Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
pozdrowienia dla wszystkich co czytaja to forum - TRZYMAJCIE SIĘ I TAK WYRWIEMY IM TĄ KASĘ

Najgorsze, ze to nie jest normalne dofinansowywanie tylko własnie wyrywanie kasy... Osobiscie uwazam ze dofinansowania powinni dostawac wszyscy bezposrednio przy kunie nowego sprzetu... albo nikt. bo gdy ktos dostanie a moje gospodarstwo nie to wtedy ja nie mam najmniejszych szans na konkurencyjność. Rozumiecie o co biega.

Opublikowano

To są urzędasy pojeb... Specjalnie tak zrobili bo wiedzieli że się nie wyrobią z podpisaniem umów do 9 listopada i przedłużyli se czas o 4 miesiące bo wiadomo że 95% osób które złożyło wniosek na pewno będzie zmieniać maszyny (przynajmniej markę)

Opublikowano

co wy wypisywaliście w zestawieniu finansowo rzeczowym ze musicie maszyny tak zmieniać? Ja mam wpisany ciągnik z podanym przedziałem mocy, kosiarkę z podana szerokością od do itp żadnych, marek, modeli, po co sobie życie utrudniać

Opublikowano

Znalazłem coś takiego:

http://www.agrofoto.pl/artykul.php?id=150798

Zastanawiam się co znaczy w praktyce stwierdzenie , że "MOŻE wydłużyć termin rozpatrzenia wniosku o przyznanie pomocy" i od kiedy będą mieć te 4 miesiące. Czy jeśli pójdę złożyć jutro nową ofertę, to od jutra, czy to zależy od mojego "numereka".

Opublikowano
co wy wypisywaliście w zestawieniu finansowo rzeczowym ze musicie maszyny tak zmieniać? Ja mam wpisany ciągnik z podanym przedziałem mocy, kosiarkę z podana szerokością od do itp żadnych, marek, modeli, po co sobie życie utrudniać

Teraz bedziesz składac oferty z markami i modelami i to bedzie traktowane jako zmiany we wnioskach... a z reszta to nie ma znacznia bo i tak nie zdaza z wszystkimi wnioskami wiec bedą je sobie powoli do grudnia rozpatrywac.

Opublikowano

Z tego komunikatu ARiMR wynika, że tylko zmiana w zakresie planu finansowego operacji lub zestawienia rzeczowo-finansowego spowoduje przedłużenie terminu rozpatrywania o 4 miesiące.

Moim zdaniem zmiana w ofercie modelu ciągnika przy zachowaniu tej samej mocy i ceny nie wymaga zmian w zestawieniu rzeczowo-finansowym. Przecież w to zestawienie nie wpisuje się producenta czy też modelu tylko np. ciągnik rolniczy o mocy 80 KM wiec co tu zmieniać. Zmiany takiej wymagało by np. zamiana ciągnika na ładowarkę.

Jak ktoś zmieni coś w zestawieniu to pewnie jego wniosek pójdzie na koniec i z tego te 4 miesiące.

Niby zostało im 6 tygodni na rozpatrzenie mam wniosek w drugiej 100 w łódzkim i nic. Jakoś im się nie spieszy wiec kombinują.

Opublikowano

Przepraszam, ale czy jest ktoś w stanie odpowiedzieć mi jednoznacznie na pytanie: czy mogę zamienić dwie maszyny z wniosku PROW na jedną, zachowując przy tym kwote wniosku w pierwotnym stanie?? (Agregat uprawowy i pługi na wóz paszowy w moim wypadku)

Opublikowano
Przepraszam, ale czy jest ktoś w stanie odpowiedzieć mi jednoznacznie na pytanie: czy mogę zamienić dwie maszyny z wniosku PROW na jedną, zachowując przy tym kwote wniosku w pierwotnym stanie?? (Agregat uprawowy i pługi na wóz paszowy w moim wypadku)

Nie można tak zamieniać my też chcieliśmy. Zadzwoniliśmy do ARiMR i tam powiedzieli ze nie można.

Opublikowano

jaki wóz paszowy myślisz kupić?? kenan słyszałem ze niekiepawy.sam zastanawiam sie czy nie zamienic 2 na wóz paszowy

Opublikowano

Czyli wyszło już oficjalnie to rozporządzenie?? Cały ten rok rozglądałem się po rynku wozów paszowych i doszedłem do wniosku, że chyba KUHN EUROMIX będzie najlepszy w stosunku jakości wykonania do ceny. Osobiście interesuje mnie 12 m3.

Z góry dzięki za wszelkie informacje.

I dzwoniłem już do ARiMR, ale skoro nie moge tam uzyskać żadnych informacji to wydaje mi się że "w kupie siła":lol:

Opublikowano

ja musze zrezygnować z opryskiwacza który miałem we wniosku a przez ten okres od listopada musiałem kupić używkę bo nie mogłem czekać( powiększył się areał) teraz pytanie!!

Czy mogę zrezygnować??

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez karolr2
      Witam chcę założyć nowy temat poświecony modernizacji małych gospodarstw na terenach południowowschodniej części Polski.Słuchałem dzisiaj ministra Kalemby i podobno sie szykuje jakaś dla nas pomoc.Jeśli ktoś coś wie to proszę niech się wypowie w tym temacie. Z tego co wiem ja to ma być pomoc dla gospodarstw o wielkości średniej wojewódzkiej ilości posiadanych ha
    • Przez Roki212
      Skoro wysartowała nowa kampania to niech będzie i nowy temat z tym związany, nie ma co zaśmiecać tego z 2024 problemami i zapytaniami jeśli chodzi o aktualny nabór  
    • Przez TomZet
      Witajcie. 
      Z tego co udało mi się do tej pory wyczytać od 2023 zasady przyznawania premii dla młodego rolnika ulegną znacznym zmianom. 
      Pierwsza z nich to powiększenie dotacji z 150 na 200 tysięcy. 
      Kolejna bardzo ważna, ale chyba jeszcze nie potwierdzona to brak wymaganej ziemi. Do tej pory rolnik musiał w ciągu 9 miesięcy od otrzymania pozytywnej decyzji powiększyć gospodarstwo do minimum średniej województwa lub kraju.  Dzisiaj wiemy, że najprawdopodobniej ten wymóg niknie, zostanie zastąpiony nieco większą niż dziś wielkością ekonomiczną gospodarstw. 15 tysięcy euro. 
      Co sądzicie o tej zmianie? 
    • Przez Celownik07
      Panowie i Panie, 23 października rusza wspomniana interwencja.
      Jak ktoś zainteresowany to temat będzie temu służył. Uruchamiam go bo ... Jestem zainteresowany i chętnie będę wymieniał się informacjami. Mnie interesuje zakup rozsiewacza wapna rcw dla gospodarstwa do 10ha a który mógłby posłużyć również na uslugi- u mnie w okolicy ciężko o takowe.  Gospodarstwo na naturze 2000 dodatkowy punkt. Minimalna liczba punktów to 6. W załącznikach co można zakupić. Grupa rolników (min.3) dofinansowanie do 80%, pojedynczy rolnik do 65%. Min. Wartość zakupu 20kPLN.  Biorę po 200zl i słucham Państwa!. 

Po weekendzie powrzucam informacje jakie uda mi się znaleźć w necie. Dla mnie świeży temat, którym się jeszcze nie interesowałem.
    • Przez jarekvip99
      Ile po wzieciu młodego rolnika moge sprzedac maszyne zakupiona z tej dotatcji? zmieniam ciagnik i mysle o wiekszej

• Dodaj nową pozycję...
v