Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano (edytowane)
5 minut temu, sony87 napisał:

Chłopie ile Ty masz lat że takie głupoty wypisujesz ? Chcesz hybrydę na gaz przerabiać ?

50 k to nie na pensje tylko na coś co zakupisz dla firmy , jeszcze przed zatrudnieniem tego pracownika prawdopodobnie ( jeśli ma być na te minimalne 2 lata)

chlopie jak nie wiesz to sprawdz lub wyluzuj. duzo taksowkarzy tak robi. bierze nowy samochod i gazuje hybryde majac dodatkowe korzysci. toyota corolla XII (poczytaj komentarze) spala w miescie 4.0-5.0 jakby jezdzic troche agresywnie to i 6 spali ale mozna przyjac ze spali ok 4pb to jest ok. 5gazu czyli 10zl. silnik 1.8 akurat jest latwy do przerobienia 2.0 hybryda jest na posrednim i bezposrednim wtrysku wiec tam beda problemy i nie ma sensu tam robic, ale tak jak mowie w 1.8 122KM mozna zakladac gaz. elektryk jest żwawy i cichy w miescie. dobry samochodzik. w koncu to toyota. marka ok.

a co do tych 50tysi to juz kiedys pisalem ze brac to tylko po to by miec za co dawac pensje, ale patrzac z drugiej strony to i tak 24*ok.3000=ok 70 000zł wiec i tak czy siak sie niby oplaca. Nie polecam brac kasy na pensje. To juz mowilem pare stron wczesniej ;) 

Edytowane przez damkow
Opublikowano

Nie ma rzeczy niemożliwych, gaz założyć się da ( kolega w dzieciństwie przerobił nawet kosiarkę do trawy), ale jaki ma to sens?

kupić nową hybrydę za 120 tys zł i wsadzić do niej gaz bo spala 4-5 l benzyny a potem wozić nią kebaby ?  :) to jest po prostu irracjonalne

myśl przyszłościowo, jesteś młodym człowiekiem, pewnie będziesz chciał pójść do normalnej pracy, pomyśl o jakimś biznesie z którym pogodzisz pracę albo który da radę na Ciebie zarabiać

Pozdrawiam

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

35 minut temu, sony87 napisał:

Nie ma rzeczy niemożliwych, gaz założyć się da ( kolega w dzieciństwie przerobił nawet kosiarkę do trawy), ale jaki ma to sens?

kupić nową hybrydę za 120 tys zł i wsadzić do niej gaz bo spala 4-5 l benzyny a potem wozić nią kebaby ?  :) to jest po prostu irracjonalne

myśl przyszłościowo, jesteś młodym człowiekiem, pewnie będziesz chciał pójść do normalnej pracy, pomyśl o jakimś biznesie z którym pogodzisz pracę albo który da radę na Ciebie zarabiać

Pozdrawiam

no raczej ciezko mi bedzie znalezc kogos z licencja na przewoz osob na 1/8 lub inna czesc etatu :D a na takiego kebsa czy cos to tak jak mowilem taka "zapchaj dziura" na np. niedziele 10h (1/4etatu). Dac np. komus znajomemu zeby nie katował silnika, bo roznie dostawcy jezdza :D i taki silnik moze przejechac spokojnie 500 tysi w miare bez problemow

23 minuty temu, masa24 napisał:

Coś tu wspominacie o 1/2 1/4 etatu. Jeszcze nie analizowałem rozporządzenia. Takie cząstkowe zatrudnienie na umowę o prace liczy się jako utworzenie miejsca pracy?

bo jak zatrudnisz 1dodatkowa osobe to masz 6 punktow jak 2 to masz 7punktow a jak wiecej niz 1osobe i mniej niz dwie czyli Ty (etat) + 1/2lub1/4lub1/8.... to akurat wiecej niz 1 etat i mniej niz 2 etaty. Dalej dostaniesz 150 tysiecy, ale masz 5 dodatkowych punktow wiec warto. Aczkolwiek jesli juz sie "bawimy" w zatrudnianie to i rozsadniej jest celowac w 250tysiecy... choc zalezy co kto chce robic i czym

