Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Vdan anie maszkomu tej 60tki sprzedać??(jakiś brat rodzony czy siostra z datą - sprzedaż np. zeszłotygodniowa?) I składasz jutro wniosek że ni masz żadnego ciągnika i wszystko full legal. Mój sąsiad kupił NH CS 6080 a miał 6 szt, bizonów ale napisał ,że wszystkie ojca i git(ale teraz się martwi i mówił że chce 2 schowac u mnie w magazynie hehehe) ALe poważnie sprzedaj go na papierze i sumienie czyste.

Opublikowano

No i bardzo ładnie, jak można kupić i miec starsze maszyny to super, ja jak kupowałem ciągniki na spo to wolałem sie nie chwalić, bo różni są urzędasy, jeden powie że się nie da , a drugi powie że można i kij.Ale jak Bogdan kupił i bylo ok to supeer.

Opublikowano
ciagnik trzeba kupic po podpisaniu umowy. nie zapominajcie ze nasz nabór jest wyjatkowy. w kolejnych juz nie bedzie mozliwosci kupowania sprzetu w ciemno

tzn. że w tym roku jak bedzie nabór (nie wiadomo dokładnie kiedy) to bedzie trzeba wpisywać dokładne dane maszyny i nie mozna później zmieniać??????

Opublikowano

kolego z tym nowym naborem to nic nie wiadomo. rozmawiałem z gościem z Agencji to powiedział ze limity odnośnie tej karencji to obowiązywały SPO tzn. że jeśli w PROW podpisał któs umowę i miał 110.000 zł zwrotu to moze dalej składać. a drugi mowi ze nie prawdą to jest i że nie może. tak więc sami nie wiedzą co będzie. ja zrobiłem swoj wniosek sam i pomogłem sąsiadowi. u mnie były zupełnie inne poprawki niż u niego. do tego był ze 400 numerów za mną a dziś podpisał umowę a u mnie cisza. także ja dziś niczego nie jestem pewien. wiem jedno tam pracują tylko ludzie i w zależności na kogo trafimy to tak nas załatwią. teraz mają podobno baaardzooo przyspieszyć ale zobaczymy. Pozdro

Opublikowano

chodzilo nam o to że my jak złożyliśmy wnioski w listopadzie mogliśmy dzięki odpowiedniemu rozporządzeniu kupowac maszyny przed podpisaniem umowy na własną odpowiedzialność. jakby agencja nie podpisała z nami umowy to byśmy nie dostali zwrotu i tyle. a co do nowego naboru to pewnie nie ma jeszcze jasno sprecyzowanych przepisow. najlepiej napisac tylko jakiej mocy ciągnik cię interesuje i już .jak ci agencja GO ZAAKCEPTUJE to wtedy dostarczysz im odpowiednią ofertę.

Opublikowano

teraz tak przynakmniej byłO że nie potrzebne były od razu oferty. jak ci przejdzie np. 100km na twoje gospodarstwo to potem ich to nie obchodzi czy to będzie ursus czy JD

Opublikowano

aha dzięki... To juz wiem co narazie chciałem wiedzieć...ty wniosek sam składałeś???ile by cie wyniusł casik bez tura??? i czy masz w nim powershift tak przy okazji zapytam...

Opublikowano

poprawione wszystko, wlaczyliśmy od 17stej do 23,ale wszystko ok.

W instrukcji do wniosku napotkałem błędy. np. trzeba odnieśc się do liczby ha i klas gleb które są we wniosku o przyznanie płatności bezpośrednich a nie do wypisów z gruntów - czysta bzdura ! we wniosku nie ma mowy o klasie gleby ! To jest dobre !

Poza tym łatwizna;P- tylko 6 godzin ;(

Opublikowano

Tak znam kolesia co oglądał traktor za 80tyś euro, napalił sie euro było 3.2, a teraz 4.7 to traktorek podrożał 120tysi złotych. A dopłaty buraki ziemniaki policzyli nam po euro 3 z kawałkiem. Jak tu nie zrezygnować z zakupów. Naprawde zastanawiajcie sie czy mimo zwrotu dacie rade kupować sprzęt. Coraz częściej słyszy sie o bankructwie gospodarstw.

