Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

mocno przesadzona jest ta różnica w cenie...

co do PROW to poprawki do wniosku o płatność złożone i pieniądze mają być na koniec kwietnia, bo przelewy robią na koniec miesiąca, podobno do kontroli nie zostałem wylosowany.

Opublikowano

U mnie dzis była kontrola ;) Poszło pomyslnie w sumie byli tez wczoraj ale prasa nie dojechała i dzis przyjechali jeszcze raz bo prasa dotarła o 22 wczoraj ;[ Ogólnie ta kontrola to pic na wode :( ale dopatrzyli sie jednego szczegóło o którym nie wiedziłęm ( oporyskiwacz i agregat był fakturowany w lutym 2010 a produkowane 2009 i na fgakturze sie pomyli i wpisali produkcje 2010. musze note korygujaca wystawic i bedzie git. powiedzieli ze 2 tygodnie i bedzie kasa na koncie.

Fajnie mierzyli plac manewrowy :)

Opublikowano

Powiem ci że w naszym województwie kontrola jest bardzo drobiazgowa, u mnie do pomiaru musiałem odsnieżyć kawał palcu. Pomiar odbywał się dalmierzem laserowym, mogłeś tego nie zauważyć.

Tak więc pracownicy ARiMR podchodzą do kontroli poważnie i fachowo, nieraz na nasze nieszczęście.

Opublikowano

Też w tym tygodniu zawiozłem poprawki do wniosku o płatność a wniosek składałem w połowie marca pieniądze maja być podobno do końca kwietnia,bo nie zostałem wytypowany do kontroli ;)

Opublikowano

U mnie dzis była kontrola ;[ Poszło pomyslnie w sumie byli tez wczoraj ale prasa nie dojechała i dzis przyjechali jeszcze raz bo prasa dotarła o 22 wczoraj :( Ogólnie ta kontrola to pic na wode :) ale dopatrzyli sie jednego szczegóło o którym nie wiedziłęm ( oporyskiwacz i agregat był fakturowany w lutym 2010 a produkowane 2009 i na fgakturze sie pomyli i wpisali produkcje 2010. musze note korygujaca wystawic i bedzie git. powiedzieli ze 2 tygodnie i bedzie kasa na koncie.

Skąd ja to znam ;)

Ja miałem to szczęście że zauważyłem i dostałem nową fakturę zanim złożyłem dokumenty do ARiMR;)

Kobitka z ARiMR mnie pocieszyła bo jak dosłałem w tym tygodniu ostatnią rzecz to powiedziała że wniosek poszedł do realizacji i kasę dostanę w ciągu miesiąca. Oby miała racje.

Opublikowano

Witam

Mam problem takiego typu, że udokumentowane na wniosku mam 43ha i chcę kupić kombajn o mocy 180KM, i dzisiaj bylem zanieść do agencji poprawki i pani powiedziała, że według ich wytycznych żeby dostać taki kombajn potrzebujemy jeszcze 30ha.

A u nas nie ma możliwości wykombinowania tych 30ha...

Pytanie polega na tym, czy jest jakaś furtka aby obejść te ich śmieszne wytyczne i mimo tego co pani mówiła dostać dofinansowanie na taki kombajn??

Opublikowano

z tym może być problem, musisz jakieś pisemka wysyłać, uzasadnienie dlaczego o takiej mocy kombajn a nie inny, a najlepiej jest pogadać z dyrektorem oddziału zawsze lepiej się idzie dogadać niż z tą osobą która ci rozpatruje wniosek, a obejść chyba tego nie obejdziesz, no ale musisz próbować wszystkiego.. Pozdro... ;)

Opublikowano

Witam

Mam problem takiego typu, że udokumentowane na wniosku mam 43ha i chcę kupić kombajn o mocy 180KM, i dzisiaj bylem zanieść do agencji poprawki i pani powiedziała, że według ich wytycznych żeby dostać taki kombajn potrzebujemy jeszcze 30ha.

A u nas nie ma możliwości wykombinowania tych 30ha...

