Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

czy warto to zależy jakie założyłeś. U mnie w którymś wałku , grzały się mocno. Rozebrałem okazało się że materiału nawinęło i ta plastikowa osłonka stopiona. Ale wymieniłem i łożyska, na polskie i pochodziły 2 lata. A tamte od 2000r

Wiesz kupiłem też polskie bo takie były dostępne u nas w sklepie ale na cenie nie żałowałem doradzili mi wysokoobrotowe że niby lepsze i z lepszego materiału okaże się w praniu;)  

Opublikowano

Obyś nie żałował. Łożyska wysokoobrotowe mają swoją specyfikę, która akurat tutaj się nie sprawdzi. Łożyska te wyróżniają się tym (jak nazwa wskazuje) że mogą pracować na wysokich obrotach ale kosztem mniejszego obciążenia. Dzieje się tak dzięki mniejszej ilości kulek i pewnie miejszych (chodzi o siły odśrodkowe). W prasie jest dokładnie odwrotnie, obroty są niskie za to obciążenie rolek bardzo duże

Opublikowano (edytowane)

Jesteś pewien, że kulek jest mniej czy tylko luz promieniowy jest większy? Jakiej marki łożyska montowali w oryginale?

Co do siatki to prawdopodobnie skrajne pasy są bardziej wyciągnięte i stąd gorsze rozkładanie siatki.

Edytowane przez Gość
Opublikowano

Obyś nie żałował. Łożyska wysokoobrotowe mają swoją specyfikę, która akurat tutaj się nie sprawdzi. Łożyska te wyróżniają się tym (jak nazwa wskazuje) że mogą pracować na wysokich obrotach ale kosztem mniejszego obciążenia. Dzieje się tak dzięki mniejszej ilości kulek i pewnie miejszych (chodzi o siły odśrodkowe). W prasie jest dokładnie odwrotnie, obroty są niskie za to obciążenie rolek bardzo duże

Oj kolego nawet nie wiesz jak się mylisz

Opublikowano

Również mam problem z owijaniem siatka tj. do jednego boku nie dopuszcza siatki , wymienilem łożyska na wałku od którego napędzany jest aparat , jest troche lepiej ale to jeszcze nie to , sprężyny tez mam podciagniete i to nic nie pomaga . jeszcze na automacie jak wrzuci to widac jakby przed wciagnieciem siatki na balot zrobi tak 'kluche' po czym dopiero poda dalej . 

Ma ktoś pomysl na to ? 

prasa Vicon rv 187 

Opublikowano

Ostatnio pisałem o wymianie wszystkich łożysk i tak też zrobiłem na wszystkich wałkach pasy miałem u wyrównania i zakucia wałki sprawdzone w tokarni proste nie są powyginane a mimo iż po złożeniu wszystkiego lekko ciągnie je w prawą stronę, regulowałem je na tylnym wałku i z lewej skończył mi się gwint tzn śruba jest max skręcona, a z drugiej mam rozkręcona niby jest lepiej ale tyle co nic ale ocierają się o prowadzenie  nie wiem co dalej macie jakieś pomysły mam Vicon 1601 z 2004 r

Opublikowano

Źle Ci zakuli i prawdopodobnie tu masz problem. Ja sam zakuwałem wszystkie pasy po zakupie i chodza dobrze. Nawet nie regulowałem wałka. To aż niemożliwe, żeby się gwint skończył. Jak po lewej gwint się skończył to po prawej powinieneś w drugą stronę rozkręcać i by się wyrównały.

Opublikowano

pasy były zakuwane w serwisie John Deere wiec chyba maja pojecie co robią, a regulacja z lewej strony mam skręcona na maxa a z prawej znów rozkręcona i idzie w miare równo ale moim zdaniem jeszcze nie jest to ideal 

Opublikowano

też był problem ale okazało sie ze pasy sa różnej długości teraz zostały wyrównane do fabrycznej długości sprawdzałem w serwisie powinna być 10,66m, i poprawa jest ale oczekiwałem innego efektu

Opublikowano (edytowane)

Spinki da się rozłączyć? Zamieniłbym je miejscami i odwrócił kierunek.

