Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
56 minut temu, sawin698 napisał:

Gryka na słabej ziemi nie daje żadnego wzbogacenia gleby. Sieję dla zmiany i ziarna, warto je przesuszyć i puścić na kaszę. Z tych 800 kg ze 300 kg na kaszę się nada. Cena kaszy 5 do 6 zł. Na 6 klasie robimy płodozmian z owsa. Nie nakosisz wiele ale później 3, 4 razy pójdzie żyto. W tym roku będzie pierwszy raz po łubinie. Zobaczymy jaki będzie efekt.

Zamień   owies  na seradelę  to dopiero  zobaczysz  różnicę. 

Opublikowano

W sklepie zapewne 5-6 chodzi😁

1,2 placili za przewiana. Co by na kaszę poszła to i kaszarnia musi być w okolicy. 

Na 5-6 miałem łubin na ziarno, potem 2x żyto, łubin w poplonie zaorany w listopadzie i teraz owies będzie na tym kawałku.

Seradela jest mega pod żyto, z tego co dziadek mówił. Pytanie jak to opanować żeby zebrać kombajnem

Opublikowano
2 godziny temu, Szymi40 napisał:

Na  strączkowe  masz podstawową  +  dodatkową  [  w  2018  chyba  720 zł. ]   W    moich   stronach  dużo   seradeli i  coraz  więcej facelii . 

a na facelie tez jest dopłata ? ja kto nie jest wysokobiałkowa roslina ?  a na gorczyce na nasiona dodatkoweej doplaty nie ma ? 

Opublikowano

szymi40 nie ma dopłat do gorczycy na nasiona bo miałem i dopłaty mi wypełniali w izbach rolniczych i nie ma bo gorczyca to oleiste jest a facelia tez raczej nie nalezy do wysokobiałkowych bo to jest z grupy ogórecznikowatych tak na wikipedi jest 

Opublikowano

Witam wszystkich gospodarzy!

Jestem początkującym rolnikiem i potrzebuję pomocy  w ustaleniu jakiegoś względnie dobrego płodozmianu.

Ziemie: klasa II i III ; jeden kawałek 500m od rzeki; reszta w dolinie zaraz przy rzece.

Charakterystyka poszczególnych kawałków: A) monokultura zbożowa wieloletnia B) ugór wieloletni -> pszenica jara -> teraz będę siał groch (przy okazji likwidował perz do 0) C) ? -> rzepak -> pszenica ozima -> teraz będę siał jęczmień jary

A) Monokulturę na początek zamierzam przerwać grochem na ziarno i  myślałem iść następującym zmianowaniem:

1. Groch 2. Pszenica ozima Poplon: Rzodkiew oleista/Gorczyca 3. Jęczmień jary 4. Pszenżyto ozime Poplon: Facelia      I tak w kółko

B) zmianowanie tak jak wyżej

C) po tym roku, czyli jęczmieniu myślałem zasiać pszenżyto ozime i dalej iść zgodnie z ułożonym wyżej zmianowaniem

Jakie macie spostrzeżenia? Co byście doradzili, zmienili? Jakie wady ma takie zmianowanie? Wyczytałem, że choroby podsuszkowe w pszenżycie ozimym, ale jak to leci po plonie, jaki jest spadek w t/ha czy tam %? Czy przerwa 3 lata na groch jest okej czy są jakieś zagrożenia? Niestety okopowe, kuku i rzepak w plonie głównym są w najbliższej perspektywie nierealne...

Lekko poza tematem: z tego co wyczytałem to rzepaku trzeba pilnować i pieścić, a gdyby ograniczyć się do minimum zabiegów to ile razy trzebaby wyjechać w pole? I czy uprawa uproszczona rzepaku ma w ogóle sens? Problemem we włączeniu rzepaku w płodozmian jest to, że dużą część oprysków (w zasadzie wszystkie) wykonuje u mnie tato... Mówi, że w rzepak trzeba dużo jeździć, a jemu się już nie chce... Dodatkowo nie mam stołu do rzepaku i kosy bocznej i chyba musiałbym zakupić, bo bez tego straty są znacznie większe (tak słyszałem, może ktoś potwierdzi)?

Opublikowano
Dnia 14.02.2019 o 01:07, PeterPetrelli napisał:

Witam wszystkich gospodarzy!

Jestem początkującym rolnikiem i potrzebuję pomocy  w ustaleniu jakiegoś względnie dobrego płodozmianu.

Ziemie: klasa II i III ; jeden kawałek 500m od rzeki; reszta w dolinie zaraz przy rzece.

