Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Stan zwierząt będzie liczony na dzień 31 grudnia 2010 roku

a co jesli w listopadzie sprzedałem sporo sztuk (opasy) i niemam zakupionych jeszcze młodych cialat? czy mozna naliczyć stan średnio roczny

Opublikowano

Jak różnice w wielkości stada przekraczają więcej niż 30% to w planie rozwoju gospodarstwa liczysz obroty stad i tam wychodzi stan średnio roczny i to jego wpisujesz do wyliczenia ESU.

Opublikowano

Na pewno z ciągnikiem nie będzie problemu mi bez niczego dali 90 - 100 na 22 ha, wóz paszowy wg ekspertyzy IBMER chyba coś koło 7m na 35 sztuk dokładnie nie pamiętam, prasa też bez problemu tylko w chwili zakupu nie może być starsza niż 5 lat.

Opublikowano

tak myślałem o prasie 2006 rok, czyli ze sprzętem nie powinno być problemu ?

Są jakieś specjalne kontrole? Obora spełnia wymagania wiec nie powinno być problemów

Opublikowano

Jak weterynaria ci wyda zaświadczenie to później niema żadnego problemu, jak z agencji jest kontrola przed przelaniem kasy to ich obchodzą głównie te maszyny co kupiłeś i jeszcze używany sprzęt musi być kupiony od podmiotu zajmującego się handlem sprzętem używanym, potrzebny jeszcze chyba będzie rzeczoznawca do wyceny.

Opublikowano

na ten prow w podlasiu mogą składać tylko gospodarstwa które mają kwoty mleczne czy da sie to jakoś ominąć czy sie by tam dało jakoś prześlizgnąć ponieważ mam opasy i troszkę świnek i chciałbym wziąść maszyny czy jest jakaś szansa co mogę zrobić żeby to dostać ? $$$

Opublikowano

lekarz powiatowy sprawdza wszystkie zwierzeta wgospodarstwie

Tak. Sprawdza. Jak wniosek jest na mleczarstwo to za każdym razem powinna byc opinia. Jeśli inne inwestycje, to tylko wtedy, gdy związana jest bezpośrednio ze zwierzątami. Na ciągniki, pługi, opryskiwacze, itp. nie potrzeba.

a jak wygląda sprawa ofert? bo od nowego roku zmieniają stawki VAT i czy oferty wystawione teraz ze stawką 22% będą ważne ? czy może dealer może zapisać na ofercie np 2 ceny brutto, jedna z datą do końca roku a druga po nowym roku, czy lepiej zorganizować oferty aby były wystawione 3.01.2011?

zadzwoniłem do ODR i tam mi powiedzieli że to nie ma znaczenia bo zwrot jest od kwoty netto.

Ach Ci ODRowcy. No to się chyba trochę pomylili, bo we wniosku trzeba wyliczyc prawidłowo koszty niekwalifikowalne czyli VAT, a jak masz nieprawidłową stawkę to nieprawidłowo go wyliczysz.

Nie pierwszy lepszy........... podmiot od którego kupujesz musi być w KRS (zgłoszony w Krajowym Rejestrze Sądowym)

To nie wystarczy. Musi miec w PKD obrót używanymi maszynami rolniczymi. To jest włąśnie sprawdzane przez ARiMR w papierach firmy.

Opublikowano

To w mazowieckim jest nabór na MGR. To ja się pytam czy z 18ha czy dostałbym ciągnik 95km i trochę osprzętu. Czy jeżeli mam 8ESU to czy muszę tą wielkość utrzymać przez 5lat czy mogę zejść np. do5 lub 6. Zaznaczę że jeszcze nie korzystałem z żadnego programu.

Opublikowano

Tak, możesz dostac taki ciągnik, ale to nie ode mnie zależy tylko od pracownika weryfikującego i warunków indywidualnych w gospodarstwie. . Nie ma znaczenie czy już z czegoś korzystałeś. Co do nadwyżki to nie możesz zejsc poniżej 4 ESU. I ESu nie może spaśc wogóle jak masz wyliczoną nadwyżkę o ponad 10%, bo wtedy w roku docelowym ją musisz utrzymac.

