryturę nie niższą niż 831,15 zł. http://www.krus.gov....woty-swiadczen/ Nie wiem jakie są dokładnie stawki w ZUSie, ale na szybko znalazłem przykładowo http://www.zus.pl/se...t.asp?p=1&id=35 czyli 716,99 zł x 3 m-ce = 2150,97 zł kwartalnie. A jaką dostaniesz emeryturę? Gdzieś czytałem, że jest to średnio 40% ostatniej pensji - 40%x2247,60= 899,04 zł Słyszałem, że chyba w 2060 roku emerytura wyniesie średnio 20% ostatniej pensji. Z tego wychodzi, że małe gospodarstwo płaci na Krus dużo mniej niż płaciłoby na Zus.

Zaznaczam, że nie jestem ekspertem w tej dziedzinie. I jeszcze jedno. Wyższe składki w Krusie dla większych gospodarstw są złodziejstwem, ponieważ płacąc wyższą składkę, nie dostanie się wyższej emerytury.

Edytowane przez mtz82r96
Opublikowano

widze ze dydkusja toczy sie w dobrym kierunku szkoda tylko ze politycy maja sygnaly i sugestie spoleczenstwa najblizej sprawy gdzies liczy sie tylko kalkulacja polityczna a nie logiczne myslenie w mysl ulatwiania a nie komlikacji do granic absurdu

Opublikowano

Powyżej 50ha płacisz bardzo dużo więcej w Krusie a z tego co mówią tam pracownicy emerytura będzie taka sama czy płacisz 2k czy 500 zł

Opublikowano

jaka emerytura-za kilka lat system zawali sie pod wlasnym ciezarem i nawet dzisiejsi emeryci nie maja pewnosci ze beda mieli za co zyc i nie czeka ich przymusowa eutanazja, nawet w oficjalnych wyliczeniach za kilka lat wysokosc emerytury bedzie w granicach 600-800 zl, zus czy krus to i tak bez znaczenia, my mlodzi nie mamy co sie ludzic ze odzyskamy w przyszlosci pieniadze ze skaldek,

Gość Profil usunięty
Opublikowano

pieniedzy nie odzyskamy ale moze dzieki temu odzyskamy kraj jak ludzie powstana i rusza do akcji, to bardzo optymistyczna wiadomosc mimo wszystko dla mnie

Opublikowano

chyba zartujesz, znasz jakies powstanie ktore przynioslo polsce jakakolwiek korzysc[oprocz wielkopolskiego] co jest optymistyczne -to ze na starosc bedziesz zebral o chleb przed kosciolem- pardon to nie te czasy-przed biedronka,albo ze zakonczysz zywot w blogiej nieswiadomosci po wizycie "lekarza' ze strzykawka. jak to juz dzieje na zachodzie, europe wykonczy"general alzhaimer"

roczny deficyt zus i krus to ok. 100 milardow zlotych i zadna gospodarka tego nie wytrzyma w dluzszej perspektywie i nawet drukowanie pustego pieniadza temu nie zapobiegnie.

Gość Profil usunięty
Opublikowano

otym ze nie dostane emerytury to ja wiem, uswiadamiac mnie nie musisz, dlatego jestem za tym aby jaknajszybciej sie to rozsypało, cały ten pseudoustrój, który zabiera 75% płacy w podatkach posrednich i bezposrednich a w zamian nie daje NIC

Opublikowano

nic ?-znowu zartujesz B) ,ponad 40 % ludzi czynnych zawodowo pracuje na panstwowych lub samorzadowych posadach-jaki jest najwiekszy pracodawca u ciebie w okolicy ?-urzad gminy, szkola, osrodek zdrowia, dolicz emerytow,rencistow,zasilki wszelkiego rodzaju i pomysl skad na to brac pieniadze, samymi maszynami drukarskimi nie da sie rozwiazac tego i system kiedys w koncu sam sie zawali.

Gość Profil usunięty
Opublikowano

no własnie, jak nie ma pracodawców z prawdziwego zdarzenia to sie musi zawalic, bo od przekładania papierków w gminie to pieniedzy nie bedzie, jezeli to prawda ze 40% pracuje na panstwowych posadach to az dziw ze to jeszcze jakos trwa...

Opublikowano

bo to sie nazywa Polski cud ekonomiczny hehe a czym jest gorzej tym jest lepij takie slowa wypowiedział pewien słynny POLAK. Patrzac na sytuacje ekonomiczna cos w tym jest

Opublikowano

Witam . Wraz z żoną prowadzimy gospodarstwo i jesteśmy ubezpieczeni w KRUS . Lekarz stwierdził u żony nie uleczalną chorobę tarczycy [ tarczyca nie produkuje hormonu i żona do końca życia musi brać zastępujące je leki ] Lekarz wypisał żonie zwolnienie na 30 dni i powiedział że na tę chorobę może brać zwolnienia już do końca życia . Na co najmniej 30 dni bez przerw , lecz nie dłużej niż 180 dni , 2 miesiące przerwy i od nowa 180 dni . Za każdy miesiąc ma przysługiwać 300zł . Mam pytanie czy takie są zasady w KRUsie i czy nikt się nie przyczepi ? Proszę o pomoc i odpowiedzi .

Opublikowano

Odświeżę temat.

Jak wygląda sprawa ubezpieczenia w KRUSIE jako domownik i praca na 1/6 etatu na ZUSie w pewnej firmie? Można tak czy tylko można być ubezpieczonym w KRUSie?