Charakterystyka poszczególnych kawałków: A) monokultura zbożowa wieloletnia B) ugór wieloletni -> pszenica jara -> teraz będę siał groch (przy okazji likwidował perz do 0) C) ? -> rzepak -> pszenica ozima -> teraz będę siał jęczmień jary

A) Monokulturę na początek zamierzam przerwać grochem na ziarno i  myślałem iść następującym zmianowaniem:

1. Groch 2. Pszenica ozima Poplon: Rzodkiew oleista/Gorczyca 3. Jęczmień jary 4. Pszenżyto ozime Poplon: Facelia      I tak w kółko

B) zmianowanie tak jak wyżej

C) po tym roku, czyli jęczmieniu myślałem zasiać pszenżyto ozime i dalej iść zgodnie z ułożonym wyżej zmianowaniem

Jakie macie spostrzeżenia? Co byście doradzili, zmienili? Jakie wady ma takie zmianowanie? Wyczytałem, że choroby podsuszkowe w pszenżycie ozimym, ale jak to leci po plonie, jaki jest spadek w t/ha czy tam %? Czy przerwa 3 lata na groch jest okej czy są jakieś zagrożenia? Niestety okopowe, kuku i rzepak w plonie głównym są w najbliższej perspektywie nierealne...

Lekko poza tematem: z tego co wyczytałem to rzepaku trzeba pilnować i pieścić, a gdyby ograniczyć się do minimum zabiegów to ile razy trzebaby wyjechać w pole? I czy uprawa uproszczona rzepaku ma w ogóle sens? Problemem we włączeniu rzepaku w płodozmian jest to, że dużą część oprysków (w zasadzie wszystkie) wykonuje u mnie tato... Mówi, że w rzepak trzeba dużo jeździć, a jemu się już nie chce... Dodatkowo nie mam stołu do rzepaku i kosy bocznej i chyba musiałbym zakupić, bo bez tego straty są znacznie większe (tak słyszałem, może ktoś potwierdzi)?

tak rzepak trzeba ze stołem ciąć i chociaz jedna kosą boczna i fakt jest ze trzeba duzo razy pryskac ale, wiesz moze ktos po sasiedzku ma kombajn juz przystosowany do rzepaku to ci zetnie 

mam takie pytanie otóż , na jednym polu rok temu była pszenica ozima poszedł poplon gorczyca biała i teraz na jesienie zasiana pszenica ozima , i teraz planuje zasiac na czesci rzepak ozimy i na drugiej czesci pola gorczycy na ziarno kawałek , moze tak byc ? wiem ze nie powinno sie siac rzepaku po gorczycy bo to oleiste ale tak by mi pasowało czy musze zwrocic na cos wieksza uwage ? no niby pszenica przerwie ten plodozmian po gorczycy , moge tak zrobic jakie beda skutki uboczne ? 

Opublikowano

teoretycznie powinien byc co 4 lata rzepak u nas co niektozrzy to sieja tak ze 2 lata pszenica i rzepak pozniej i tak w kolo , no ja niestety bede musial tak zrobic ze po tej pszenicy co przedplonem byla gorczyca to wypada mi zasiac rzepak . a ty jak mowisz ze 4 lata odstepu co najmniej to jak powinien plodozmian wygladac ? bo np mozna pszenice czy pszenzyto siac 2 razy po sobie i pozniej trzeba przerwac plodozmian czyli wtedy wypadalo by rzepak bo mozna jeszcze ze kukurydze na ziarno dac i pozniej po kukurydzy pszenice i dopiero rzepak  bo jak inaczej jak tylko u nas w terenie takie uprawy sie sieje , zadne grochy czy łubiny nie wchodza w rachube bo ich nikt nie sieje i nawet nie ma gdzie tego sprzedac 

Opublikowano

ja nie stosuje obornika bo nie mam hodowli , ale pod buraki poplon to z gorczycy matwikobujczej ewentualnie zeby gorczycy nie siac to mozna przejsc na facelie tylko niewiem jak ona pod buraki czy to dobry przedplon bo gorczyce to mam matwikobojcza i buraki 1 rok bede siałwlasnie ze wzgledu tez plodozmianowego . a czym jest zwiazane buraki z rzepakiem choroby wspolne maja? czy czym sa polaczone ? 

Opublikowano
Dnia 17.03.2019 o 18:06, warchest napisał:

tak rzepak trzeba ze stołem ciąć i chociaz jedna kosą boczna i fakt jest ze trzeba duzo razy pryskac ale, wiesz moze ktos po sasiedzku ma kombajn juz przystosowany do rzepaku to ci zetnie 

Niestety w okolicy tylko jeden gospodarz ma stół, ale ma też 300 hektarów i nie kosi nikomu bo sam się nie wyrabia.... 

A w kwestii płodozmianu może ktoś się wypowie? Jakieś uwagi, spostrzeżenia odnośnie chorób, szkodników mile widziane :) No i oczywiście biorąc pod uwagę aspekt ekonomiczny czy jest to optymalny ekonomicznie płodozmian (uwzględniając możliwość uprawy tylko zbóż i strączkowych, ew. facelia)?

Opublikowano

jak byście ułożyli płodozmian z takich roslin jak :

kukurydza na ziarno 

pszenica ozima 

rzepak ozimy 

soja

słonecznik na nasiona 

pytam bo to dochodowe rośliny i łatwo je sprzedać  myślałem o takim zestawie 

pszenica 

soja 

kukurydza

słonecznik

rzepak 

tylko czy po słoneczniku zdołam zasiać rzepak ?