Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Zależy od masy. Bo 4 skiby może ważyć 1300 kg a może 1800 kg. Zależy od rozstawu czy 90 czy ponad 100. Osobiście nie kupiłbym 2 raz pługa na 90 cm bo mam Overuma i w 2010 jak zboże powylegało i pogniło, kur.wicy szło dostać. Do ciągników tej serii NH nie brałbym 5 skib chyba żeby coś lekkiego, ale jak lekkie a sucho to też d*py nie urwie :lol:

Opublikowano

oj z używkami jest ciężko, rok temu kupowałem to wiem, sam szmelc, zależy jeszcze gdzie się mieszka

to doradzę Ci tak że nie patżrz na markę i model tylko aby był w dobrym stanie

Opublikowano (edytowane)

Tak 5 korpusów niema co, weź 4 z największą szerokościa cięcia na skibe i regulowana szerokościa. Pottinger ma bodajże do 54cm ale jeśli używka to zapomnij o pottingerze jak i bassonie. KV ma 55cm ale nie wiem czy w 4 korpusach.

Edytowane przez Tomek90
Opublikowano

No niestety jest mało ofert ale nie ma pośpiechu, może coś się znajdzie, a jak nie to może coś z nowych ostatecznie. Co bd lepsze do tego ciągnika, packomat, wał ciągniony za pługiem czy wał na przedni tuz?

Mój AB100 dawał się rozkręcić na ponad 50cm/korpus wiec ES/EG pewnie też ;-).

Właśnie! Na co zwrócić szczególną uwagę przy kupnie obrotówki? Jakieś luzy na głowicy itd.

Opublikowano

Ja mam KV LB 5 Vario do 55 na skibę, waży 1720 kg, na kołkach i ciągam go Case 150 km, ziemie średnie, i nie ma problemu z uciągiem, Radził bym ci coś podobnego kupić, a jak nie będzie dawał rady to odkręcisz jedną skibę.

Kupi takiego za 25-30 spokojnie w ładnym stanie.

Opublikowano

On ma maksymalnej 155 z tym całym boostem. Niby czemu mam zapomnieć o pacomacie? Pociągnąć na pewno da rade tylko czy nie bd nim bujać przy obrocie i podnoszeniu.

Opublikowano

U nas ziemie lekkie i sądzę, że poszedłby nawet z jakimś 5-skibowym ustawionym na 2, 4-2,5 m. Więc z czwórką ustawioną na 2m plus jakiś wał da rade. Boje się jedynie o stabilność z takim packomatem.

Opublikowano

To jak 2.5m pociągnie to strasznie lekkie gleby. Czy wał ciągany nie będzie się topić w piasku, tak samo myślę pacomat mechaniczny bo hydrauliczny bez problemu.

Wogóle to po co wał na lekkie gleby? :huh: Siejesz zaraz po orce?

Opublikowano

Ziemie raczej 4-5 klasa czasami 3 więc nie są ciężkie ale piaski to też nie są. Od razu po orce nie siejemy, ale zawsze to jakieś dodatkowe zagęszczenie gleby i już nie będzie tak wysychać, no chyba, że on nic nie daje na lekkich ziemiach. Pytam o packomat bo wiele używanych pługów można kupić tylko w zestawie z packomatem, dlatego zastanawiam sie czy warto i czy będą wymierne korzyści z jego zastosowania.

Opublikowano

Witaj. Ja również miałem pług Kverneland AB100 a obecnie mam 2 obrotowe Kvernelandy EM85. Więc coś w tym jest.... Twój NH ma chyba 155koni? Ja orze John Deerem 6930 z jednym pługiem a drugi ciąga 7730. Mniejszy chodzi z 4ką, a większy z piątką i oba w zasadzie mają lekko. Po prostu w tym modelu możesz kupić albo 4ke albo dokupujesz korpus razem z ramą i masz piątke. Mimo dołożonej ramy nie ma problemu z jej trwałością, tak samo jakbyś miał stałą. Pługi są na resorach oczywiście. 6930 na początku chodził z piątką i bez problemu także i ma również 155koni mocy nominalnej oczywiście na glinach już ma co ciągnąć i większy rozstaw nie wchodzi w gre. W ogóle jeśli masz mieszane ziemi to nie daj się namówić na jakieś rozstawy powyżej 50cm bo to nie ma sensu.... Bo jak później doprawić np 55cm skibe??? Zmieniana szerokość roboza również jest bez sensu jeżeli masz na jednym polu różne rodzaje gleby tak jak u mnie. Ja proponowałbym ci 4ke dlatego że po pierwsze NH jest lżejszy od Johna i w mokrej glinie z 5tką będzie po prostu się ślizgał, a po drugie do 4ki możesz jeszcze podczepić np campbell jakiś bądź pakcomat i da rade, 5tką zapomnij..... Po drugie 5tke podniesiesz raczej swobodnie ale z pacomatem ani nie dźwigniesz, ani nie pociągniesz. I jeszcze jedno. Jak nie masz kukurydzy a uprzesz się na 5tke to tylko z rozstawem 85 a nie 100 bo przód będzie ci latał w powietrzu, a poza tym musisz dobrać liniowanie bo kółko kopiujące zachaczać będzie o ziemie i nie obrócisz. EM85 da rade. Jeszcze jakieś pytania? Pozdrawiam :)