Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano (edytowane)

Witam mam zamiar kupić przyczepę 8 tonową. Najbardziej spodobały mi się te dwie: Pronar T672 i Metal-fach T711/1. Obydwie te przyczepy zaproponowano mi w podobnych cenach. Prosze o wyrażenie swoich opini na temat obu tych przyczep. Przyczepy będą używane wyłącznie do przewozu zbóż oraz sieczki kukurydzianej. Zastanawiam sie takze czy 90 konny ciagnik będzie dawał radę z ciaganiem załadowanej zbożem przyczepy metal-fach, która pusta waży prawie 4 tony! Proszę o wyrażenie swojej opini na temat jednej i drugiej przyczepy. Z góry dziękuję za wszystkie opinie.

Edytowane przez DabroLs420
Opublikowano

90 koni z 12-14 tonami z tyłu nie powinno mieć najmniejszego problemu ;)

Wg mnie Pronar ma większe doświadczenie z przyczepami już ładnych pare lat produkują, a Metal-Fuszerka dopiero zaczyna to też bierz pod uwagę ;)

Opublikowano

Ja mam Wieltonkę 8 tonową i wazy 2960 kg , więc trochę się dziwię z jakiej przyczyny ta z Metal- fachu waży tonę więcej .Moja to golas - bez koła zapasowego , plandeki i stelaża pod plandekę ale żeby tona więcej - to dziwne. Jeśli mogę coś podpowiedzieć - zobacz jak wygląda wieltonka - to najprawdopodobniej najlepsza z przyczep na rynku - tylko z tego powodu tania nie jest- niestety.

Opublikowano (edytowane)

Polecam ci Pronara, bardzo dobra i solidna firma ;) Znam osoby, które użytkują podobne i bardzo je sobie chwalą :)

Edytowane przez sebas99
Opublikowano

Pierwsza i zasadnicza sprawa ile razy w roku bedziesz uzywał tej przyczepy ?

Jak malo to wez Pronara Metal fach ma swoje mankamenty

Jesli Duzo to bierz wieltona albo auto techa

Druga sprawa czy wozisz palety ? jesli tak to długość burt musi byc 5200 mm jesli nie to pronara zwykała 8

Opublikowano

Przyczepa będzie używana podczas zbioru zbóż oraz zbioru kukurydzy na kiszonkę oraz ewentualnie na ziarno. Palet raczej nie będę przewoził. Czy mógłbyś mi coś wiecej powiedziec o tych mankamentach?

Opublikowano

mój znajomy kupił 3 lata temu przyczepe pronara 10 ton i w sierpniu zauważył że mu siłownik cieknie i spawy w ramie zaczeły pękać, a woził rzepak, zboża i dynie. niby pronar najlepiej sie sprzedaje na rynku ale jak dla mnie to zasław, wielton, może Joskin. wszystko zależy od kwoty jaką chcesz wydać i jakie mają wyposarzenie pod względem ceny.

Opublikowano

Ile możesz na nie wydać ?

Osobiście mam i polecam Ci Metal Techa, Zasław też jest bardzo dobry ale ich cena będzie wyższa od tych które podałeś.

Opublikowano (edytowane)

Ja również mam zamiar kupić przyczepę 10 lub 12 ton, tylko zastanawiam się czy lepsza będzie dwuosiowa czy tandem, przyczepa będzie używana do transportu zboża ale główny nacisk kładę na wożenie kukurydzy aby była stabilna na pryzmie i żeby z wiazdem nie było problemu, ma ktoś jakieś doświadczenie która bedzie lepsza?

Edytowane przez Mariusz650
Opublikowano

Mam z Wieltona 12t tandema i zwykłą, i tandem dużo lepsza, dociska ciągnik ponad 2,5 t jak naładowana, dużo lepiej się prowadzi, w tamtym roku przewoziłem nią buraki na podmokłym polu to wszyscy widzieli co tandem potrafi w polu, a ze zwykłą to inny ciągnik miał duży problem.

Tak samo zezbożem, wszędzie cofnę bez problemu.

Polecam jednak tandemy.

Opublikowano

Tandem lepszy w trudniejszy teren ale klasyczna dwuosiówka po równym asfalcie lepiej sie prowadzi, nie buja tak ciągnikiem. Na pryzmę to bym wolał rozrzutnik lub przyczepę z płaskim rozładunkiem bo wywrotka nigdy nie będzie stabilna na pryzmie.

Opublikowano

Witam,

chciałbym odnowić temat. Mianowicie planuje zakupić zestaw dwóch przyczep 12t+12t.. Co Panowie polecacie? Słyszałem ze Zasławy sie popsuły, ze to nie to co kiedys.. Podobnie z Wieltonem... Ale czy to prawda? Joskin może ktos posiada? słyszałem ze dobre ale nie warte ceny... Panowie opowiedzcie coś , podpowiedzcie bo troche zielony jestem w tym temacie.. Mogą byc wszelkie marki(joskin, metaltech, zasław, wielton itp... ) za wyjatkiem Pronara bo posiadamy i zdecydowanie nie jestem zadowolony..

Opublikowano

nie no chyba fiegl az jest za moim zasiegiem cenowym ;-P a własnie coraz wiecej słysze o tych auto tech... widziałem na zdjeciach ze rama porządna a jak lakier nie pryszczy?

Opublikowano

spoko spoko .. ale chyba zostaje obcja juz tylko metal tech typu long 12t*, wielton 12 t i unia long 12 t... wiec prosze o opinie uzytkownikow...

* wiem ze wyszedl w tym roku ale prosze o opinie zwyklych dwunastek

Opublikowano

Wybór padł na Metal-Fach model T730/3 na tandemie ładowność 12t + dodatkowe nadstawki razem wejdzie około 20 m3 i dotego kolor New Holland myśle że New Holland T6030 Plus wciągnie ją na pryzme