Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Koledzy powiedzcie jaka jest szansa na kupienie ciągnika o mocy około 90 KM. Posiadam 22ha własnej ziemi i około 70 sztuk bydła na stanie. Niestety reszte ziemi mam w dzierżawach o różnym okresie. Poza tym posiadam Ciągnik o mocy 90 KM który ma 3 lata.

Opublikowano

do końca lutego mają z wszystkimi podpisać umowy tak mówili u nas w regionalnej agenci nawet zabrali jednego pracownika z regionu tam do Poznania ... wszystko dobrze tylko EURO !!!! :)(((

Opublikowano
Ja sadze ze jak robisz znowu poprawke to musi byc albo szybciutko albo wylatujesz z PROWu z tego co wiem, bo druga poprawka to juz won z kolejki.

ale to niejest z mojej winy ze oni tak wolno rozpatruja te wnioski wiec nie rozuumiem dlaczego mialbym "wyleciec z PROW-u"

pozdrawiam

Opublikowano
przy takiej ilości bydła bez problemu uzasadnisz potrzebę zakupu drugiego ciągnika

Myślisz że nie będzie problemu??? Pytanie tylko jakiej mocy ciągnik łatwiej przejdzie 80KM czy 100KM??

Opublikowano
ale to niejest z mojej winy ze oni tak wolno rozpatruja te wnioski wiec nie rozuumiem dlaczego mialbym "wyleciec z PROW-u"

pozdrawiam

nie wylecisz :) aby wylecieć to trzeba mieć błędy które naprawdę wykluczą wniosek

Co do kolegi Mariana to wpisz we wniosku przedział od 90-100KM, jak stwierdza, że za dużo to zmniejszysz przedział o 10KM, ale sądzę, że jak odpowiednio opiszesz "prozą" to nie będzie problemu

Opublikowano

Mam takie pytanie Jestem "młodym rolnikiem" ziemi na siebie mam 10 ha i planuje zakup ciagnika o mocy 100 KM i nie wiem czy bede miał szanse na nowy PROW czy nie beda mieli jakis zastrzezen. Chce powiekszyc do 50 a niedługo jeszcze dostane od ojca reszte gospodarki. Jako na siebie to nie mam zadnego ciągnika a jak bedzie potrzba to okaze sie maszynami ojca które niby posiadam tzn wszytkie do 80 KM. Pytanie jest tylko takie czy beda chcieli zaakceptowac taki wybór. co prawda to premie przyznaja zeby się rozwijac a do tego ma ten zakup służyc :)

Opublikowano

Bo wtedy masz udokumentowane ze masz tyle i tyle ziemi niby lapiesz o co mi chodzi, bo mi facet w agencji tak mowil, ze jak mam z 2008 roku teraz np. swojej ziemi 21 a w obszarowym jest 30 to temu, ze sie do mnie nie przyczepia ani z ciagnikiem ani z belarka.

Opublikowano
Mam takie pytanie Jestem "młodym rolnikiem" ziemi na siebie mam 10 ha i planuje zakup ciagnika o mocy 100 KM i nie wiem czy bede miał szanse na nowy PROW czy nie beda mieli jakis zastrzezen. Chce powiekszyc do 50 a niedługo jeszcze dostane od ojca reszte gospodarki. Jako na siebie to nie mam zadnego ciągnika a jak bedzie potrzba to okaze sie maszynami ojca które niby posiadam tzn wszytkie do 80 KM. Pytanie jest tylko takie czy beda chcieli zaakceptowac taki wybór. co prawda to premie przyznaja zeby się rozwijac a do tego ma ten zakup służyc :lol:

Zrób dzierżawę na grunty twojego ojca. Ty będziesz brał dopłaty, dzierżawa musi być na min. 5 lat. A ty będziesz mógł spokojnie ubiegać się o większy ciągnik. A ile ha ma twój ojciec tzn. ile od niego mogł byś "wydzierżawić".

Opublikowano

Dziś rano na w programie na tvp prezes agencji powiedział, że wszystkie umowy mają być podpisane najpuźniej do 10 marca, a nowy nabór wniosków na modernizację ma być pod koniec pierwszego kwartału.

