Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Od podpisania umowy do złożenia wniosku o płatność masz 3 m-ce ale można ten czas trochę wydłużyć ale trzeba składać dodatkowe pismo do arimr

Żadne trzy miesiące, tylko termin wpisany w umowie, zgodny z wnioskiem. Najpóźniej 24 miesiące od podpisania umowy lub 36 dla wniosków 2-etapowych, z tym że pierwszy etap kończy się najpóźniej po 24 miesiącach.

Trzy miesiące to Agencja ma na wypłatę od złożenia wniosku o płatność, ale kompletnego. Jako, że nie ma jeszcze akredytacji to trzy miesiące będą liczyć się od uzyskania akredytacji. Więc nie liczyłbym na kasę w tym roku, chociaż kto wie.

Opublikowano

jak wiemy takie rzeczy to tylko w Erze :o Szwagier miał niby wszystko ok , ale aby opóźnić wypłatę kaski zawieruszyły się dokumenty w agencji i termin przesunęli od daty ostatniej poprawki, czyli 3 miesiące

Opublikowano

Przeczytajcie dobrze rozporządzenia. Akredytację przyznaje się na działania, a nie oś.

W modernizacji jest tylko na weryfikację wniosku o dofinansowanie do podpisania umowy. Na obsługę wniosku o płatność jeszcze nie ma, więc na razie nie będzie żadnych wypłat.

Z Młodego rolnika jest tylko warunkowa akredytacja na wnioski złożone do 30 czerwca i rzeczywiście są już wypłaty. Pozostałe leżą i czekają na nową akredytację.

Opublikowano

Mam pytanie odnośnie poprzedniej edycji prow. Przy składaniu wniosku była mowa o obsadzie obory. I że przez 5 lat nie można przerabiać obory. Czy jeśli bym przerobił oborę w czasie do 5 lat i w razie kontroli by to wykryli , to czy trzeba będzie zwracać kasę czy dadzą czas na poprawienie papierów. Z góry thx :o

Opublikowano

Jak to nie będzie można przerabiac obory? przeciez to by bylo chore... oby tak nie bylo ;/

Jutro wioze poprawiony wniosek, zapytam odrazu jaka jest dalsza procedura, iedy umowa i kiedy w koncu będe mógł kupic wymażony ciągniczek.... :o

Opublikowano

a euro już po 3,49 :o

i jak t teraz kupować maszyny????

to jest hamstwo!!!!!!!!!!!!! dopłaty zaklepali sobie na 3.39 i ciągle tylko żeby rolnika orżnąć.....

jak długo jeszcze bedzie to trwało!!!!!!

Opublikowano

Witam,

Mam kilka pytań dotyczących poprawek do wniosku, może będziecie mogli pomóc :o

1. pierwsze dotyczy oferty. W otrzymanym od ARIMR zestawieniu rzeczy do poprawy każą dołączyć do ofert informacje dotyczącą serwisowania i warunków gwarancji. Czy Wy też macie takie wytyczne, czy to standard?

2. Drugie (trudniejsze). W dziale, w którym należy naszkicować rozmieszczenie budynków , zaznaczyć uprawy wieloletnie itp.,każą umieścić szkic z oznaczonymi:"istniejącymi lub planowanymi do realizacji nasadzeniami wieloletnimi oraz istniejącą lub planowaną infrastrukturą (np. instalacje nawadniające, studnie głębinowe)". Zastanawiam się, czy zaznaczając swoją studnie i staw na wodę nie każą mi dostarczyć pozwolenia (wodno-prawne, lub budowlane). Może mieliście podobny problem (może w poprzednich funduszach)? Zastanawiam się jeszcze (i pytam was), czy wszyscy macie w otrzymanych zestawieniach cytowany zapis, czy np. Agencja może wiedzieć, że mam studnie, zbiornik i dlatego umieścili dokładnie taki zapis.

Z góry - DZIĘKI!

