Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

przykre to jest henius ze mieszkasz w takim rejonie gdzie ludzie maja trudne zycie i musza ryc marnymi ciagnikami na kilkuste hektarach!huh.gifsad.gif ale hodowcy trzody powinni też tak zrobic i zamiast sprzedawac swinie to je zabijac i jesc albo grzać nimi w centralnym a nie sprzedawac za marne grosze

Opublikowano

a kto powiedzial ze jest kryzys?? poprostu Bruksela boi sie tego ze Polska powtorzy wyczyn tego kraju (juz nie pamietam co to byl za kraj) ktory strajkowal poprzez wylewanie tysiecy litrow mleka na pola.

Lepper wysypywał zboże na tory a Unia nam zbożowcom nic nie dała :P

Henius wrzuć na luz ,nawet nie wiedziałem że ty zgarnąłeś MR, to taki przykład był tylko .Ja na pierwszy prow niestety za mały staż miałem aby składać wniosek i musiałem trochę poczekać a za duży by na MR się załapać.

Opublikowano

.

Każdy ma jakieś przeszkody, jak nie materialne to w papierach.Ja aby składać na prow 2004-2006 musiałem zlikwidować hodowle krów, bo obora była w szczycie za wąska 12cm, i całe szczęście :P Teraz niema tylu wymagań i składam już 4raz.

dlatego dopiero w tym roku możemy złożyć na modernizacje

Opublikowano

rodzice maja szanse skorzystac z MGR ale jeszcze sie wahaja :P staram im to wytlumaczyc ze nie wiadomo czy bedzie jeszcze okazja na takie dofinansowanie. no u mnie niemozliwosc wziecia dofinansowanie byla spowodowana podzieleniem gospodarstwa na moja mame, mnie i siostre a dlaczego to mozecie sie tylko domyslec. no i dopoki ja i moja siostra nie mielismy skonczone 18 lat nic nie moglismy ruszac. dopiero po ukonczeniu 18 lat wszystko jest przepisane na moja mame.

Opublikowano

no bank sporo tu zarabia. staramy sie troche oszczedzic na tych maszynach, ale nie az tak zeby brac jakies chinskie czy z najubozszym wyposazniem. ciagnik do 100 KM za maksymalnie 245 tys zl brutto, zgrabiarka 16 tys zl, agregat uprawowo-siewny 12 tys zl i moze wycinak na tura.

apropo bankow to jaki byscie polecili?? podobno sa jakies ktore daja najkorzystniejsze oprocentowania.

Opublikowano

No z takim podejściem to w Polsce dalej będą królowały C-330. Trzeba się rozwijać, no i najmocniejszym argumentem jest ten, że nie wiadomo kiedy i czy wogóle (później) będzie można skorzystać z MGR. Zrób jakąś kalkulację Twoich przychodów rocznych, pogadaj z dealerami, bankami jak to u nich finansowanie wygląda i może jakoś to przejdzie w sądzie najwyższym (u rodziców :P ) Jak to jeden z piłkarzy mawiał: "Cały czas do przodu!" :P Ty jesteś z pomorskiego, ja z zachodniopmorskiego więc... POWODZENIA!

Opublikowano

trzeba se zrobić symulacje ,czy walczyć z arimr , czekać na nabór a potem brać na kredyt 8% i spłacać 5 lat.Czy też bez problemów wziąć kredyt MR na 2% i spłaca spokojnie przez 10 czy 15lat.

Opublikowano

sad najwyzszy, dobre :P tyle ze moje slowo sie nie bedzie zbyt mocno liczylo, ja tylko proponuje jakie maszyny wziac a o wszystkim (jaki ostatecznie ciagnik bedzie itp.) decyduje tak naprawde moja mama :P moze wydaje sie wam to troche dziwne, ale gdyby nie ona to do dzis bym oral starym plugiem 5 skibowym UG i ladowal bele ciapkiem. postaram sie podsunac pare ofert dilerow no a z bankami to juz rodzice musza gadac.

Opublikowano

Właśnie, trzeba rozwarzyć WIELE różnych możliwości, aby wybrać możliwie najlepszą, by nie dać zarobić za dużo bankom.

Wyszukaj jakieś korzystne oferty, poczytaj w internecie oponie o bankach i dilerach, podsuń im te najciekawsze oferty i trzymaj rękę na pulsie ;-)

Opublikowano

Spróbuj z MGR, to jak by nie patrzeć 40-50-60 % zwrotu, a jak przejdziesz na vat to maszynę możesz mieć nawet za 30 % jej wartości. Jednak decyzja należy do Ciebie ( i sądu najwyższego :P )

Opublikowano

Spróbuj z MGR, to jak by nie patrzeć 40-50-60 % zwrotu, a jak przejdziesz na vat to maszynę możesz mieć nawet za 30 % jej wartości. Jednak decyzja należy do Ciebie ( i sądu najwyższego :P )

no wlasnie, ten Vat. jak to bedzie po tym nowym roku?? bedzie 25 %??