Przepraszam juz za ten mały offtop ale co do tego filmika to akurat dobre komentarze... mozesz i jezdzic samochodem za 70tysi zeby palilo kolo 7 gazu a mozesz i jezdzic za 120 tysi zeby palilo 5gazu ale do taxi lepiej jest miec ten "lepszy" samochod. mały samochod kklasy b jest dobry do wozenia jedzenia itp. hybryda jest dobra to taxi. taxi jezdzi glownie w miescie a tam sie ładuje elektryk hamowaniem, a sporo sie hamuje

image.png Edytowane przez damkow
Opublikowano (edytowane)
10 minut temu, masa24 napisał:

Ale utworzenie dodatkowego miejsca pracy i wzięcie 200 000 to w grę wchodzi tylko zatrudnienie na pełny etat?

myske ze każdy kto uzbiera te wymagane 4 pkt to dostanie premie

tak. umowa o prace.  liczyłbym koło 3 tysi na miesiac na pracownika. Wiec te 50tysi trzeba zainwestować w "generator" pieniedzy :D inaczej nie ma sensu wydawac tych pieniedzy na wypłate

no własnie nie wiem, bo teraz rzuci się duzo osob + troche z tamtego naboru. W sumie to bedzie chyba ostatni nabor wiec raczej beda chciec wydac wszystko i zakonczyc program, ale to tylko przypuszczenia ;) 

2punkty mozna dostac za innowacyjnosc. Ja np. sobie dlubie w gierkach itp tylko nie oplaca mi sie wydawac 150 tysiecy w informatyke bo nie ma  jak. na wsi nie zaloze biura itp :D wiec mam jeszcze taka opcje ze wezme z 10tysi w infe (komp,monitor,biurko itp) i dostane te 2 dodatkowe punkty i bede sobie jedzzil w taxi. Mam sporo prototypow gier i pomyslow i trzeba to w koncu doszlifowac i wydac na internetach i cos zawsze wpadnie kasy. Glowne źrodlo dochodu mialbym z taksowki lub uber itp. Jak bedzie nuda to bede mial czas na "rozrysowanie" sobie gry itp. Ja tam sie nigdy nie nudze :D A jakbym zaczal zarabiał konkretne pieniadze to taksowke wezme jako dodatkowe zrodlo utrzymania czyli bede albo mniej jezdzil, albo malo jezdzil i "wypozyczal" komus. nie ma sensu zeby samochod stal i nie zarabial. mam za duzo opcji a za malo zdecydowania. mozg mi juz paruje :P czuje sie jak kobieta w sklepie. za duzo opcji i nie wiem ktora opcje wybrac :D 

a wlasnie.... bo niby biurko to nie jest inwestycja zwiazana z gruntem to moglbym w razie czego isc na stancje do miasta i jezdzic taksowka i robic sobie gry na stancji? ktos by sie do czegos takiego przyczepil? 

czy np. wziac mocnego lapka i miec "wywalone" na takie cos ;) 

Edytowane przez damkow
Opublikowano

Przepraszam na początek wszystkich zbulwersowanych moim  pytaniem.

Co to znaczy że działalność ma być na plusie? Czy to, że w skali roku przychód z wystawionych przeze mnie faktur ma być większy niż koszty takie jak krus + podatek + paliwo do samochodu + koszty serwisowe + przeglądy + zużycie materiałów do działalności gosp. itp. Czyli z faktur wynika, że zarobiłem np. 10tys. , a suma kosztów o których wspomniałem powyżej to 9999zł będzie ok?