Pytanie polega na tym, czy jest jakaś furtka aby obejść te ich śmieszne wytyczne i mimo tego co pani mówiła dostać dofinansowanie na taki kombajn??

jest furtka możesz podpisać umowy z sąsiadami że będziesz im robić usługi i tak ci dojdą ich hektary ale było by dobrze jak byś zapytał się w agencji

Opublikowano

MGR to nie róznicowanie i tu usługi nie wchodza w rachube. Jedynie haktary na które bierzesz badz bedziesz brał w tym roku. Takze kombinuj cos z teoretycznym uzasadnieniem i skołuj z 10ha to moze pójda na reke.

Opublikowano

ludzie mam problem a raczej pytanie chodzi o to ze mam brać traktor z PROW wniosek złozyłem rok temu chyba w kwietniu.

termin rozliczenie mam do 15 kwietnia ale myślałem ze w ciągu 3 miesięcy ściągnął mi traktor ale jakoś jeszcze go nie widać;)

co gdy się spóźnie z rozliczeniem?gdy traktor nie dotrze?co zrobi agencja?

Opublikowano

niby na 5 lat ale wydzierżaw ziemie od sąsiada na 5 lat on niech ją uprawia niech na niej wszystko robi i sprawa załatwiona a agencja i tak nie da rady sprawdzić kto ją uprawia ;)

ludzie mam problem a raczej pytanie chodzi o to ze mam brać traktor z PROW wniosek złozyłem rok temu chyba w kwietniu.

termin rozliczenie mam do 15 kwietnia ale myślałem ze w ciągu 3 miesięcy ściągnął mi traktor ale jakoś jeszcze go nie widać;[

co gdy się spóźnie z rozliczeniem?gdy traktor nie dotrze?co zrobi agencja?

na twoim miejscu pisał bym aneks do agencji o przedłużenie terminu realizacji ja byłem zmuszony pisać już dwa razy i nie było z tym problemów pozdrawiwm :(

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Roki212
      Skoro wysartowała nowa kampania to niech będzie i nowy temat z tym związany, nie ma co zaśmiecać tego z 2024 problemami i zapytaniami jeśli chodzi o aktualny nabór  
    • Przez TomZet
      Witajcie. 
      Z tego co udało mi się do tej pory wyczytać od 2023 zasady przyznawania premii dla młodego rolnika ulegną znacznym zmianom. 
      Pierwsza z nich to powiększenie dotacji z 150 na 200 tysięcy. 
      Kolejna bardzo ważna, ale chyba jeszcze nie potwierdzona to brak wymaganej ziemi. Do tej pory rolnik musiał w ciągu 9 miesięcy od otrzymania pozytywnej decyzji powiększyć gospodarstwo do minimum średniej województwa lub kraju.  Dzisiaj wiemy, że najprawdopodobniej ten wymóg niknie, zostanie zastąpiony nieco większą niż dziś wielkością ekonomiczną gospodarstw. 15 tysięcy euro. 
      Co sądzicie o tej zmianie? 
    • Przez karolr2
      Witam chcę założyć nowy temat poświecony modernizacji małych gospodarstw na terenach południowowschodniej części Polski.Słuchałem dzisiaj ministra Kalemby i podobno sie szykuje jakaś dla nas pomoc.Jeśli ktoś coś wie to proszę niech się wypowie w tym temacie. Z tego co wiem ja to ma być pomoc dla gospodarstw o wielkości średniej wojewódzkiej ilości posiadanych ha
    • Przez Celownik07
      Panowie i Panie, 23 października rusza wspomniana interwencja.
      Jak ktoś zainteresowany to temat będzie temu służył. Uruchamiam go bo ... Jestem zainteresowany i chętnie będę wymieniał się informacjami. Mnie interesuje zakup rozsiewacza wapna rcw dla gospodarstwa do 10ha a który mógłby posłużyć również na uslugi- u mnie w okolicy ciężko o takowe.  Gospodarstwo na naturze 2000 dodatkowy punkt. Minimalna liczba punktów to 6. W załącznikach co można zakupić. Grupa rolników (min.3) dofinansowanie do 80%, pojedynczy rolnik do 65%. Min. Wartość zakupu 20kPLN.  Biorę po 200zl i słucham Państwa!. 

Po weekendzie powrzucam informacje jakie uda mi się znaleźć w necie. Dla mnie świeży temat, którym się jeszcze nie interesowałem.
    • Przez jarekvip99
      Ile po wzieciu młodego rolnika moge sprzedac maszyne zakupiona z tej dotatcji? zmieniam ciagnik i mysle o wiekszej

• Dodaj nową pozycję...
v