Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Podobno MGR ma być dla rolników którzy będą mieli przynajmniej 30 esu. Czym wiecej esu tym wieksze szanse na Dotacje. A więc moje pytanie ile wyjdzie mi czyli mojemu tacie esu przy gospodarstwie 40ha w tym 50 krów a razem 100sztuk bydła??? jak sie przelicza to esu. ?

Opublikowano

witak mam pytanie w tym roku chcę złożyć wniosek na nowy ciągnik na PROW czy moglibyście mi powiedzieć jakie kroki mam podjąc,jakie dokumenty,papiery,gdzie sie udać by sporządzić wniosek.jednym slowy od początku jak to wygląda! z góry dziękuję za informacje!

Opublikowano

ONW czyli 1) obszary górskie - gdzie produkcja rolna jest utrudniona ze względu na

niekorzystne warunki klimatyczne i ukształtowanie terenu; do obszarów

górskich zalicza się gminy i obręby ewidencyjne, w których ponad połowa

użytków rolnych znajduje się na wysokości powyżej 500 m n.p.m.;

2) obszary nizinne - gdzie występują ograniczenia produktywności rolnictwa

związane z niską jakością gleb, niekorzystnymi warunkami klimatycznymi,

niekorzystnymi warunkami wodnymi, niesprzyjającą rzeźbą terenu oraz

wskaźnikiem demograficznym i znacznym udziałem ludności związanej z

rolnictwem;

3) obszary ze specyficznymi naturalnymi utrudnieniami - obejmują gminy i

obręby ewidencyjne rejonów podgórskich, które zostały wyznaczone na

potrzeby ustawy z dnia 15 listopada 1984 o podatku rolnym (Dz.U. z 1984 r.

Nr 52, poz. 268, z późn. zm.); co najmniej 50% powierzchni użytków rolnych

znajduje się powyżej 350 m n.p.m.

Jeśli to masz i nie masz przekroczone 40lat to masz 60% zwrotu od kwoty netto.

Opublikowano

Macius

Nie możesz brać kredytu preferencyjnego i korzystać z Modernizacji.Jedno drógie wyklucza.

Albo jedno albo drugie .Można wziąść kredyt na modernizacje tylko że komercyjny 8-10% zależy ile wynegocjujesz w banku :) .

marcinzt323

Kolego nie dostaniesz rozrzutnik do obornika nie posiadając hodowli.

To tak jak byś chciał wybudować obore nie mając krów. :)

Opublikowano

a no nie można, zamierzając budować naszą oborę chcieliśmy na zwroty brać, ale w ODR nam powiedzieli że w takim przypadku tylko na sztuki które się posiada można oborę postawić

Opublikowano

słuchaj ODR to napewno sie rozwiniesz :lol: To co oni mówia i jak jest faktycznie to 2 rózne historie. JAk masz takie pytania to najpierw do arimr i pytaj tam oni decyduja. ogólnie narzekaja ze mało budynków powstało bo kazdy tylko maszyny kupuje na prow, SPO i kiedys sapard. mysle ze maja 25szt krów smiało da rade przepchac obore na 50szt na prow. sa tam jakies ograniczenia ze musisz miec kwote ale to pewnie tak jak z moca ciagnika :lol:

Opublikowano

chodziło o to że w dniu zakończenia inwestycji musiała by być cała obsada już a to wiązałoby się z dokupieniem jałówek (krów) a to dodatkowe i nie małe koszty

Opublikowano

witam.

Nie chcę zakładać nowego tematu więc pisze tutaj.

Chcę skorzystać z PROW w tym roku (Modernizacja Gospodarstw Rolnych), projekt jaki chcę zrealizować to adaptacja budynku na tuczarnię świń (budynek 33x10m). W związku z tym mam pytanie jak wyglądają procedury przy modernizacji budynków, czy wymagane są zezwolenia i projekt budowlany, oraz jak to wygląda od strony ARiMR- jakie dokumenty są wymagane do wniosku. Słyszałem też że modernizacja budynku nie może spowodować zwiększenia produkcji zwierzęcej- czy jest to prawda??

A może łatwiej (od strony formalnej) byłoby budować nowy budynek od podstaw??

Proszę o odpowiedzi.

Pozdrawiam :lol:

Opublikowano

witam jestem w takiej sytuacji mianowice przejalem gospodarstwo zlozylem wniosek obszarowy osiagam zywotnosci ponad 6 esu jestem mlodym rolnikiem ktory jeszcze nie bral nigdy doplat czy nie bedzie problemu ze zlozeniem wniosku na modernizacje w najblizszym czasie??

Opublikowano

na stronie ARiMR podana jest informacja że można składać wniosek o zaliczkę na finansowanie działania modernizacja gospodarstw. wie ktoś gdzie można znaleźć formularz tego wniosku????

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Roki212
      Skoro wysartowała nowa kampania to niech będzie i nowy temat z tym związany, nie ma co zaśmiecać tego z 2024 problemami i zapytaniami jeśli chodzi o aktualny nabór  
    • Przez Celownik07
      Panowie i Panie, 23 października rusza wspomniana interwencja.
      Jak ktoś zainteresowany to temat będzie temu służył. Uruchamiam go bo ... Jestem zainteresowany i chętnie będę wymieniał się informacjami. Mnie interesuje zakup rozsiewacza wapna rcw dla gospodarstwa do 10ha a który mógłby posłużyć również na uslugi- u mnie w okolicy ciężko o takowe.  Gospodarstwo na naturze 2000 dodatkowy punkt. Minimalna liczba punktów to 6. W załącznikach co można zakupić. Grupa rolników (min.3) dofinansowanie do 80%, pojedynczy rolnik do 65%. Min. Wartość zakupu 20kPLN.  Biorę po 200zl i słucham Państwa!. 

Po weekendzie powrzucam informacje jakie uda mi się znaleźć w necie. Dla mnie świeży temat, którym się jeszcze nie interesowałem.
    • Przez rolnik22
      Czy już coś wiadomo jak będą wyglądały nabory na PROW 2014-20? Na jakich zasadach będą przyjmowane wnioski o dofinansowanie z UE? Co z Młodym Rolnikiem i Rentami Strukturalnymi na kolejne lata?
    • Przez TomZet
      Witajcie. 
      Z tego co udało mi się do tej pory wyczytać od 2023 zasady przyznawania premii dla młodego rolnika ulegną znacznym zmianom. 
      Pierwsza z nich to powiększenie dotacji z 150 na 200 tysięcy. 
      Kolejna bardzo ważna, ale chyba jeszcze nie potwierdzona to brak wymaganej ziemi. Do tej pory rolnik musiał w ciągu 9 miesięcy od otrzymania pozytywnej decyzji powiększyć gospodarstwo do minimum średniej województwa lub kraju.  Dzisiaj wiemy, że najprawdopodobniej ten wymóg niknie, zostanie zastąpiony nieco większą niż dziś wielkością ekonomiczną gospodarstw. 15 tysięcy euro. 
      Co sądzicie o tej zmianie? 
    • Przez karolr2
      Witam chcę założyć nowy temat poświecony modernizacji małych gospodarstw na terenach południowowschodniej części Polski.Słuchałem dzisiaj ministra Kalemby i podobno sie szykuje jakaś dla nas pomoc.Jeśli ktoś coś wie to proszę niech się wypowie w tym temacie. Z tego co wiem ja to ma być pomoc dla gospodarstw o wielkości średniej wojewódzkiej ilości posiadanych ha

• Dodaj nową pozycję...
v