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, pedro2 napisał:

Chłopie ile Ty masz lat? Kogo obchodzi Twój ekstra biznes powtarzany po raz steny? Załóż osobny temat i tam sobie pisz

no pytam sie. kazdy sie o cos pyta. pisze zeby ktos wiedzial o co kaman, a nie ze trzeba sie domyslac wszystkiego. klade kawe na ławe. #konkrety. odpisz lepiej na pytanie, a nie fochasz sie jak stara panna :D 

1 godzinę temu, JonnyDeep napisał:

Przepraszam na początek wszystkich zbulwersowanych moim  pytaniem.

Co to znaczy że działalność ma być na plusie? Czy to, że w skali roku przychód z wystawionych przeze mnie faktur ma być większy niż koszty takie jak krus + podatek + paliwo do samochodu + koszty serwisowe + przeglądy + zużycie materiałów do działalności gosp. itp. Czyli z faktur wynika, że zarobiłem np. 10tys. , a suma kosztów o których wspomniałem powyżej to 9999zł będzie ok?

dochod ma byc na plusie. przychod (to co zarobisz np. 10 000) - koszty (zusy, podatki itp) np 9999 zł = 1zł na plusie i jest git. Natomiast jesli bedziesz na minusie to oddajesz premie. Na minusie mozesz byc jedynie w pierwszym roku. przykladowo w czerwcu 2020 zalozysz firme to 2020 rok moze byc na straty bo i tak w sumie bedzie bo kupisz np. samochod za 100 tys to bedziesz na minusie

ponawiam pytanie:

a wlasnie.... bo niby biurko z komputerem monitorem itp to nie jest inwestycja zwiazana z gruntem.  Moglbym w razie czego isc na stancje do miasta i jezdzic taksowka i robic sobie gry na stancji? ktos by sie do czegos takiego przyczepil? chodzi o to ze firma bylaby na wsi a ja np. bylbym na stancji i tam tez sobie robil gry. Przechodzi takie cos czy nie da rady? Pytam po prostu. Bez spiny ludzie :D to juz bardziej moglbym sie przyczepic do ostatniego pytania bo jest to w rozporzadzeniu i bylo juz nie raz na forum i sie nie spinam. zadaje inne pytanie ktorego raczej nie bylo i spinacie sie na mnie :D tak wiem... jestem troche specyficzny... przynajmniej sam to widze po tym co pisze... na luzie... chyba zbyt bardzo na luzie ;) 

Edytowane przez damkow
Opublikowano

A czy tam czasem nie napisali,że przez 5 lat ma przynieść dochód równy lub wyższy od dofinansowania ? Pozatym widzę sporo błedów , niezgadzają sie pkd z różnych plików . Wypożyczalnia kaset i plyt jest innowacyjna.... a rekreacja juz nie ,chyba korzystali z wiadomosci z 1980roku.

Opublikowano
1 minutę temu, seblucz napisał:

A czy tam czasem nie napisali,że przez 5 lat ma przynieść dochód równy lub wyższy od dofinansowania ? Pozatym widzę sporo błedów , niezgadzają sie pkd z różnych plików . Wypożyczalnia kaset i plyt jest innowacyjna.... a rekreacja juz nie ,chyba korzystali z wiadomosci z 1980roku.

hmm. nie pamietam tego. A taki wymog nie jest czasem na mlodego rolnika? 

no wlasnie niektore pkd sa bez sensu, ale to juz inna bajka ;) 

Ale innowacyjnosc to juz inna sprawa. wypozyczalnia kaset i plyt jest innowacyjna w gminie jesli jej nie ma. dostaniesz za to dodatkowe 2 punkty aczkolwiek sensu nie widze w takiej dzialalnosci ;) 

co do niezgodnosci cos kiedys tez widzialem. jest 1 rozporzadzenie i potem dawali aktualizacje ale nie polaczyli tego w calosc tylko jest troche takie bórdello. Niby jest całość ale jest robocza

Opublikowano
40 minut temu, seblucz napisał:

A czy Ty czasem czytałeś to rozporządzenie ? 