Opublikowano

trzeba dac sobie jakoś rade, sprzęt nowy, nie będzie napraw, lepiej obrobiona ziemia jakies korzyści będą. a kredyt na 7 lat i spłacać po mału, 50 zwrot - jakoś to będzie.

Wniosek po poprawkach- czekamy ;), wszystko już sie zgadza

Opublikowano

gdzies czytalem na tym foru fajny teks: "euro z nami trzodziazami" Bynajmniej eksport polskiego zboza i miesa ruszy za granice. bedziemy konkurencyjni przy takim kursie.

Opublikowano

Dlatego teraz euro takie drogie bo za dlugi okres było za tanie. Polskie firmy produkowały ale sprzedaz za granice nie szła bo bardziej sie oplacało kupic z zagranicy bo taniej było. Rynek sie zapchał i mamy kryzys w polsce firmy maja pełne magazyny i musza produkcje spowalniac. Nigdy nie jest dobrze jak euro jest za tanie lub za drogie, musi byc rownowaga zeby w dwie strony sie opłacało.

Opublikowano

Dzisiaj rozmawiałem z dilerem Deutz-Fahr, w sprawie kursu euro. W miesiącu styczniu przyjeli przelicznik euro po 3,90. W lutym chyba będzie podobnie, ponieważ wielu rolników przy wyższym kursie chciało zrezygnować z zakupu nowych maszyn.

Opublikowano

to wg mnie wcale nie jest glupie rozwiazanie. przeciez do producenta i tak odesla okreslona kwote w euro. z tym ze rolnik i tak musi wymienic zlotowki na euro w kantorze a tam juz jest inna stawka....;/ ale pomysl dobry wg mnie;) pozdrawiam

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Roki212
      Skoro wysartowała nowa kampania to niech będzie i nowy temat z tym związany, nie ma co zaśmiecać tego z 2024 problemami i zapytaniami jeśli chodzi o aktualny nabór  
    • Przez TomZet
      Witajcie. 
      Z tego co udało mi się do tej pory wyczytać od 2023 zasady przyznawania premii dla młodego rolnika ulegną znacznym zmianom. 
      Pierwsza z nich to powiększenie dotacji z 150 na 200 tysięcy. 
      Kolejna bardzo ważna, ale chyba jeszcze nie potwierdzona to brak wymaganej ziemi. Do tej pory rolnik musiał w ciągu 9 miesięcy od otrzymania pozytywnej decyzji powiększyć gospodarstwo do minimum średniej województwa lub kraju.  Dzisiaj wiemy, że najprawdopodobniej ten wymóg niknie, zostanie zastąpiony nieco większą niż dziś wielkością ekonomiczną gospodarstw. 15 tysięcy euro. 
      Co sądzicie o tej zmianie? 
    • Przez karolr2
      Witam chcę założyć nowy temat poświecony modernizacji małych gospodarstw na terenach południowowschodniej części Polski.Słuchałem dzisiaj ministra Kalemby i podobno sie szykuje jakaś dla nas pomoc.Jeśli ktoś coś wie to proszę niech się wypowie w tym temacie. Z tego co wiem ja to ma być pomoc dla gospodarstw o wielkości średniej wojewódzkiej ilości posiadanych ha
    • Przez Celownik07
      Panowie i Panie, 23 października rusza wspomniana interwencja.
      Jak ktoś zainteresowany to temat będzie temu służył. Uruchamiam go bo ... Jestem zainteresowany i chętnie będę wymieniał się informacjami. Mnie interesuje zakup rozsiewacza wapna rcw dla gospodarstwa do 10ha a który mógłby posłużyć również na uslugi- u mnie w okolicy ciężko o takowe.  Gospodarstwo na naturze 2000 dodatkowy punkt. Minimalna liczba punktów to 6. W załącznikach co można zakupić. Grupa rolników (min.3) dofinansowanie do 80%, pojedynczy rolnik do 65%. Min. Wartość zakupu 20kPLN.  Biorę po 200zl i słucham Państwa!. 

Po weekendzie powrzucam informacje jakie uda mi się znaleźć w necie. Dla mnie świeży temat, którym się jeszcze nie interesowałem.
    • Przez jarekvip99
      Ile po wzieciu młodego rolnika moge sprzedac maszyne zakupiona z tej dotatcji? zmieniam ciagnik i mysle o wiekszej

• Dodaj nową pozycję...
v