Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

@henry19 - nikt nie wie chyba

@bialy2005 - thx, właśnie jak wypełniałem dokumenty to tego nie widziałem, ani słowa nie było o ZUSie czy KRUSie, dostałem wezwanie do podpisania umowy więc chce do tego podejść z każdej strony żeby później nie mieć problemów.

Opublikowano

no i dostałem pisemko że mam się stawić do podpisania umowy :blink:

OR Olsztyn widzę od trafienia wniosku na biurko szybko sie uwija.

Sorki że nie przejrzę całego tego tematu bo wiem że gdzieś to była odpowiedź na moje pytanie ale to trochę dużo do przejrzenia.

Idzie mi o ubezpieczenie w KRUSie - od końca grudnia będę ubezpieczony chyba w ZUSie jak dobrze będzie szło więc pewnie ZUS wyśle pismo do KRUSu i tam nie będę miał ubezpiecznenia (tak zrobili znajomemu bo płacił KRUS, załapał robotę i był opłacany ZUS a jak ostatnio z nim rozmawiałem to mówił że KRUSu nie płaci bo jeśli płaci się ZUS to KRUSu się nie da opłacać-kumpel dalej jest rolnikiem).

I teraz tak - jeśli KRUS nie będzie opłacany bo opłacany będzie ZUS jak to się ma do PROW/MGR?

Mogą być problemy?

PS: Dodatkowa praca mi się przyda bo mamy tylko uprawy polowe i sporo wolnego mi sie robi po żniwach stąd pomysł bycia dwuzawodowcem.

Przy modernizacji niema wymogów dotyczących ubezpieczenia, co do MR to w ostatnich naborach jest wymóg ubezpieczenia w KRUS 3 lata od dnia wypłaty premii. We wcześniejszych MR można było być ubezpieczonym w ZUS-ie

Opublikowano

Jak brałeś młodego rolnika to tylko praca na umowe o dzieło bo jeśli wypadniesz z krusu na rzecz zusu przed upływem 3 lat to zwracasz premie za młodego plus odsetki

Opublikowano

@adamj24-thx.

zaczynam brać się za myślenie jak dokonać aneksu umowy bo dwa sprzęty idą do wymiany (umowę pojadę podpisać może w przyszłym tygodniu).

Czy osoby które aneksowały umowę na inny sprzęt mogą napisać jak to się robi? Pytałem przy poprawkach co potrzeba i pani mi powiedziała że poza pismem o aneks + ofertą na ten sprzęt który chcę nic nie trzeba, prawda to? Jak wygląda takie pismo o aneks? Mają może wzór aneksu w ARiMR?

Opublikowano

to poprostu podanie do Kierownika BWI. piszesz jak zwykłe podanie i dołaczasz oferte i zmienione strony wniosku i zestawienie R-F. ja mam w poniedziłek podpisywac aneks :blink: Podstawa to w miare dobrze napisac powód zmiany sprzetu. Np. ja zmine z 117km na 141 motywowałem że kupiłem ciagnij w tej samej cenie a bedzie lepiej pracował ze sprzetem który takze kupuje. Usuwałem rozsiewacz za 20tys - powód finansowy ;). Przyspieszenie terminów i połaczenie etapów to chyba bez uzasadnienia napisałem.

Opublikowano

no ja chcę zmienić siewnik z 3 metrowego na 4 metrowy i myslę że znajdę uzasadnienie.

Nie wiesz ile razy można aneksować umowę? Bo mam dwa etapy i w pierwszym chce zmienić siewnik zbożowy (znalazlem lepszy w tej samej cenie) a po wykonaniu pierwszego etapu chciałbym przyspieszyć drugi i wtedy byłby może drugi aneks do umowy (przyspieszenie etapu i zmiana ciągnika na tańszy).

Opublikowano

chyba nie ma jakiegos ograniczenia. Co do przyspieszania to jak bedziesz miał rozliczony I etap to juz mozesz składac II. aneksowac trzeba tylko wtedy gdy chcesz wydłużyc termin realizacji. Ale u ciebie trezba tez zminic moc wiec ja bym radził ci to zrobic odrazu za jadnym podejsciem.

Opublikowano

Ja pierdziele, dowiedziałem się że np. case jx80 130tys brytto, zetor peoxima goły 120tys ;) (tydzień wcześniej byłem i ksoztował 105tys). Mam zamiar wziąc ciągnik na PROW, ale 130tys za żadnego "golasa" nie dam :blink: Nie wiecie jaki ciągnik można kupic za 110tys? Taki 80KM "goły"? Sprzedawca powidział że mi wniosek wypełni darmo jak będe od nich brał ciągnik, ale ceny jakie mi powiedział za case i zetora to lekkie przegięcie :) Kupujecie już ciągniki? Jaki dilerzy oferują ceny?

Opublikowano

jak ktos sklada na dwa etapy to cz jak 1 etap wykona to dostanie za niego zwrot kasy czy dopieru po całosci i czy mozna troche kiwnac agencje bo teraz jest wymagane szamba i bez nich jak mam zwierzaki bo mi jednego braknie .....

