Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

do cichu jeśli numery się zgadzają to skrut nie powinien przeszkadzać najważniejsze w wniosku o płatność to nazwa sprzętu musi być taka sama jaką zawarta była w umowie ,,,

Opublikowano

Jako że na kilku ostatnich stronach nie widzę takiego pytania a nie bardzo chce mi się czytać po kolei całego 100stronnicowego wątku więc mam kilka pytań:

1) Jak to jest w wypadku starych rolników którym brakuje już tylko kilku lat (powiedzmy 2 czy 3) do renty strukturalnej? Czy mają jakieś szanse na to żeby dostać dofinansowanie?

2) Czy środki które można otrzymać są jakoś ograniczone pod względem ilości otrzymanych pieniążków? Np jeśli chciałbym złożyć wniosek o dofinansowanie na ciągnik i maszyny to mogę dostać i na to i na to?

3) Czy chcąc otrzymać dofinansowanie muszę najpierw zakupić powiedzmy ten ciągnik z własnych środków a dopiero potem otrzymam zwrot? Co byście radzili w takiej sytuacji? Wziąć kredyt na 9%, kupić sprzęt i składać wniosek? Czy macie jakiś inny pomysł na gotówkę? ;-)

Z góry dzięki za odp

Opublikowano

ad1. można być i rok przed rentą strukturalną ( u mnie tak było )

ad2. maksymalny zwrot z unii to 300k, czyli maksymalna inwestycja to 480k przy zwrocie 60%,

ad3. najpierw "a"wniosek o dofinansowanie, później "b"decyzja o przyznaniu pomocy, "c" kredyt pomostowy w banku, następnie "d" zakup maszyn i na końcu "e" wniosek o płatność i czekanie na kaskę

inny sposób na kasę to:

1. napad na bank <_<

2. sprzedaż fajnej działki za gruba kasę, tak jak ja to zrobiłem :)

Opublikowano
ad1. można być i rok przed rentą strukturalną ( u mnie tak było )

ad2. maksymalny zwrot z unii to 300k, czyli maksymalna inwestycja to 480k przy zwrocie 60%,

ad3. najpierw "a"wniosek o dofinansowanie, później "b"decyzja o przyznaniu pomocy, "c" kredyt pomostowy w banku, następnie "d" zakup maszyn i na końcu "e" wniosek o płatność i czekanie na kaskę

inny sposób na kasę to:

1. napad na bank <_<

2. sprzedaż fajnej działki za gruba kasę, tak jak ja to zrobiłem :)

Ad.2 przy 60% zwrotu mozesz kupic maszyn za pół miliona dostaniesz 300000zł zwrotu :)

Opublikowano

tak przy 60% aby zwrot wynosił 300tys trzeba zainwestować 500tys netto

przy 50% aby zwrot wynosił 300tys trzeba zainwestować 600tys netto

przy 40% aby zwrot wynosił 300tys trzeba zainwestować 750tys netto

Opublikowano
Już wiem wnioski można składać gdy sie nie ma płyty gnojowej (powiedzieji mi w agencj)

Czyli wymagają tylko certyfikatu od weterynarii i zbiornika na gnojowice . Płyta nie jest konieczna , tylko płytę to warto mieć dla własnej wygody.

Ale te wymagania co do wielkości zbiorników na gnojówkę to trochę na wyrost.

P.S. Dziś podpisana umowa na modernizacje. Mazowieckie. Dodam , że wniosek składałem jako jeden z ostatnich.

Opublikowano

Wymagania co do zbiorników nie są na wyrost, znajomy postawił 2 lata temu oborę na 40 krów i budował zbiorniki na gnojowicę za pieniądze unijne zgodnie z normami i teraz twierdzi że i tak jego zbiornik jest za mały.

Dołączam się do pytania co jest brane pod uwagę w oborze oprócz zbiornika na gnojowicę??

Opublikowano

przecież robiąc plan budynków to tam wpisujesz jak w oborze masz czyli wymiary okiem drzwi stanowisk zagród otworów wentylacyjnych korytarza i wogóle co się da.

Opublikowano

Na TEJ stronie podane są, w miarę przejrzyście, wymagania dot. dobrostanu.

Mam jednak pytanie dot. pkt 10 (szerokość korytarzy)- czy podczas kontroli jest to mierzone, gdyż nie znalazłem wytycznych dotyczących korytarzy w rozporządzeniu MRiRW.