Opublikowano

Powiedzcie, czy w trakcie podpisywania umowy, mogą być tylko osoby podpisujące, czy mogą być osoby trzecie? Chodzi mi o to, czy będę mógł wejść z ojcem do gabinetu pana urzędnika i być z nim przy podpisywaniu (jako doradca :lol: ), czy tak jak 09.11.07 mógł być tylko składający wniosek.

Opublikowano

przeciez przy podpisywaniu umowy nie idzie sie do zadnego gabinetu tylko popsisuje sie przy recepcji.. przynajmniej w Poznaniu... takze zadnego przeciwskazania nie ma ;p

Opublikowano

Słuchajcie niektórzy z was piszą ze wystrczy podpisać umowe dzierżawy z rodzicami i już ma sie więcej hektarów. I mam takie pytanie ktoś z was tak zrobił ?? Bo jak ja sie pytałem pracownicy ODR'u to w sumie sama nie wiedziała czy można z rodziną podpisywać umowe no i zadzwoniła do kogoś w Toruniu i ten powiedział ze umowy dzierżawne z osobami spokrewnionymi w pierwszej linii będą odrzucane.;/ a dla mnie to w sumie ważne jest, a sam nie wiem co teraz.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez karolr2
      Witam chcę założyć nowy temat poświecony modernizacji małych gospodarstw na terenach południowowschodniej części Polski.Słuchałem dzisiaj ministra Kalemby i podobno sie szykuje jakaś dla nas pomoc.Jeśli ktoś coś wie to proszę niech się wypowie w tym temacie. Z tego co wiem ja to ma być pomoc dla gospodarstw o wielkości średniej wojewódzkiej ilości posiadanych ha
    • Przez Roki212
      Skoro wysartowała nowa kampania to niech będzie i nowy temat z tym związany, nie ma co zaśmiecać tego z 2024 problemami i zapytaniami jeśli chodzi o aktualny nabór  
    • Przez TomZet
      Witajcie. 
      Z tego co udało mi się do tej pory wyczytać od 2023 zasady przyznawania premii dla młodego rolnika ulegną znacznym zmianom. 
      Pierwsza z nich to powiększenie dotacji z 150 na 200 tysięcy. 
      Kolejna bardzo ważna, ale chyba jeszcze nie potwierdzona to brak wymaganej ziemi. Do tej pory rolnik musiał w ciągu 9 miesięcy od otrzymania pozytywnej decyzji powiększyć gospodarstwo do minimum średniej województwa lub kraju.  Dzisiaj wiemy, że najprawdopodobniej ten wymóg niknie, zostanie zastąpiony nieco większą niż dziś wielkością ekonomiczną gospodarstw. 15 tysięcy euro. 
      Co sądzicie o tej zmianie? 
    • Przez Celownik07
      Panowie i Panie, 23 października rusza wspomniana interwencja.
      Jak ktoś zainteresowany to temat będzie temu służył. Uruchamiam go bo ... Jestem zainteresowany i chętnie będę wymieniał się informacjami. Mnie interesuje zakup rozsiewacza wapna rcw dla gospodarstwa do 10ha a który mógłby posłużyć również na uslugi- u mnie w okolicy ciężko o takowe.  Gospodarstwo na naturze 2000 dodatkowy punkt. Minimalna liczba punktów to 6. W załącznikach co można zakupić. Grupa rolników (min.3) dofinansowanie do 80%, pojedynczy rolnik do 65%. Min. Wartość zakupu 20kPLN.  Biorę po 200zl i słucham Państwa!. 

Po weekendzie powrzucam informacje jakie uda mi się znaleźć w necie. Dla mnie świeży temat, którym się jeszcze nie interesowałem.
    • Przez jarekvip99
      Ile po wzieciu młodego rolnika moge sprzedac maszyne zakupiona z tej dotatcji? zmieniam ciagnik i mysle o wiekszej

• Dodaj nową pozycję...
v