Opublikowano
28 minut temu, melon10641 napisał:

A czy Ty czasem czytałeś to rozporządzenie ? 

pewnie gadal z kims znajomym. ostatnio mi to samo znajomy mowil. pewnie slyszal gdzies ze na mlodego lub inny program daja taki wymog i sie chlop pomylil lub pyta po prostu

Opublikowano
5 godzin temu, seblucz napisał:

Nie z wiadomości z 1980 tylko z danych CEIDEG w której gminie jakie DG są prowadzone. I tak np w Katowicach działalność górnicza nie jest innowacyjna, ale już w Łomży (o ile nie ma tam jakieś kopalni) taka działalność będzie innowacyjna.

Widocznie wtwojej gminie nie ma wypożyczali kaset dlatego jest to innowacyjne przedsięwzięcie, takie którego nie ma w twojej gminie. A rekreacja widocznie już jest.

Opublikowano

Mam pytanie, czy w ramach dofinansowania można wybudować budynek. oczywiście niemieszkalny. Chodzi mi bardziej o składowanie sprzętu zakupionego do prowadzenia działalności. z góry dziękuję

Opublikowano
1 godzinę temu, kaatiaa napisał:

Mam pytanie, czy w ramach dofinansowania można wybudować budynek. oczywiście niemieszkalny. Chodzi mi bardziej o składowanie sprzętu zakupionego do prowadzenia działalności. z góry dziękuję

mozesz nawet i ogrodzenie, kostke itp. Po prostu argumentujesz to dlaczego Ci to potrzebne i gitara ;)

Opublikowano

Ale po co tak kabinujecie,z budową, z biznesami które i tak nie dadzą zysku, martwicie się o ten zysk który powinien być minimalny ale przecież nikt nie da gwarancji że będzie i agencja też nikomu odrazu po roku nie wpadnie i nie będzie sprawdzała przychodu (oni sami wniosków nie ogarniają,zmian biznes planów itp) a nie mówiąc o kontrolach. Bierzcie samochody do prowadzenia działalności za maksymalna kwotę ile się da wycisnąć a budowy i inne wynalazki finanansujcie z własnych środków systemem gospodarczym. Takie moje zdanie.

• Like 1
Opublikowano

chyba ze ktos juz serio nie ma jak rozdysponowac kase. najbardziej sens do zapchania puli z budowniczych rzeczy ma garaż :D wziac gotowego blaszaka za pare tysi i nie ma duzo zachodu :D 

Opublikowano (edytowane)

Chodzi mi o biznesplan sam poczatek . A pkd jest z d... , podwarszawska mejscowość bez rekreacji a punktów za innowacyjność nie ma . Oni nie mają czasu dobrze zredagować wniosku a co dopiero zebrać informacje z gmin . 2000 gmin razy setka pkd ,ile trzeba by pracowników żeby zebrać info i wklepać? .  Były większe bzdury ale podejście do tematu jest z innej epoki.

Edytowane przez seblucz
Opublikowano

Witam Mam pytanie.Jeśli chciałbym złożyć wniosek o dwa różne kierunki działalności.Jeden w kierunku usługi stolarskie A druga mobilna firma kosmetyczna i tu zatrudnić siostrę gdyż ma wykształcenie i widzę w tym także dobry interes.Ale czy taki wniosek przeszedł by?

Opublikowano

We wniosku chcę podać 2 kody PKD:

1.        81.22.Z - specjalistyczne sprzątanie (biura, obiekty przemysłowe, budynki wielomieszkaniowe)

2.        81.21.Z - niespecjalistyczne sprzątanie (biura, domy i mieszkania...)

Za pierwszy (główny) kod PKD są punkty za innowacyjność, za drugi nie. Czy mogę swoją dg głównie, lub tylko na sprzątaniu mieszkań i domów indywidualnych, czyli raczej z tego 2 kodu?

Zresztą nie bardzo kumam różnicę między tymi kodami.