Edytowane przez Gość
Opublikowano

Systemu jako takiego nie ma. Trzeba poobserwować z przodu i z tyłu prasy czy wszystkie schodzą na jedną stronę czy wszystkie. Te które mocno zjeżdżają na początek zostawiłbym je na swoim miejscu a tylko odwrócił kierunek. Jeśli zjeżdżał na prawo to po zmianie zacznie na lewo lub się wyrówna.

Opublikowano

Mam problem z owijaniem sznurkiem w viconie 1901. Kupilem ją pare dni temu i pierwsze 30 belek owinęła bardzo dobrze a teraz jedna strona nie lapie sznurka :/ jak poluzuje hamulec zeby sznurek lżej wychodzil to zlapie ale nie utnie... Znowu jak podciągnę go mocniej to ucina odrazu ale nie chce zlapac balot na początku :/
Mial ktoś z was podobny problem ? Moze grubszy sznurek spróbować ? Aktualnie mam 5000m 1000 tex. Noz wydsje sie być ostry

Opublikowano (edytowane)

Ja też miałem problemy na początku. Gdzie luzowałeś docisk sznurka? Jedne masz przy skrzynkach a drugie przy ramionach podających sznurek. Nóż wymień na nowy. Pasuje tam zwykłe ostrze trapezowe. Popatrz czy na końcach rurek nie ma wyrobionych rowków w których może klinować się sznurek. Poluzuj i nie ma mowy, żeby nie odcięło tylko nóż wymień.

Edytowane przez Gość
Opublikowano

Noz wymieniłem na nowy, wyjalem hamulec ten przy rurkach i bylo trochę wytarte na tej blaszce to wyspawalem i wyszlifowalem ale na zawiele sie to nie zdalo bo dalej nic :/ chyba jeszcze będzie wytarte przy aparacie co ta blaszka dociska sznurek ale to już zobaczę po żniwach. Najpierw regulowalem przy skrzynkach później przy aparacie a aktualnie przy skrzynkach mam lekko przyhamowany a prawie max przy aparacie. Przywiozlem od sąsiada sznurek tex 2000 od kostki i na nim chodzi dobrze wiec żniwa dokończę z tym sznurkiem i potem bede myslal co dalej

Opublikowano

Przy aparacie to nakrętki mam na równo ze śrubami. Rurki nie mają rowków? Ja używam 2-3 tyś m. Innych w okolicy nie kupi. To musi być mega cienki ten sznurek jak ma 5 tyś m. Być może ten cienki zagina się jak rurka go wprowasza do beli. Ja nieco przerobiłem końcówki rurek. Są minimalnie wydłużone a na końcach przyspawane mają pierścienie z okrągłego drutu. Wcześniej były mocno wydarte i sznurek strzępiło w rowkach.

Opublikowano

No możliwe ze to cos z tymi rurkami bo jak trochę pociagalem sznurek zeby byl dluzszy to lapala lepiej. Krone tylko na tym chodziła albo na 3750m tex 1300. Jutro wyjadę prasować to bede wiedzial na 100 % czy chodzi bo wczoraj rozwinalem dwa baloty i sprobowalem to na 4 owijania wszystkie wyszly tak jak powinny.

Opublikowano (edytowane)

mariuszd93   wymieniłem tłoczki i sprężynki w sprzęgle , bylo mocno wytarte a część sprężynek połamanych , teraz jest lepiej  siatka dobrze roz

wymieniłem tłoczki i sprężynki w sprzęgle , byly mocno wytarte a część spręzynek połamanych , teraz jest lepiej 

tylko dalej problem z tym ze zanim wrzuci siatke to zrobi "kluche" i wtedy na automacie jak mam ustawione 2,4 obrotu to nie owinie balota , robie caly czad na manualu ale siatki wychodzi duzo :|

Edytowane przez romkos96