Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

W sumie w agencji powiedzieli, ze im nic do tego i to zależy od lokalnych władz 

Edytowane przez Gość
Opublikowano

Ten stawia biny, ten kupił ciągnik z zamiatarką. Chłopaki - w jaki sposób macie zamiar osiągnąć dochód w kolejnym roku po wypłacie I raty? Skąd wytrzaśniecie faktury na wykonywane przez was działalności?

Opublikowano

Panowie czy ktos ma moze taki sam problem. Podlegam pod ar w bialymstoku. Miesiac temu dostalem tel ze brakuje podpisu na fakturze zaliczkowej. Podskoczylem, podpisalem i dostalem info ze juz wszystko ok a przelew przyjdzie w ciagu paru dni. Czekalem 2 tyg i nic wiec zadzwonilem do osoby prowadzacej moja sprawe a tam uslyszalem ze jakies rozporzadzenie dostali tego dnia co ja bylem ze wszystko wstrzymuja i przekazuja do powiatowych ar bo im cofneli jakies uprawnienia do przelewow czy cos. Do starostwa dzwonie 2 tyg pozniej a oni nic nie wiedza. Wiec spowrotem do bialego tam sie dowiedzialem ze dokumenty poszly 2 pietra wyzej ale nikt nie dal im jakis uprawien wiec w bialym nikt ich poki co nie ma. Dostalem tel do potencjalnej osoby ktora cos moze wiedziec wiecej ale od kilku dni nikt nie odbiera tam tel bo sa podobno na home office. Juz dawno minal termin 90 dni od zlozenia wniosku o platnosc. Wkurza mnie to juz bo wszystko sie przeciagnelo pare miesiecy ja stoje i czekam zaraz jeszcze zrobia lockdown kraju a musze jechac po maszyny na drugi koniec polski. Ktos moze ma taka sama sytuacje w bialym?

Opublikowano (edytowane)

Czy trzeba być zameldowanym na terenach wiejskich, czy wystarczy aby działalność na tych terenach zarejestrować aby dostać premie? 

w uchwale jest że gospodarstwo rolne jest położone na terenach gminy wiejskiej lub... Itd. Tzn. 

Można mieć grunty na obszarze gminy wiejskiej ale być zameldowanym w mieście tak? 

Edytowane przez Rafal564
Opublikowano

podpowie ktoś jak to rozwiązać? Siedziba gospodarstwa jest na terenie gminy w której dana operacja jest innowacyjna ale adres zamieszkania i zameldowania jest na terenie gminy gdzie ta dana operacja już nie jest innowacyjna, docelowo to tu ma być prowadzona działalność. Czy można  w trakcie realizacji projektu zmienić adres prowadzenia działalności, gospodarstwa?

Opublikowano

Mam pytanko.

Wiecie Państwo może, czy można uzyskać dotację na dwa kody PKD?

Konkretnie:

1) PKD 47.91.Z - Sprzedaż detaliczna prowadzona przez domy sprzedaży wysyłkowej lub Internet
2) PKD 45.11.Z - Sprzedaż hurtowa i detaliczna samochodów osobowych i furgonetek
Opublikowano
1 godzinę temu, HubcioM napisał:

Mam pytanko.

Wiecie Państwo może, czy można uzyskać dotację na dwa kody PKD?

Konkretnie:

1) PKD 47.91.Z - Sprzedaż detaliczna prowadzona przez domy sprzedaży wysyłkowej lub Internet
2) PKD 45.11.Z - Sprzedaż hurtowa i detaliczna samochodów osobowych i furgonetek

Te kody znajdują się w szczegółowym wykazie działalności pozarolniczych. Czyli , Tak.

Dnia 25.10.2020 o 09:07, gregory7 napisał:

podpowie ktoś jak to rozwiązać? Siedziba gospodarstwa jest na terenie gminy w której dana operacja jest innowacyjna ale adres zamieszkania i zameldowania jest na terenie gminy gdzie ta dana operacja już nie jest innowacyjna, docelowo to tu ma być prowadzona działalność. Czy można  w trakcie realizacji projektu zmienić adres prowadzenia działalności, gospodarstwa?

Wtedy musza być przeliczone na nowo punkty za innowacyjność i bezrobocie.

