Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Mnie też po wydaniu pozytywnej decyzji zaczął brudzić prowadzący, że on poddaje pod wątpliwość celowość inwestycji czy tak naprawdę nie chcę ciągnika do gospodarstwa i będzie odmowa wniosku o płatność. Zrobiłem raban w OR z doradcą, poszedłem do prawnika, prawnik postraszył sądem i sam naczelnik potem się pochylił nad moją sprawą. Sami potem dzwonili i łagodzili żeby składać wniosek i wszystko będzie przyznane zgodnie z decyzją.

Opublikowano

Nasuwa mi się jedno pytanie, gdyby tak maszynę z tego programu obciążyć leasingiem zwrotnym, to mogły by wyniknąć  z tego jakieś problemy?

Opublikowano
Dnia 11.03.2022 o 14:23, pedro2 napisał:

Dostałem na firmę list z info o abonamencie na odbiorniki rtv w domu i pojazdach żeby zgłaszać... Już się kuźwa zaczyna

No ja wezwanie do płacenia za śmieci firmowe.... Jeszcze nie zaczęłam a już..

• Like 1
Opublikowano

Przymierzam się do złożenia wniosku - ojciec rolnik oficjalnie będzie beneficjentem - ja będę się wszystkim zajmował (wniosek, prowadzenie firmy) z uwagi na to, że on nie ma do tego głowy...

Jestem jego pełnomocnikiem w ARiMR (ale było to tylko zgłaszane jakimś oświadczeniem itp) 

Zastanawiam się czy nie lepiej jest podpisać pełnom0cnictwo notarialne, żebym mógł go reprezentować/załatwiać wszystko nie tylko w arimr ale i gminie itp.

Podpowie ktoś coś jak najlepiej podejsć do tego czy agencja robi jakiś problem z tego tytułu ?

Opublikowano

Cześć mam pytanie. Będę ubiegał się o dofinansowanie po raz pierwszy, nie posiadam obecnie żadnej działalności, powie mi ktoś, które załączniki wraz z biznesplanem muszę wypełnić?  Czy jest jakaś osoba, aby mogła pomóc w napisaniu wniosku, odpowiedziała na pytania, podpowiedziała co wpisać, aby było  "pod agencję"? oczywiście nie za darmo:) 

Opublikowano

Mam dwa pytania do szanownych forumowiczów. Po pierwsze, czy na krusie muszę być tylko do złożenia wniosku, przy składaniu korekt/zmian już nie muszę? Po drugie, jeśli mieszkam w łódzkiem, a chciałbym założyć działalność np. w świętokrzyskim, to w którym oddziale regionalnym składam wniosek? Z góry dzięki za odpowiedź

Opublikowano

Ktoś wie ile trwa wypłata 1 raty od momentu przesłania przez powiatową jednostke zlecenia wypłaty do departamentu w Warszawie? 

Termin 3mies minął 15lutego, ale w styczniu miałem kontrole, dostałem przedłużenie do 15marca, czekali na raport z kontroli i werifkacja raportu. Dokładnie tydzień temu zakończyli weryfikację raportu i wysłali do Wawy o przelew kasy. 

Opublikowano
4 godziny temu, tomczers87 napisał:

Ktoś wie ile trwa wypłata 1 raty od momentu przesłania przez powiatową jednostke zlecenia wypłaty do departamentu w Warszawie? 

Termin 3mies minął 15lutego, ale w styczniu miałem kontrole, dostałem przedłużenie do 15marca, czekali na raport z kontroli i werifkacja raportu. Dokładnie tydzień temu zakończyli weryfikację raportu i wysłali do Wawy o przelew kasy. 

U mnie to było 2 tyg

Opublikowano

Hey,

Jestem nowy i widzę, że wątek parę razy był poruszany ale chciałbym wiedzieć więcej o podstawach prawnych i jak konkretnie powinienem się zachować.

Mam wniosek złożony w 2019r. Otrzymałem pierwszą ratę pomocy. Po wejściu nowego rozporządzenia ze stycznia 2022 złożyłem prośbę o zmianę założeń biznesplanu, ponieważ zbliża się termin składania wniosku o drugą ratę. Chciałem zmienić marki niektórych sprzętów w tym auta osobowego na odpowiedniki, ponieważ podczas pandemii ceny zmieniały się z miesiąca na miesiąc, a niektóre modele nie były dostępne wcale. Podczas pandemii na każdym etapie przetwarzania mojego wniosku miałem opóźnienie ARIMR w procesowaniu go, więc nie było możliwości z wnioskiem nadążyć za ewentualnymi cenami zakupu.

