Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

te 75tys musisz wydac na inwestycje objeta modernizacja. póznij razem roliczasz jednymi fakturami modernizacje i młodego rolnika. mio chodziło o to ze raczej bedziesz musiał poczekac na kase z młodego zeby realizowac modernizacje.

Opublikowano

Wszystko ładnie pięknie tylko czy pieniądze na modernizację będzie tak łatwo dostać w tym roku... Niestety nie wszyscy mieszkają w lubelskim gdzie limit środków jest dosyć spory a zainteresowanie niezaduże.... Ale trzeba mieć nadzieje. A po ilu miesiącach posiadania gospodarstwa można przejść na vat?

Opublikowano

witam mam następujące pytanie- czy jeśli nie mam na siebie żadnego ciągnika to mam szansę otrzymac zwrot na MGR jeśli by takowa w ogóle jeszcze by była na rozrzutnik 6t,siewnik i agregat uprawowy? mam zetora 4340,c330 i 360 ale są zarejestrowane na ojca.Na siebie mam ok 4ha pola i 7 łąki oraz 4jałówki,5 byków i 10 krów oraz budynki.

Opublikowano

Jestem z powiatu lubelskiego, posiadam tylko 4ha swojego + 20ha dzierżaw. Wszystko orne. Co roku 10-15ha ziemniaków, reszta zboża. Specjalizacja: wczesne ziemniaki oraz na przechowalnie. Hodowla swinek 200szt rocznie. Nie korzystalem nigdy z unijnych dofinansowań prócz obszarowych dopłat.

Pytanie: czy są w ogóle jakieś szanse na więcie cos na Prow?

Chciałbym zakupic:

sadzarke Kore2 z Unii,

agregat kombi 3.7 lub 4.2 (zalezy jaki ciagnik dostane),

formownice Remprodex,

przyczepe 6-8t,

ciagnik z turem ok 80-100KM.

Oczywiscie wiem ze nie dostalbym tego wszystkiego w jednej turze, jednak to wszystko jest mi na chwile obecna potrzebne, dlatego wymienilem. :D

Opublikowano

@danielek24 przy tylu sztukach zwierzat moze byc ciezko dostac rozrzutnik 6 t bo oni patrza na ilosc obornika, ale sprobuj. ja mam razem ok. 85 szt. bydla i bede sie staral o rozrzutnik 6,5 t (Tytan 8 plus), moze i bym dostal 8 t (Tytan 10 plus) ale niestety cena tych rozrzutnikow powala :D

@pawelec a na te dzierzawy masz umowe?? jesli tak to spokojnie dostaniesz te maszyny...

Opublikowano

no my w sumie mamy 48 szt. ja raczej brałbym jakies rzemiosło za 25tyś bo ten tytan nawet 6t mnie powala:)a to nic nie przeszkadza,że nie mam na siebie ciągnika?bo mielismy brac jakieś 80km ale po przeliczeniu jednak chyba zrezygnujemy

Opublikowano

Skoro już tak wszyscy mają swoje listy życzeń, to co myślicie o mojej: :D

Mam 20 ha łąk, 3 ha gruntów ornych oraz 25 szt bydła mięsnego.

Chciałbym zakupić ciągnik o mocy ok 100 KM, tura do niego, prasę belującą, owijarkę do bel i przyczepę do transportu bel.

Myślicie, że mam szanse?

Pozdrawiam! :)

Opublikowano

Będą mogły (a nawet powinny), bo kasa na modernizację jeszcze jest.

Mogę wiedzieć skod dc231 masz takie informacje,bo mi człowiek z Agencji na wystawie w Sielinku to było w czerwcu powiedział że Wielkopolska można zapomniec o modernizacji na ten rok.Czyżby od tego czasu znalazły się pieniądze?:D

Opublikowano

Panowie,a jaka jest minimalna kwota dofinansowania na modernizację bo chcę kupić pług obracalny grudziądzki za 25 000 zł brutto i nie wiem czy dało by radę.Jeszcze jedno :czy na 20ha taki pług był by pozytywnie załatwiony,bo może dla Agencji będzie za duży na ten areał?.

Opublikowano

ale jaki?? 3,4 a moze 5 skibowy?? znajomy na ok. 40 ha bral plug i wpisal ze chce 4 skibowy obrotowy, to agencja kazala poprawic na mniejszy bo taki byl za duzy, to wpisal 3+1 i agencja przyznala, nie wiem jaka w tym roznica ale lepiej tak robic... na Twoj areal to 3 skibowy powinni Ci przyznac. a co do kwoty to chyba nie ma minimalnej sumy...

Opublikowano

Na minimum 20 tyś zwrotu musisz kupić maszyny, czyli za cenę 40 tyś netto kupujesz i dopiero otrzymasz zwrot połowy maszyny, maszyn.

Jeżeli chcesz wziąć tylko ten pług to nawet nie składaj wniosku bo i tak nie przyznają ci dofinansowania, bo kwota zwrotu będzie za mała.

Opublikowano

Zapomniałem dodać że to ma być pług 3-skibowy,i w moim przypadku było by to 50% zwrotu.Tylko czy ta kwota zwrotu ma wynośić minimum 20 tyś netto ,czy całe koszty kwalifikowane mają być minimum 20 tyś netto.Potrzebuje tylko ten pług więc nie chcę dobierać więcej maszyn!.