Opublikowano
Dnia 21.10.2020 o 14:27, masa24 napisał:

jak to skad? z katowni

mozesz przytoczyc fragment rozporzadzenia mowiacy ze ja mam miec dochod i to w kolejnym roku po wyplacie 1 raty, nawet przed realizacja biznesplanu

to przeczytaj instrukcję do wniosku - informacje ogólne - pkt 3

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, JonnyDeep napisał:

to przeczytaj instrukcję do wniosku - informacje ogólne - pkt 3

zacznijmy od tego, że probujesz być mądry a nie rozrozniasz wniosku od biznesplanu

Po drugie tam jest mowa o prognozie

po trzecie temat wałkowany nie raz , były wstawiane pisma z arimr wyjasniajace jak to jest

Po 4 przecytaj uwaznie jeszcze raz  od roku nastepujacego po roku zlozenia wniosku  o wyplate 1 raty do faktyczne zrealizowania biznesplanu jako wplywy sa uznawane srodki wlasne na pokrycie kosztow biezacych

Reasumujac gadasz glupoty

moze ktos wstawi tresc pisma wyjasniajacego kwestie przychodow dochodow w tym programie

Edytowane przez masa24
Opublikowano
4 godziny temu, masa24 napisał:

zacznijmy od tego, że probujesz być mądry a nie rozrozniasz wniosku od biznesplanu

Po drugie tam jest mowa o prognozie

po trzecie temat wałkowany nie raz , były wstawiane pisma z arimr wyjasniajace jak to jest

Po 4 przecytaj uwaznie jeszcze raz  od roku nastepujacego po roku zlozenia wniosku  o wyplate 1 raty do faktyczne zrealizowania biznesplanu jako wplywy sa uznawane srodki wlasne na pokrycie kosztow biezacych

Reasumujac gadasz glupoty

moze ktos wstawi tresc pisma wyjasniajacego kwestie przychodow dochodow w tym programie

Masa 24 spokojnie bo wylewu dostaniesz

Opublikowano

Witajcie,

chce składać wniosek o dofinansowanie natomiast mam szereg wątpliwości. Byłabym wdzięczna za wszelkie odpowiedzi. 

1. Czy przez pierwsze 2 lata rolnik otwierając pozarolniczą działalność gospodarczą może być na KRUSie spełniając wymogi zawarte w art.5a ustawy o ubezpieczeniu społecznym rolników, czy od razu musi przejść na ZUS? Jeśli może zostać na KRUS czy jest on wtedy podwójny?

2. Czy można podać więcej PKD niż 3?

3. Czy muszę kupować konkretnie tą maszynę którą wpiszę w biznesplan za tą samą cenę? Czy mogłabym kupić np. innej firmy bądź w innej cenie niż wskazana w biznesplanie?

Z góry dziękuję za pomoc :)

Opublikowano

Czyli trzeba oddać dotację w przypadku gdy firma jest na "zero" albo pod kreską?
Przy okazji, po jakim czasie od zakończenia naboru są decyzje o przyznaniu dotacji, jak to w ogóle u nich działa? :)

Opublikowano

Witam czy na utwardzenie drogi dojazdowej wystarczy mi kosztorys inwestorski czy konieczne jest też zgłoszenie zamiaru przeprowadzenia robót budowlanych ? Może ktoś przerabiał ten temat

Opublikowano
10 godzin temu, JKr napisał:

Witajcie,

chce składać wniosek o dofinansowanie natomiast mam szereg wątpliwości. Byłabym wdzięczna za wszelkie odpowiedzi. 

1. Czy przez pierwsze 2 lata rolnik otwierając pozarolniczą działalność gospodarczą może być na KRUSie spełniając wymogi zawarte w art.5a ustawy o ubezpieczeniu społecznym rolników, czy od razu musi przejść na ZUS? Jeśli może zostać na KRUS czy jest on wtedy podwójny?

2. Czy można podać więcej PKD niż 3?

3. Czy muszę kupować konkretnie tą maszynę którą wpiszę w biznesplan za tą samą cenę? Czy mogłabym kupić np. innej firmy bądź w innej cenie niż wskazana w biznesplanie?

Z góry dziękuję za pomoc :)

Wpisz sobie w Google „premia na działalność pozarolnicza pytania” albo przewertuj forum albo ściągnij legislację na stronie agencji. Twoje pytania to podstawowa wiedza by się starać obpremie.

1. By wypłacić 2 ratę musisz przejść na ZUS tak to możesz być do tego czasu na podwójnym krus

2. tak

3. konkretna maszynę ale masz 14dni na poprawki w biznesplanie w przypadku zmian 

Opublikowano
9 godzin temu, BellCross napisał:

Wpisz sobie w Google „premia na działalność pozarolnicza pytania” albo przewertuj forum albo ściągnij legislację na stronie agencji. Twoje pytania to podstawowa wiedza by się starać obpremie.

1. By wypłacić 2 ratę musisz przejść na ZUS tak to możesz być do tego czasu na podwójnym krus

2. tak

3. konkretna maszynę ale masz 14dni na poprawki w biznesplanie w przypadku zmian 

Co do pkt.3 różne są interpretacje. Mój prowadzący z arimr powiedział, że nie musi być ten konkretny model co w biznesplanie cena może nawet się różnić kilka tys. (ważne żeby potem wykazać, że wydało się co najmniej tyle co zakładaliśmy w biznesplanie) i nie musimy pisać o żadną zmianę w biznesplanie. Jeżeli wpisaliśmy samochód osobowy to ma być samochód osobowy, jeżeli laptop to laptop nie ważne, że model i cena jest inna.