Teraz dostałem informację, że otrzymam pismo z wezwaniem do złożenia wyjaśnień, bo wniosek o zmianę założeń biznesplanu będzie procesowany na nowych zasadach i obowiązuje mnie 50% środków dotacji na auto które już zakupiłem. Zostałem poinformowany, że w wyniku procesu wyjaśnień skończy się tym, że będę musiał przyjąć wkład własny na auto. To jest dla mnie spora kwota i gdybym wiedział, że tak będzie, to pewnie nie składałbym wniosku o dotację.

ROZPORZĄDZENIE MINISTRA ROLNICTWA I ROZWOJU WSI z dnia 18 stycznia 2022r

§ 3. Do wypłaty pierwszej raty pomocy finansowej na operacje typu „Premie na rozpoczęcie działalności pozarolni-
czej” w ramach poddziałania „Pomoc na rozpoczęcie pozarolniczej działalności gospodarczej na obszarach wiejskich”
objętego Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014–2020 w odniesieniu do:
1) beneficjenta, któremu przyznano tę pomoc w związku ze złożeniem przez niego wniosku o jej przyznanie w naborze
przeprowadzonym przed dniem wejścia w życie niniejszego rozporządzenia,
2) następcy prawnego beneficjenta, o którym mowa w pkt 1
– stosuje się przepisy dotychczasowe.

Wydawało mi się, że § 3 dotyczy mnie, ale rozpatrujący wniosek, mówi, że jest po konsultacjach z radcą prawnym i się mylę.

ROZPORZĄDZENIE MINISTRA ROLNICTWA I ROZWOJU WSI - tekst ujednolicony

§ 20. 1. Beneficjent może wystąpić do dyrektora oddziału regionalnego Agencji z wnioskiem o wyrażenie zgody na zmianę założeń biznesplanu w trakcie jego realizacji, w zakresie warunków, o których mowa w § 16, w tym wydłużenie okresu jego realizacji.

§ 20. 6. W przypadku gdy zmiana założeń biznesplanu ma wpływ na zmniejszenie wysokości kwoty pomocy, dyrektor oddziału regionalnego Agencji wydaje w terminie, o którym mowa w ust. 5, decyzję o zmianie decyzji ostatecznej o przyznaniu pomocy w zakresie wysokości kwoty pomocy

Moim zdaniem nie ma podstawy prawnej do ponownego wydawania ostatecznej decyzji o przyznaniu środków, po zmianie marek i cen sprzętów w biznesplanie, gdy zmiany nie zmniejszają punktacji wniosku, lub nie wnioskuję o niższą kwotę pomocy, niż pierwotna. Urzędnik ARIMR mówi, że naruszam ostateczną decyzję, która już została wydana, ponieważ zmieniam markę auta.

I teraz pytania:

Czy znacie może jeszcze jakieś ustawy, rozporządzenia, procedury, które odnoszą się do takiej sytuacji? Co zrobić po złożeniu wyjaśnień i zmianie biznesplanu na udział własny? Co konkretnie zaskarżać i od czego się odwoływać, w momencie gdy sam dobrowolnie złożę nowy biznesplan, z udziałem własnym? Jak tu się zachować, żeby nie być stratnym na dotacji? Czy odwoływać się dopiero od nowej decyzji wydanej na podstawie zmienionego biznesplanu z udziałem własnym na auto? Czy po takim odwołaniu będzie mnie obowiązywać stary biznesplan? Szukam pozytywnych orzeczeń NSA o pandemii COVID jako 'siła wyższa', jest sens argumentować w ten sposób wyjaśnienia?