Opublikowano

całe koszty kwalifikowane muszą być minimum 20 tys netto czyli pług za 25 tys brutto może być

"Do realizacji mogą być przyjęte operacje, których wysokość kosztów kwalifikowalnych wynosi powyżej 20 000 zł. Jeżeli w trakcie weryfikacji wniosku koszty kwalifikowalne zostaną zmniejszone poniżej 20 000 zł nastąpi odmowa przyznania pomocy." Instrukcja wypełniania wniosku s.28

Pronar82a jeszcze musisz trochę poczytać B)

Opublikowano

Marek najlepiej bedzie jak kupisz Kvernelanda za 50 tys zl B) a tak na serio to moze wez bardziej wypasiony UG moze XLS 3+... a jaki ciagnik ma go ciagnac?? bo jesli chcesz brac na PROW to chyba lepie wziac lepszy...

Opublikowano

Ale jak mam C330 i C360 to moga przyznac, bo chyba wiec ma tez jakies znaczenie... Pozatym, moge napisac jakies zobowiazanie ze bede jezdzil na uslugi albo wynajme pole na "papierek" zeby liczylo mi sie do powierzchni gospodarstwa, bo w sumie mam 20ha tylko dzierzawy ustne B)

• Root Admin
Opublikowano

jesli masz PROW modernizacje gospodarstwa rolnego i robisz usługi to zerwa umowe i dostaniesz kare kasa i % do zwrotu.

skoro masz dzierzawy to zrób z nimi porządek - spisz umowy i już wtedy na 30ha nie będzie najmniejeszego kłopotu jesli chodzi o ciągnik - boje sie ze z agregatem może byc gorzej bo 3.7 to juz duzy klamot jest i moze to byc za duzo jak na 30ha

Opublikowano

Marek najlepiej bedzie jak kupisz Kvernelanda za 50 tys zl B) a tak na serio to moze wez bardziej wypasiony UG moze XLS 3+... a jaki ciagnik ma go ciagnac?? bo jesli chcesz brac na PROW to chyba lepie wziac lepszy...

To ma być pług do Ursusa 5314 (71KM),tak więc musi być w miarę lekki ,no i wybrałem serię M Unii, może jeszczę zainteresuje się Potingerem Servo 25 bo też wydaje się odpowiedni do tego ciągnika, ale cena już będzie większa.Kverneland lub Lemken to by była bajeczna orka ,ale ta cena bez kredytu nie do zapłacenia ,a po złych doświadczeniach z przeszłości z Kredytem nie bardzo mi się to uśmiecha???.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Roki212
      Skoro wysartowała nowa kampania to niech będzie i nowy temat z tym związany, nie ma co zaśmiecać tego z 2024 problemami i zapytaniami jeśli chodzi o aktualny nabór  
    • Przez Celownik07
      Panowie i Panie, 23 października rusza wspomniana interwencja.
      Jak ktoś zainteresowany to temat będzie temu służył. Uruchamiam go bo ... Jestem zainteresowany i chętnie będę wymieniał się informacjami. Mnie interesuje zakup rozsiewacza wapna rcw dla gospodarstwa do 10ha a który mógłby posłużyć również na uslugi- u mnie w okolicy ciężko o takowe.  Gospodarstwo na naturze 2000 dodatkowy punkt. Minimalna liczba punktów to 6. W załącznikach co można zakupić. Grupa rolników (min.3) dofinansowanie do 80%, pojedynczy rolnik do 65%. Min. Wartość zakupu 20kPLN.  Biorę po 200zl i słucham Państwa!. 

Po weekendzie powrzucam informacje jakie uda mi się znaleźć w necie. Dla mnie świeży temat, którym się jeszcze nie interesowałem.
    • Przez rolnik22
      Czy już coś wiadomo jak będą wyglądały nabory na PROW 2014-20? Na jakich zasadach będą przyjmowane wnioski o dofinansowanie z UE? Co z Młodym Rolnikiem i Rentami Strukturalnymi na kolejne lata?
    • Przez TomZet
      Witajcie. 
      Z tego co udało mi się do tej pory wyczytać od 2023 zasady przyznawania premii dla młodego rolnika ulegną znacznym zmianom. 
      Pierwsza z nich to powiększenie dotacji z 150 na 200 tysięcy. 
      Kolejna bardzo ważna, ale chyba jeszcze nie potwierdzona to brak wymaganej ziemi. Do tej pory rolnik musiał w ciągu 9 miesięcy od otrzymania pozytywnej decyzji powiększyć gospodarstwo do minimum średniej województwa lub kraju.  Dzisiaj wiemy, że najprawdopodobniej ten wymóg niknie, zostanie zastąpiony nieco większą niż dziś wielkością ekonomiczną gospodarstw. 15 tysięcy euro. 
      Co sądzicie o tej zmianie? 
    • Przez karolr2
      Witam chcę założyć nowy temat poświecony modernizacji małych gospodarstw na terenach południowowschodniej części Polski.Słuchałem dzisiaj ministra Kalemby i podobno sie szykuje jakaś dla nas pomoc.Jeśli ktoś coś wie to proszę niech się wypowie w tym temacie. Z tego co wiem ja to ma być pomoc dla gospodarstw o wielkości średniej wojewódzkiej ilości posiadanych ha

• Dodaj nową pozycję...
v