Opublikowano

Dzisiaj w Agrobiznesie ktoś z MRiRW, zdaje się Ławniczak, mówił że wnioski nie ulegną zmianie i rolnicy mogą już zacząć je wypełniać. Ciekawe więc czemu służy ta "akcja" ARiMR. Czyżby zależało im na dezinformacji i stawianiu rolników, doradców pod ścianą - albo wypełnisz wniosek w ciągu tych 3 tygodni (i ani dnia więcej) od momentu ogłoszenia naboru, albo wypadasz z gry (czytaj losowania).

Opublikowano
Czyli wymagają tylko certyfikatu od weterynarii i zbiornika na gnojowice . Płyta nie jest konieczna , tylko płytę to warto mieć dla własnej wygody.

Ale te wymagania co do wielkości zbiorników na gnojówkę to trochę na wyrost.

P.S. Dziś podpisana umowa na modernizacje. Mazowieckie. Dodam , że wniosek składałem jako jeden z ostatnich.

To znaczy że już nie można składać wniosków??

Opublikowano

Witam mam pytanie do osób które przeszły już kontrole odnośnie Modernizacji. Pytanie jest następujące czy podczas kontroli w produkcji zwierzęcej mierzone były budynki wymiary zewnetrzne czy też okna , drzwi , korytarze gnojowe , szerokości legowisk?I czy miał ktoś taka sytuacje że np. przez ten okres od czasu złożenia wniosku zmienił coś w danym budynku np. wstawił inne drzwi , okna o innych wymiarach niż te co były na dzień składania wniosku.

Za odp. z góry dzięki.

Opublikowano

Witam

Ja mam produkcje zwierzęcą (krowy mleczne) i u mnie podczas kontroli zmierzyli tylko garaz i stodołe a więcej nic. Wczesniej w mieszkaniu zerkneli tylko na schemat obory i tyle. moze dlatego ze schemat mam zrobiony na cacy jak cały plan rozmieszczenia bo robił mi go budowlaniec i wzioł 500 zł nie wiedzialem ze mozna zrobic go samemu ;/

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Celownik07
      Panowie i Panie, 23 października rusza wspomniana interwencja.
      Jak ktoś zainteresowany to temat będzie temu służył. Uruchamiam go bo ... Jestem zainteresowany i chętnie będę wymieniał się informacjami. Mnie interesuje zakup rozsiewacza wapna rcw dla gospodarstwa do 10ha a który mógłby posłużyć również na uslugi- u mnie w okolicy ciężko o takowe.  Gospodarstwo na naturze 2000 dodatkowy punkt. Minimalna liczba punktów to 6. W załącznikach co można zakupić. Grupa rolników (min.3) dofinansowanie do 80%, pojedynczy rolnik do 65%. Min. Wartość zakupu 20kPLN.  Biorę po 200zl i słucham Państwa!. 

Po weekendzie powrzucam informacje jakie uda mi się znaleźć w necie. Dla mnie świeży temat, którym się jeszcze nie interesowałem.
    • Przez TomZet
      Witajcie. 
      Z tego co udało mi się do tej pory wyczytać od 2023 zasady przyznawania premii dla młodego rolnika ulegną znacznym zmianom. 
      Pierwsza z nich to powiększenie dotacji z 150 na 200 tysięcy. 
      Kolejna bardzo ważna, ale chyba jeszcze nie potwierdzona to brak wymaganej ziemi. Do tej pory rolnik musiał w ciągu 9 miesięcy od otrzymania pozytywnej decyzji powiększyć gospodarstwo do minimum średniej województwa lub kraju.  Dzisiaj wiemy, że najprawdopodobniej ten wymóg niknie, zostanie zastąpiony nieco większą niż dziś wielkością ekonomiczną gospodarstw. 15 tysięcy euro. 
      Co sądzicie o tej zmianie? 
    • Przez Roki212
      Skoro wysartowała nowa kampania to niech będzie i nowy temat z tym związany, nie ma co zaśmiecać tego z 2024 problemami i zapytaniami jeśli chodzi o aktualny nabór  
    • Przez jarekvip99
      Ile po wzieciu młodego rolnika moge sprzedac maszyne zakupiona z tej dotatcji? zmieniam ciagnik i mysle o wiekszej
    • Przez zenmaniek
      Witam
      Jest tu ktoś kto korzystał z dofinansowania na wymianę dachu z azbestu, chce wiedzieć czy w ogóle warto brać to pod uwagę?

• Dodaj nową pozycję...
v