Pozdrawiam

Opublikowano (edytowane)
Dnia 15.03.2022 o 08:43, zainteresowany111 napisał:

Cześć mam pytanie. Będę ubiegał się o dofinansowanie po raz pierwszy, nie posiadam obecnie żadnej działalności, powie mi ktoś, które załączniki wraz z biznesplanem muszę wypełnić?  Czy jest jakaś osoba, aby mogła pomóc w napisaniu wniosku, odpowiedziała na pytania, podpowiedziała co wpisać, aby było  "pod agencję"? oczywiście nie za darmo:) 

Hey, na oficjalnej stronie jest spis dokumentów i podstawowe informacje
Dokumenty aplikacyjne stanowiące podstawę do ubiegania się o przyznanie pomocy na operacje typu "Premie na rozpoczęcie działalności pozarolniczej"
Moim zdaniem warto też przeczytać rozporządzanie, na tej samej stronie, bo to jest podstawa, z której trzeba będzie się wywiązać. Jeżeli wybierzesz pomoc doradcy inwestycyjnego, to i tak odpowiedzialność za informacje we wniosku i obowiązek spełnienia warunków będzie na Tobie, więc niestety musisz  się trochę znać :). Jeżeli będziesz znał chociaż trochę informacje ze strony, to też łatwiej będzie Ci się dogadać z doradcą i będziesz wiedział jakie pytania zadawać, łatwiej też dostosujesz swój pomysł na biznes, gdy od początku będziesz znać warunki przyznania dotacji.

Pozdrawiam

Edytowane przez mar_cul
Opublikowano
Dnia 14.03.2022 o 08:16, Natt88 napisał:

No ja wezwanie do płacenia za śmieci firmowe.... Jeszcze nie zaczęłam a już..

Z abonamentem radiowym od odbiornika w aucie jest to samo :)

Ciekawe, że nie jest się skazanym na wyższy podatek od nieruchomości, w której zarejestrowana jest działalność gospodarcza, np. jeżeli tylko część nieruchomości jest przeznaczona na firmę, i w nieruchomości nie są fizycznie świadczone usługi albo produkcja. Gdy zostanie się wezwanym trzeba tylko dokładnie opisać osobie z urzędu gminy, jak wygląda prowadzony biznes i wtedy ona może odstąpić od naliczenia wyższego podatku. Zrozumiałem, że niestety zależy to od indywidualnej oceny i podejścia urzędnika. Niemniej warto próbować.

Opublikowano (edytowane)

Dnia 9.03.2022 o 22:45, PEZU11 napisał:

oczywiście, zawsze można próbować przepychac się w sądzie jezeli nie pomoże żadne odwołanie w ramach dwuinstancyjnego postępowania administracyjnego ale w takiej opcji może się okazać, pod warunkiem, że wszystko pójdzie po myśli beneficjenta, że pierwsze zakupy zrobi gdzies w połowie trwania programu czyli tak za 2,5 roku :/

Hey, jak będziesz wiedział coś jeszcze, to prośba o dzielenie się.

Wydaje mi się, że dla wniosków sprzed kilku lat (może te z 2021 da się uratować), które teraz będą ponownie procesowane wg. nowego rozporządzenia, nie ma opcji z drogą sądową, ponieważ sprawa w sądzie będzie trwać, a w tym czasie trzeba spełniać warunki rozporządzenia i biznesplanu (terminy gonią). W takiej sytuacji nowy biznesplan zawiera już np. udział własny, którego nawet po pomyślnym wyroku sądu nikt nie zwróci. Nie bardzo widzę możliwość odkręcenia takiej sytuacji po pomyślnym wyroku sądu. Moim zdaniem potrzebna jest dobra wola ARIMR.

Edytowane przez mar_cul
Opublikowano

Co oni odstawiają 🙄 to teraz kto kupił auto w poprzednich naborach to musi wyłożyć z kieszeni kasę żeby auto nie stanowiło więcej jak 50% wydatków na środki trwałe? Albo zwrot dotacji? Kogoś ostro poyebało, tak to mogą sobie co roku nowe dyrdymały wymyślać

Opublikowano
29 minut temu, pedro2 napisał:

Co oni odstawiają 🙄 to teraz kto kupił auto w poprzednich naborach to musi wyłożyć z kieszeni kasę żeby auto nie stanowiło więcej jak 50% wydatków na środki trwałe? Albo zwrot dotacji? Kogoś ostro poyebało, tak to mogą sobie co roku nowe dyrdymały wymyślać

Dokładnie chodzi o 'planowane wydatki na zakup samochodu osobowego nie mogą stanowić więcej niż 50% kwoty pomocy'
https://www.gov.pl/attachment/816fc24b-4b6d-4d5e-b9a1-28ed076372e1

No i chodzi o sytuację gdy ktoś zrobił zakup przed zatwierdzonymi zmianami biznesplanu i wnioskuje o zmianę założeń biznesplanu po wejściu w życie rozporządzenia z 18.01.2022 , ale generalnie sens jest taki jak piszesz. Nie wiem na ile to jest interpretacja indywidualna pojedynczego oddziału ARIMR.