Gość Profil usunięty
Opublikowano

Jaki moze byc maksymalny wiek ciągnika na modernizacje aby go na wniosek włożyć ?

Wiek ciągnika nie może przekraczać pięciu lat. W przypadku gdy wnioskujemy wspólnie, to wówczas musi być nowa maszyna nieśmigana xD:P

Opublikowano

Oskarżenia między hodowcami zwierząt robią się śmieszne! Uprawa roślin to też nie jest łatwa sprawa, ciapkiem można obrabiać ograniczoną powierzchnię. Nie mówiąc już o uprawach specjalnych które wymagają całorocznej pracy i gigantycznych inwestycji w infrastrukturę. :P

Ale bardzo mnie interesuje sprawa wspólnych zakupów. Mleczarza i plantatora, czy taka kooperacja jest możliwa. Potrzebujemy tych samych maszyn, do pracy w polu, a terminy składania różne. To jak to jest??? :P

Gość Profil usunięty
Opublikowano

na wspólny zakup jest nawet zwrot wiekszy bo 70% bardziej sie opłaca

Może i się opłaca, ale jak wyobrażasz sobie w obecnych czasach wspólne użytkowanie np. niech będzie ciągnika?

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Roki212
      Skoro wysartowała nowa kampania to niech będzie i nowy temat z tym związany, nie ma co zaśmiecać tego z 2024 problemami i zapytaniami jeśli chodzi o aktualny nabór  
    • Przez Celownik07
      Panowie i Panie, 23 października rusza wspomniana interwencja.
      Jak ktoś zainteresowany to temat będzie temu służył. Uruchamiam go bo ... Jestem zainteresowany i chętnie będę wymieniał się informacjami. Mnie interesuje zakup rozsiewacza wapna rcw dla gospodarstwa do 10ha a który mógłby posłużyć również na uslugi- u mnie w okolicy ciężko o takowe.  Gospodarstwo na naturze 2000 dodatkowy punkt. Minimalna liczba punktów to 6. W załącznikach co można zakupić. Grupa rolników (min.3) dofinansowanie do 80%, pojedynczy rolnik do 65%. Min. Wartość zakupu 20kPLN.  Biorę po 200zl i słucham Państwa!. 

Po weekendzie powrzucam informacje jakie uda mi się znaleźć w necie. Dla mnie świeży temat, którym się jeszcze nie interesowałem.
    • Przez karolr2
      Witam chcę założyć nowy temat poświecony modernizacji małych gospodarstw na terenach południowowschodniej części Polski.Słuchałem dzisiaj ministra Kalemby i podobno sie szykuje jakaś dla nas pomoc.Jeśli ktoś coś wie to proszę niech się wypowie w tym temacie. Z tego co wiem ja to ma być pomoc dla gospodarstw o wielkości średniej wojewódzkiej ilości posiadanych ha
    • Przez kingway
      Witam , czy ktoś wie coś konkretnie na temat aktywnego rolnika ? Chodzi o to , że jeśli sprzedaje zboże lokalnemu rolnikowi który jest RR i ja tez jestem RR to trzeba spisać umowę ?? I wtedy to będzie ważne jako rachunek ? Czy jeśli coś tam wejdę w te ekoschematy (te co będą wyszczególnione ) na część gospodarstwa to już nie będę musiał tego przekazywać ? Ktoś coś wie ? 
    • Przez lusssak
      3. Działanie
      „Premia na rozpoczęcie działalności pozarolniczej” Pomoc ta adresowana będzie do rolników, członków gospodarstw wiejskich, ubezpieczonych w systemie ubezpieczeń społecznych KRUS, którzy decydują się na podjęcie działalności pozarolniczej. Pomoc będzie wypłacana w formie premii – do 100 tys. zł, co najmniej w dwóch ratach w okresie maksymalnie pięciu lat.
      Zakłada się, że pomoc będzie mogła być przyznana, jeżeli:
      miejsce prowadzenia działalności będzie znajdować się na obszarze wiejskim;
      operacja będzie realizowana poza obszarem miast;
      zaplanowane zostanie utworzenie co najmniej jednego miejsca pracy w przeliczeniu średniorocznym (również samozatrudnienie);
      Pomoc będzie mogła być przyznana beneficjentowi tylko jeden raz w okresie realizacji Programu.
      Jednym z warunków przyznania pomocy będzie przedłożenie biznesplanu.
      Wypłacenie ostatniej raty uzależnione będzie od prawidłowej realizacji biznesplanu.

Witam. Natknąłem się ostatnio na powyższy program. Może zna ktoś więcej szczegółow dotyczących jak to mniej więcej będzie wyglądać. Z tego co sam ustaliłem, będzie to coś w stylu młodego rolnika, tylko że na założenie firmy.

• Dodaj nową pozycję...
v