Hej a jak to jest z maszynami używanymi?? Minimum 5 lat, tj max rok 2006??

Czy jeśli bym kupił jeszcze w 2010 roku to by mogla by byc maszyna z 2005 roku?

edit

Coś u mnie z netem nie tak- prosze moderatora o usunięcie zdublowanych postów;]

Nie minimum 5 lat, tylko maksimum. I nie możesz kupic w 2010 r. bo to będzie przed naborem, a to będzie koszt niekwalifikowalny. Chyba, że dokonasz transakcji na gębę i zakombinujesz z dokumentami tak, że wszystkie daty będą z lutego 2011.

Opublikowano

Jeżeli złoże wniosek na restrukturyzację sektora mleczarskiego i jako cel założę rozwój produkcji mleka to po jakim czasie będę mógł zrezygnować z produkcji mleka na rzecz np. produkcji roślinnej lub hodowli opasów?

Opublikowano

Wie ktoś jakie warunki muszą spełniać używane maszyny aby można je było kupić na modernizację? wiem że nie starsze niz 5 lat no i oczywiscie na fakture. ale co jeszcze???

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Roki212
      Skoro wysartowała nowa kampania to niech będzie i nowy temat z tym związany, nie ma co zaśmiecać tego z 2024 problemami i zapytaniami jeśli chodzi o aktualny nabór  
    • Przez Celownik07
      Panowie i Panie, 23 października rusza wspomniana interwencja.
      Jak ktoś zainteresowany to temat będzie temu służył. Uruchamiam go bo ... Jestem zainteresowany i chętnie będę wymieniał się informacjami. Mnie interesuje zakup rozsiewacza wapna rcw dla gospodarstwa do 10ha a który mógłby posłużyć również na uslugi- u mnie w okolicy ciężko o takowe.  Gospodarstwo na naturze 2000 dodatkowy punkt. Minimalna liczba punktów to 6. W załącznikach co można zakupić. Grupa rolników (min.3) dofinansowanie do 80%, pojedynczy rolnik do 65%. Min. Wartość zakupu 20kPLN.  Biorę po 200zl i słucham Państwa!. 

Po weekendzie powrzucam informacje jakie uda mi się znaleźć w necie. Dla mnie świeży temat, którym się jeszcze nie interesowałem.
    • Przez rolnik22
      Czy już coś wiadomo jak będą wyglądały nabory na PROW 2014-20? Na jakich zasadach będą przyjmowane wnioski o dofinansowanie z UE? Co z Młodym Rolnikiem i Rentami Strukturalnymi na kolejne lata?
    • Przez TomZet
      Witajcie. 
      Z tego co udało mi się do tej pory wyczytać od 2023 zasady przyznawania premii dla młodego rolnika ulegną znacznym zmianom. 
      Pierwsza z nich to powiększenie dotacji z 150 na 200 tysięcy. 
      Kolejna bardzo ważna, ale chyba jeszcze nie potwierdzona to brak wymaganej ziemi. Do tej pory rolnik musiał w ciągu 9 miesięcy od otrzymania pozytywnej decyzji powiększyć gospodarstwo do minimum średniej województwa lub kraju.  Dzisiaj wiemy, że najprawdopodobniej ten wymóg niknie, zostanie zastąpiony nieco większą niż dziś wielkością ekonomiczną gospodarstw. 15 tysięcy euro. 
      Co sądzicie o tej zmianie? 
    • Przez karolr2
      Witam chcę założyć nowy temat poświecony modernizacji małych gospodarstw na terenach południowowschodniej części Polski.Słuchałem dzisiaj ministra Kalemby i podobno sie szykuje jakaś dla nas pomoc.Jeśli ktoś coś wie to proszę niech się wypowie w tym temacie. Z tego co wiem ja to ma być pomoc dla gospodarstw o wielkości średniej wojewódzkiej ilości posiadanych ha

• Dodaj nową pozycję...
v