Skocz do zawartości

Ursus C360 z silnikiem zetora 7011 + przedni napęd - dobry pomysł?

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Tak jak temacie - to dobry pomysł?

Jako, że nieopłaca mi się kupować nowego ciągnika (używanego) to pomyślałem, że możnaby udoskonalić to, co sie ma - Ursusa c360.

Czy dużo trzeba zrobić przeróbek, żeby wstawić silnik Zetora 7011 do C360?

Jak to będzie sie sprawować?

Zda to egzamin?

Prosze o opinie i sugestie.

Pozdrawiam!

Opublikowano

Obawiam się, że skrzynia nie wytrzyma, pozatym FINN dobrze mówi, przedni napęd to około 3-4 tys, silnik z zetora też pewnie coś koło tego to już masz ~7 tyś, sprzedajesz 60tkę powiedzmy za 14 dokładasz te 7 tyś i masz 21, za tyle kupujesz dobrego 6045 lub 7045 ;)

Opublikowano

Sporo ludzi ma za sobą taki zabieg.

Ciągnik na pewno zyska na mocy.

Blok jest ten sam, mocowania itd. Skrzynia biegów daje radę.

Takie przeróbki czasem ciągną za sobą nieprzewidziane wydatki, a efekt końcowy nie do końca jest satysfakcjonujący.

Tak jak napisali koledzy, często lepiej przesiąść się po prostu na coś lepszego, zwłaszcza jeżeli jeszcze chcesz przedni napęd.

Opublikowano

Da sie wszystko zrobić ale po co? zetor 7245 i masz wszystko co chcesz + jeszcze 2 prędkości wałka, mocnięjszą synchronizowaną skrzynię, cichszą większą i wygodniejszą kabinę i lepsze wykonanie.

Co z tego że wsadzisz do klamota 360za 15tys następne 15tys i będziesz jeździł dalej klamotem tyle że z silnikiem i napędem od zetora, za 30tys kupisz zetora 7245.

Opublikowano

@bobytempelton, ta, tylko kto ci kupi c360 za 15tyś?

Na allegro tego jest pełno poniżej 10k i jakoś nie widać żeby schodziły a tym bardziej ta moja.

Druga sprawa to to, że mi sie nieopłaca kupować kolejnego ciągnika, tym bardziej za taką cene.

Opublikowano

To wsadź do silnika od 360 wałek rozrządu i głowice od zetora i silnik masz z głowy, masz te 5km więcej czyli po mojemu 55km, a napęd to 6-7tys, ale serio sam chyba wiesz że to zostanie głośne, niewygodne, co rok będziesz coś poprawiał, to tylko ursus.

Opublikowano

Z tego co pamiętam to silnik od zetora pasuje bez przeróbki do czterdziestki, jeśli chodzi o sześcdziesiątkę to na pewno jest inny wałek sprzęgłowy. Niektórzy przerabiają silnik montując tuleje i tłoki od zetora, ale do tego podobno trzeba rozwiercac blok.

Opublikowano

silnik podchodzi bez problemu żadnych wałków nie zmieniasz,nie wiem jak z orginalnymi tarczami zetora ale zakładasz tarcze od c360 i już jest ok tylko problem jest z przodem bo albo zakładasz kolyskę od zetora i też dobrze lub zakładasz pokrywę rozrządu od c360 i przodek od c360 albo do dekla od zetora dorabiasz coś co połączy przód od c360 z zetora deklem,najlepiej to chyba dekiel c360 i po problemie

Opublikowano

A skrzynia poradzi sobie z tym silnikiem?

Tzn. bardzo będzie dostawała w popularną "du*e"?

po jakiś 200mth ta przeróbkę polecam każdemu ciągnik dostał wigoru co dziwne spalanie się nie zmieniło jest spory zapas mocy skrzynię mam do remontu od nowości nie ruszana myśleliśmy ja zrobić przed wstawieniem silnika ale nie było czasu 200mth zrobione skrzynia dalej cała sprzęgło też  a musze przyznać że szybciej robimy w prasie sieczkarni czy pługu 1bieg w górę:) 

Opublikowano

Do zastanawiających się:

-skrzynia sobie spokojnie radzi z 7011 u mnie od kilkunastu już lat(może z 8-10)

- wspomaganie miałem jeszcze jak mialem silnik 60-tki ;) i przód standard

- teraz jest napęd przedni i jest już fajnie.

Owszem ,komfortu jej nie dołożyłem ale byłem świadom(raczej ojciec) tego jak robiliśmy modyfikacje.