Skocz do zawartości

Kiedy zaczynacie Żniwa kukurydziane

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano (edytowane)

ja sprawdzałem w ubiegłym tygodniu w poniedziałek wilgotność to wszystkie odmiany miały od 30 do 38% wilgotności. Wczoraj sprawdzałem wilgotność i jak narazie Silvano ma 23% oraz Friedrixx 24% reszta odmian jakie mam czyli Ronaldinio,Sigma i Mas24V mają po 30-31% zaś Mas22R ponad 34%. Jak myślicie?? Długo jeszcze czekać na koszenie?? niby we wtorek ma padać ale raczej to nie przeszkadza przy traceniu wody w qq tylko przy zbiorze gorzej.pozdrawiam

Edytowane przez rybka2485
Opublikowano

pow. braniewski już prawie wszyscy skosili kukurydzę, ale u nas tydzień temu było -4, słyszałem że po przymrozku trzeba skosić kukurydzę max do 15 dni,

to prawda?

Opublikowano

Dzisiaj zrobiłem kolejne badanie po 2 tyg w dwóch innych miejscach i u jednego goscia wyszlo 27,6% na wago-suszarce (mówi ze bardzo dobry wysokiej jakosci sprzęt) a u drugiego na na zwykłej maszynce "zgniatarce" wyszło 33,5%. Co mam zrobic w tej sytuacji? Jutro jade zbadac jeszcze raz te same próbki do jeszcze innego skupu i zobacze co sie potwierdzi. Gdyby miala 27% to juz bym kosil. To jest kukurydza o fao 220-230

Opublikowano

Dolnośląskie pow. wołowski dopiero żniwa kukurydziane ruszają, rozmawiałem dziś z "bambrem" który jechał akurat kosić mówił ze w sobotę jak żniwował to miała 37 %. Ma 2 suszarnie więc może sobie pozwolić na koszenie "mokrej" Jego odmian nie znam jakieś zachodnie, i tym co powiedział trochę zgasił mnie by źniwować. Chodź moje siane prędzej jak jego i odmiany wczesne polskie Blask i Buran, je już zaczynało dosuszać przed przymrozkami. Mam do was pytanie po ile u was biorą za koszenie kukurydzy? I za suszenie ile od %?

Opublikowano

pow. braniewski już prawie wszyscy skosili kukurydzę, ale u nas tydzień temu było -4, słyszałem że po przymrozku trzeba skosić kukurydzę max do 15 dni,

to prawda?

A niby dlaczego Twoim zdaniem termin 15 dni jest maksymalny? Mróz spowodował, że ziarno przestało oddawać wodę przez łodygę i pozostało tylko oddawanie wody przez ogrzewanie słońcem i powiew wiaterku. W zeszłym roku pogoda długo była śliczne, słoneczna i moja ostatnia kuku miała 18%.W tym jeszcze nie zacząłem młócić, choć u nas tez był przymrozek i jeszcze poczekam z tydzień.

Opublikowano

hej ktos kosil dzis ambrozini lub ricardinio... jaki plon i wilgotnosc macie . Dzieki za odpowiedzi

ja kosiłem dziś ambrosini plon chwilowy od 6 do 13t, ze względu na duże straty wyrządzone przez zwierzynę, średnio wychodzi poniżej 8t/ha przy wilgotności 26-28%

Opublikowano

Mam pytanie czy kosił ktoś może SY COOKY z Syngenty? Jak wilgotność ziarna???

Próbowałem kosić u znajomego wilgotność 36% i zjechałem, może trochę straci wody. Ale już czuje że plon będzie dobry. Warunki atmosferyczne tegoroczne nie sprzyjają szybkiej utraty wody z ziarna.

Opublikowano

Es Bombastic 15,7 t/ha 30% wilgotności

LG 32.20 13.8 t/ha 29% wilgotności

Obie odmiany siane na jednym polu 30 kwietnia

skąd bierzecie takie duże plony? :D

jaki region i jak z pogodą było ? u nas pogoda nie dopisała przy napełnianiu kolb ;/

Opublikowano

skąd bierzecie takie duże plony? :D

jaki region i jak z pogodą było ? u nas pogoda nie dopisała przy napełnianiu kolb ;/

Pogoda dopisała, kolby były dobrze wypełnione, rejon : południowa wielkopolska, klasa ziemi 3a. Plony zależą też od odmiany, w tym roku obie dobrze plonowały, sąsiad miał zasiana jakaś polską i czeską, to z nimi już tak dobrze nie było. Gdyby nie omacnica w Es Bombastic byłoby lepiej. Dobór odmiany to podstawa, mi we wszystkim doradzał ProCam i jestem zadowolony

Muszę się poprawić bo źle napisałem wcześniej : Es Bombastic 14,7 t/ha 30% :D sorry ale nie zauważyłem wcześniej.

Opublikowano

RYZYNH a powiedz gdzie tak dobrze płacą????????????? jakiś telefon podaj

to jest cena przy kontraktacji a bez po 450 i to co mi sie podoba ze do tono procenta dodaja i odejmują po 11zl to jest w piotrowej kolo niemodlina opolskie

Opublikowano

aha, a jakie nawożenie stosowałeś i ile płacileś za jednostkę Es Bombastic?

80tys ziaren chyba coś około 600 zł ale nie jestem pewien, musiałbym poszukać fakturę

A nawożenie 450kg lubofoski, 450kg saterzaku. 150 kg mocznika i 100kg polidapu w podsiewacz i 4 razy odżywki