Trochę się martwię, bo od 1.5 roku jak prowadzę tą działalność, to mało rzeczy dotyczących samozatrudnienia, jest takie jak na początku planowałem, mimo konsultacji z księgową i doradcą. To jest prosta działalność usługowa ale jakbym miał jakieś kredyty obrotowe, albo produkcję, to w tempie takich zmian prawnych, podatkowych, łańcucha dostaw i do tego obowiązek trzymania się przez 5 lat założeń biznesplanu, to pewnie bym popłynął.

Opublikowano
Dnia 15.03.2022 o 10:16, ruralmen napisał:

Mam dwa pytania do szanownych forumowiczów. Po pierwsze, czy na krusie muszę być tylko do złożenia wniosku, przy składaniu korekt/zmian już nie muszę? Po drugie, jeśli mieszkam w łódzkiem, a chciałbym założyć działalność np. w świętokrzyskim, to w którym oddziale regionalnym składam wniosek? Z góry dzięki za odpowiedź

Zna ktoś odpowiedź? 

Opublikowano
7 godzin temu, xxxlukaszxxx napisał:

Zna ktoś odpowiedź? 

Odnośnie pierwszego pytania, odpowiedź jest w rozporządzeniu

https://www.gov.pl/attachment/816fc24b-4b6d-4d5e-b9a1-28ed076372e1

§ 2. 1. Pomoc finansową na operacje typu "Premie na rozpoczęcie działalności
pozarolniczej" w ramach poddziałania "Pomoc na rozpoczęcie pozarolniczej działalności
gospodarczej na obszarach wiejskich" objętego Programem, zwaną dalej "pomocą",
przyznaje się: ...

c) podlega ubezpieczeniu społecznemu rolników w pełnym zakresie jako rolnik,
małżonek rolnika lub domownik rolnika nieprzerwanie od co najmniej 12 miesięcy
poprzedzających dzień złożenia wniosku o przyznanie pomocy albo

Opublikowano

Skoro tak tutaj piszecie, że czepiają się aut to może nie warto tam nic zmieniać jak już jest jakieś zatwierdzone. Mam dylemat bo dokładnie takie samo wyposażenie co w ofercie ciężko dorwać.

Jeśli marka, model, pojemność, rodzaj skrzyni biegów i typ budowy (nie kombi) się zgadza to czy zrobi w agencji różnicę jak wezmę auto z droższą wersją wyposażenia? W KIA ceed. np wersja L zamiast M lub w skodzie fabii wersja style zamiast ambition? To jest jakaś istotna różnica dla nich? 

Jestem ciekaw czy się czepiają, czy też w ciągnikach by się czepiali jakby ktoś miał jakieś inne wyposażenie niż w ofercie? Np. hamulce dwu i jedno obwodowe zamiast tylko jedno. lub wałek z tuzem zamiast samego tuza? Tak to porównuję 

Co sądzicie?

Opublikowano (edytowane)
12 godzin temu, pawelol111 napisał:

Poprzednie nabory tez beda musiały rozliczać sie z dochodow od 2022r. Smutne ale prawdziwe.

Ja dostałem trzy różne informacje. Inną na infolinii warszawskiej, inną w wojewódzkim oddziale i inną u osoby, która zajmuje się moim wnioskiem. Możliwe, że właśnie wyrabiana jest jednolita interpretacja w ARiMR.

Czy ktoś słyszał o planach wejścia nowego rozporządzenia, które miałoby porządkować zamieszanie powstałe po ostatnim z 18.01.2022?

https://legislacja.rcl.gov.pl/lista?pNumber=6&createDateTo=&_isSeparateMode=on&createDateFrom=&_typeId=1&title=&_isTKAct=on&_isUEAct=on&_isActEstablishingNumber=on&number=&_isDU=on&_isNumerSejm=on&progress=&typeId=509&applicantId=#list

Tu nic nie widzę, ale o pracach nad poprzednim rozporządzeniem też nic nie widzę.

Edytowane przez mar_cul