Opublikowano

Nie mam narazie złożonego, ale na wiosenny PROW jakby był by się łapał, ale u dilera psotraszyli mnie podwyżkami o 20tys od nowego roku, więc nie wiem czy składac, bo wkońcu może tak wyjśc, że nie będe miał za co kupic ciągnika :blink:

Opublikowano

Witam mam zamiar kupić JD na PROW troche sobie w brodę pluje że nie napisalem tura a doradca od wniosku powiedzial mi ze niemzna już przesuwać pieniędzy z dofinansowania na jakiś iiny cel tak jak kiedyś , ale chodzi mi po glowie inna rzecz czy jesli deale sie zgodzi zafakturować ciągnik z turem pod jedną pozycją (oczywiscie bedzie on droższy ale nieprzekrocze limitu kasy jaki mam)to czy agencja w trakcie kontroli moze sie przyczepić że jest cos nie tak?? moze ktoś ma podobne doświadczenia?

Opublikowano

Witam! Chciałbym się dowiedzieć jak to jest z tymi dopłatami do nowych maszyn? Czy muszę mieć swój wkład własny np 130 000zł i dopiero po jakimś czasie dostaję zwrot, czy może najpierw wypełniam wnioski, czekam na zaakceptowanie i kupuje maszyny płacąc tylko połowę ceny a resztę dostaję w ramach PROW?

Opublikowano

Qbszon! składasz wniosek , po pozytywnym rozpatrzeniu podpisujesz umowe i wtedy masz pewność , że ci zwrócą połowe. Kupujesz maszyne , składasz wniosek o udostępnienie płatnośći wraz z fakturami i czekasz na zwrot połowy czy tanm 60% jak jesteś na vat:)

jak ktos sklada na dwa etapy to cz jak 1 etap wykona to dostanie za niego zwrot kasy czy dopieru po całosci   i czy mozna troche kiwnac agencje bo teraz jest wymagane szamba i bez nich jak mam zwierzaki bo mi jednego braknie   .....

Jak sie składa na 2 etapy , to po skończeniu jednego można już składać faktury i czekac na zwrot.

Gość Profil usunięty
Opublikowano

Póki co nie wiadomo. Ciekawe, jak to będzie z kasą czy dużo jej przyznają.

Opublikowano

pierwszy nabór był w listopadzie 2007 drugi w kwietniu 2009 więc po 1,5 roku dlatego ja bym się nie nastawiał że na początku 2010 ogłoszą kolejny. Póki zrobią porządek z tymi wnioskami to żeby chociaż pod koniec przyszłego roku się wyrobili o ile jeszcze będzie kasa bo jak widać ostatni nabór mocną szarpnął budżet unijny

Opublikowano

a ja sie załoze ze pocztek przyszłego roku bedzie nabór :lol: te 1,5 roku to tylko przez to że wnioski leżąły kilka mieisecy nie ruszane bo nie było rozporzdzen a wnioski były przyjete tak na sztuke ( przed wyborami) Mysląc racjonalnie marzec-kwiecen bedzie nabór). W lubelskim bedzie taka sama pula jak tym roku chyba ze po przesuwaja kase na inne wpojewództwa

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez TomZet
      Witajcie. 
      Z tego co udało mi się do tej pory wyczytać od 2023 zasady przyznawania premii dla młodego rolnika ulegną znacznym zmianom. 
      Pierwsza z nich to powiększenie dotacji z 150 na 200 tysięcy. 
      Kolejna bardzo ważna, ale chyba jeszcze nie potwierdzona to brak wymaganej ziemi. Do tej pory rolnik musiał w ciągu 9 miesięcy od otrzymania pozytywnej decyzji powiększyć gospodarstwo do minimum średniej województwa lub kraju.  Dzisiaj wiemy, że najprawdopodobniej ten wymóg niknie, zostanie zastąpiony nieco większą niż dziś wielkością ekonomiczną gospodarstw. 15 tysięcy euro. 
      Co sądzicie o tej zmianie? 
    • Przez karolr2
      Witam chcę założyć nowy temat poświecony modernizacji małych gospodarstw na terenach południowowschodniej części Polski.Słuchałem dzisiaj ministra Kalemby i podobno sie szykuje jakaś dla nas pomoc.Jeśli ktoś coś wie to proszę niech się wypowie w tym temacie. Z tego co wiem ja to ma być pomoc dla gospodarstw o wielkości średniej wojewódzkiej ilości posiadanych ha
    • Przez Roki212
      Skoro wysartowała nowa kampania to niech będzie i nowy temat z tym związany, nie ma co zaśmiecać tego z 2024 problemami i zapytaniami jeśli chodzi o aktualny nabór  
    • Przez Celownik07
      Panowie i Panie, 23 października rusza wspomniana interwencja.
      Jak ktoś zainteresowany to temat będzie temu służył. Uruchamiam go bo ... Jestem zainteresowany i chętnie będę wymieniał się informacjami. Mnie interesuje zakup rozsiewacza wapna rcw dla gospodarstwa do 10ha a który mógłby posłużyć również na uslugi- u mnie w okolicy ciężko o takowe.  Gospodarstwo na naturze 2000 dodatkowy punkt. Minimalna liczba punktów to 6. W załącznikach co można zakupić. Grupa rolników (min.3) dofinansowanie do 80%, pojedynczy rolnik do 65%. Min. Wartość zakupu 20kPLN.  Biorę po 200zl i słucham Państwa!. 

Po weekendzie powrzucam informacje jakie uda mi się znaleźć w necie. Dla mnie świeży temat, którym się jeszcze nie interesowałem.
    • Przez jarekvip99
      Ile po wzieciu młodego rolnika moge sprzedac maszyne zakupiona z tej dotatcji? zmieniam ciagnik i mysle o wiekszej

• Dodaj nową pozycję...
v