Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jaki pług będzie odpowiedni do powyższego ciągnika? W grę wchodzą tylko pługi Kvernelanda, zapewne 4 skiby z zabezpieczeniem non stop, jeszcze nie wiadomo czy nowy czy używany. Czy EG100 z pacomatem nie będzie zbyt ciężki? Może lepiej startować w coś typu ES95? Dodam że NH wyposażony jest w mocniejszą pompę i przedni TUZ z balastem 1000 kg.

Wysłane z mojego LT26i przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Miałem dwa Kvernelandy i wiem,że można na nich polegać, lekko "idą", części są w miarę tanie w porównaniu z np. Kuhn, widziałem też Lemkeny i jakoś mnie nie przekonały. Chyba, że polecisz mi jakąś inną markę to rozważymy ;) .

Opublikowano

Ja mam Kuhna i Overuma więc części nie są najtańsze ale coś za coś. Kuhna pękniętego nie widziałem a KV spawanych sporo. Nowe KV nie są już tak wytrzymałe jak stare modele. Dla mnie zabezpieczenie było priorytetem w wyborze pługa a że wolałem hydrauliczne więc KV odpadł w przedbiegach ;)

Opublikowano

U nas ziemie lekkie, więc każde zabezpieczenie zda egzamin. Znajomy ostatnio kupił nowego Kuhna i nie jest jakoś specjalnie zadowolony. O Kvernelandach jeszcze złego słowa nie słyszałem.

Opublikowano

Dokładnie to nie wiem, chodzi o ogólne zadowolenie ze sprzętu. Może po prostu za dużo się spodziewał. Pozatym narzekał właśnie na drogie części.

Opublikowano

U mnie lemiesze wytrzymały 3 sezony a rocznie trochę orze przeważnie ze 120-150 ha Przez ten czas zdarłem 3 komplety dłut więc nie uważam aby to było strasznie drogo. Co do cen to trzeba wiedzieć gdzie się kupuje. U delera Kuhna chcieli 80 zł brutto za dłuto a gdzie indziej kupiłem za 57 zł też oryginał, można też znaleź za 39 zł podróbę ale czy to zawsze się opłaca ? Tak samo jest ze śrubami oryg. kosztuje chyba 3 zł/szt a mozna kupić za 1.90 zł od kvernelanda

Opublikowano

Inaczej powiem, Gdybym uważał że Kverneland jest lepszy od Kuhna kupił bym KV bo różnica w cenie była nieduża około 900 zł. Dla mnie lepszym zab. jest hydrauliczne ponieważ mam ziemie mozaiki od ciężkich glin po częściowo zakamienione piachy. Poza tym powtarzam że jakość KV w ostatnich latach pod*padła. Co nie zmienia faktu że orzą ładnie i lekko.

Opublikowano

tyle e jeśli zechcesz kuhna to będziesz usiał wziąć 5skib bo są węższe.

jeśli masz zakamienione ziemie to nie bierz kvernelanda, widziałem masę połamanych.

a może basson?? droższy ale moim zdaniem tego wart

Opublikowano

Do tej pory miałem AB100 i nie było z nim problemów. Ciekawe jest to co mówicie, dobrze jest rzucić nowe światło na temat, bo w mojej okolicy nawet diler Kuhna wzięty pod włos przyznał się, że pługi Kvernelanda są najlepsze na jednorodne ziemie i sam orze Kvernelandem.

Jaki Kuhn ma 50cm/korpus?

Opublikowano (edytowane)

u nas 160 konnymi JD ciągają 5x50 bez problemu , a ja tdd 95 koni 4x 37 i daje radę, a kiedyś ciągałem 5x40 tyle że zagonowe

myślę że 5x40 bez problemu powinieneś dać radę, wszystko zależy od ziemi my mamy raczej lekkie i średnie

Edytowane przez malkolm
Opublikowano (edytowane)

Według mnie GB są najlepsze. Najlepiej obracają ziemie i idą jakbyś z gruberem jechał :)

Co do wielkości to 4x45 będzie max. Jak będziesz miał mokro zawsze możesz zredukować szerokość.

Edytowane przez Ziel
Opublikowano

Nie chce mieć mniej niż 2m szerokości. AB100 był ustawiony na 2m z haczykiem i NH radził sobie bez problemu w orce z prędkością nawet 10 km/h. Chodzi mi raczej o stabilność z 5-skibowym pługiem nie o uciąg ;-)

Opublikowano (edytowane)

No też tak myślę ale boku27 twierdzi co innego. Może o czymś nie wiem. Czy 5 skib to nie za dużo na mój ciągnik?

Jeśli kupisz Kuhna Vari-Mastera masz regulację szerokości od 30-50 na skibę płynnie regulowaną z kabiny. Mam takowy pług ,jest w galerii zresztą filmik też jest

http://www.agrofoto.pl/forum/gallery/image/405230-new-holland-t6070-rc-kuhn-vari-master-122/

Tu jest orka na 3a i kawałek 4a. Na piachu dał by śmialo radę 5x50 ale byłby za ciężki ;)

Edytowane przez boku27
Opublikowano

Masz jeszcze Lemkena i Pottingera które nie ustępują dla kuhna czy KV który jakościowo pod względem wytrzymałości poleciał tak samo jak Overum.

Lepiej bierz szerzej, a wolniej 7-8km/h.