Opublikowano

wlasnie kiedy realiacja... akredytacji na wyplate niema.wez kredyt duzy na maszyny i plac odsetki od calej sumy z 6mscy lub wiecej.h*j ich wie kiedy kase beda mogli wyplacac.nikt tam nic niewie narazie.przepisy to sa dla nas.21 dni i juz.oni sobie to je naginaja i rolnikow wykanczaja .no comment

Opublikowano

laska co moj wniosek prowadzi wmawia mi ze nowe oferty sa niepotrzebne.zeaby sie konie mechaniczne zgadzaly w ciagniku a od kogo zechce to moge potem kupic,czy to prawda??to chyba niemozliwe co? mam kilka maszyn co biore od innych dealerow i moge miec problemy.. jak to jest? pliska napiszcie jak u was.???

Opublikowano

Ojciec dzwonil do doradcy rolnego (kumaty koles) i powiedział ze po podpisaniu unowy mozna kupowac sprzet u kogokolwiek... ma sie tylko maszyna zgadzac a sprzedającego sami sobie mozemy wybrac (i nie musi to byc osoba która dała nam oferte)

Opublikowano

Tak dokładnie jest, te oferty są poglądowe (jeśli chodzi o markę) i w zasadzie to pic na wodę - ważna jest tylko kwota. Ja biorę ciągnik i żałuję, że nie dałem oferty fendta. Miałbym przynajmniej pewność, że się z każdym ciągnikiem zmieszczę w kasie, a tak na dzień dzisiejszy będę musiał dołożyć nadwyżkę z własnej kieszeni.

Opublikowano

mają się zgadzać tylko parametry w spisie finansowo rzeczowym, marka i diler nie ma żadnego znaczenia. Ja też żałuje ze Fendta do oferty nie wziąłem mógłbym wtedy zrekompensować sobie podwyżki cen innych maszyn, a tak jestem w plecy kilkanaście tysięcy

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez TomZet
      Witajcie. 
      Z tego co udało mi się do tej pory wyczytać od 2023 zasady przyznawania premii dla młodego rolnika ulegną znacznym zmianom. 
      Pierwsza z nich to powiększenie dotacji z 150 na 200 tysięcy. 
      Kolejna bardzo ważna, ale chyba jeszcze nie potwierdzona to brak wymaganej ziemi. Do tej pory rolnik musiał w ciągu 9 miesięcy od otrzymania pozytywnej decyzji powiększyć gospodarstwo do minimum średniej województwa lub kraju.  Dzisiaj wiemy, że najprawdopodobniej ten wymóg niknie, zostanie zastąpiony nieco większą niż dziś wielkością ekonomiczną gospodarstw. 15 tysięcy euro. 
      Co sądzicie o tej zmianie? 
    • Przez karolr2
      Witam chcę założyć nowy temat poświecony modernizacji małych gospodarstw na terenach południowowschodniej części Polski.Słuchałem dzisiaj ministra Kalemby i podobno sie szykuje jakaś dla nas pomoc.Jeśli ktoś coś wie to proszę niech się wypowie w tym temacie. Z tego co wiem ja to ma być pomoc dla gospodarstw o wielkości średniej wojewódzkiej ilości posiadanych ha
    • Przez Roki212
      Skoro wysartowała nowa kampania to niech będzie i nowy temat z tym związany, nie ma co zaśmiecać tego z 2024 problemami i zapytaniami jeśli chodzi o aktualny nabór  
    • Przez Celownik07
      Panowie i Panie, 23 października rusza wspomniana interwencja.
      Jak ktoś zainteresowany to temat będzie temu służył. Uruchamiam go bo ... Jestem zainteresowany i chętnie będę wymieniał się informacjami. Mnie interesuje zakup rozsiewacza wapna rcw dla gospodarstwa do 10ha a który mógłby posłużyć również na uslugi- u mnie w okolicy ciężko o takowe.  Gospodarstwo na naturze 2000 dodatkowy punkt. Minimalna liczba punktów to 6. W załącznikach co można zakupić. Grupa rolników (min.3) dofinansowanie do 80%, pojedynczy rolnik do 65%. Min. Wartość zakupu 20kPLN.  Biorę po 200zl i słucham Państwa!. 

Po weekendzie powrzucam informacje jakie uda mi się znaleźć w necie. Dla mnie świeży temat, którym się jeszcze nie interesowałem.
    • Przez jarekvip99
      Ile po wzieciu młodego rolnika moge sprzedac maszyne zakupiona z tej dotatcji? zmieniam ciagnik i mysle o wiekszej

• Dodaj nową pozycję...
v