Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Jeszcze 2 lata temu KWS Ozon 300 kg/ha --> duużo słomy mało ziarna

Rok temu KWS Ozon --> 260 --> lepiej ale jeszcze za dużo, choć i tak dał średnio 8/ha

W tym roku będziemy siać na 220 kg/ha a na próbę zasieję kawałek na 180 kg/ha Ziemia 2,3a

Edytowane przez STIG0013
Opublikowano

jak masz jednakowa, zyzna glebe na polu to mozna siac rzadziej a jesli mozaika to lepiej gesciej ciut zeby na tych piaskach cos tez wzeszlo i dalo plon, a nie zeby pojedyncze badyle byly bo choc klos dluzszy to ilosciowo gesciej bd lepiej. chodzi mi o gleby srednie tj. IVa-b, V kl

Opublikowano

w tamtym roku Arkadia i Bamberka siana 220kg/ha wyszło zdecydowanie za gęsto w tym schodze poniżej 200kg myśle ze 170-180kg/ha powinno byc ok

Wysiewasz mniej ale wcale nie  znaczy że ma być rzadziej, liczy się MTZ w tamtym roku siejąc właśnie Arkadię mieliśmy dwie partie i aby uzyskać taką samą obsadę roślin na m2 to różnica w wysiewie wynosiła ok. 30 kg/ha.

Na wiosnę braliśmy jęczmień do siewu i konkurencja tą sama odmianę miał 15 zł taniej na q, ale w praktycy wyszło drożej bo ziarno grube i wysoka MTZ.

Może to ci pomorze: http://www.kws-zboza.pl/serwis/kalkulator-ilosci-wysiewu.html

Koledzy waga jubilerska to nie majątek (do 30 zł) siejąc własnym materiałem może nam wiele pomóc.

Opublikowano

Druga sprawa to to ze bamberka, arkadia to odmiany silnie krzewiaca i zalecana norma wysiewy oscyluje w okolicy 150-160kg/ha. W ubiegłym roku dokłądnie tak zasiałęm bamberke 150kg/ha a i tak na nizinie poległa placami :) Podobnie siałem skagena i taka sama sytuacja z tym ze skagen bardziej poległ bo taka ma charakterystyke ta odmiana.  Nie wyobrażam sobie zasiac tych psznic 200kg  i intensywnie nawozic. W 2014 poległo mi 70% skagena bo zasiałem 185kg/ha

Opublikowano (edytowane)

Pszenzyto:

Borowik 92% 47,06 (kinto duo + seed star)  - wysiane 350 ziaren na m2 - ok 180 kg - gleba 4-6

Pszenica:
Tobak 96% 44,95 (celest trio + seed star) - zamierzam wysiac 330 ziaren na m2 - ok 155 kg - gleba 3b-5
KWS Dakota 92% 47,74 (celest trio + seed star) - zamierzam wysiac 315 ziaren na m2 - ok 160 kg - gleba 3b
Edytowane przez ahten
Opublikowano

Na poczatku października zamierzam wysiać 210 kg Jantarki - materiał rok po centrali, kiełkowanie wychodziło 95% a MTN 50g i KWS Ozon około 170 kg na ha- materiał z centrali, kiełkowanie 97% a MTN 41g. Wszystko na lekkiej klasie IV przedplon łubin.

Opublikowano

W tym roku trafiły mi sie 2 rekordowo różne pszenice z centrali.

pannonikus miała mase 1000 ziaren 57 gram i kiełkowanie 95,

a sax 40g i 99%

i tak, zeby jednej i drugiej wysiać tyle samo kiełkujacych ziaren na ha (zdecydowałem sie na 350), to panonikusa trzeba było dac 210kg/ha, a saxa tylko 140.

Tak wiec panowie nauczka na przyszłosc. JAk kupujecie materiał siewny z centrali, to sama cena niewiele nam mówi.

Sam sie cieszyłem, ze pannonikusa kupiłem dosc tanio, a jak przyszło co do czego i policzyłem potrzebna norme wysiewu to sie okazało, ze wyszedł najdrozej ze wszystkich zakupów .

Opublikowano

Koledzy ile wysiać na hektar pszenżyta ozimego Twingo? jest rok po centrali, siła kiełkowania nie mierzona, gleba 4-5klasa. myślałem żeby dać 200kg na hektar ale starzy rolnicy mówią że będzie za mało... co doradzicie?

Opublikowano

Koledzy ile wysiać na hektar pszenżyta ozimego Twingo? jest rok po centrali, siła kiełkowania nie mierzona, gleba 4-5klasa. myślałem żeby dać 200kg na hektar ale starzy rolnicy mówią że będzie za mało... co doradzicie?

Ja w tamtym roku po centrali siałem 160kg/ha i było nawet za gesto ! jak rok po centrali to siej 160 i bendzie dobrze ! twingo bardzo dobrze sie krzewi chyba najlepiej z odmian które miałem !!!

Opublikowano

Na poczatku października zamierzam wysiać 210 kg Jantarki - materiał rok po centrali, kiełkowanie wychodziło 95% a MTN 50g i KWS Ozon około 170 kg na ha- materiał z centrali, kiełkowanie 97% a MTN 41g. Wszystko na lekkiej klasie IV przedplon łubin.

Masz lepszą siłę kiełkowania swojej Jantarki niż ja z centrali, u mnie 92 %

Opublikowano

w tamtym roku z centrali miała 87 % i MTN 48 ledwo łapała sie do kwalifikatu. Wysiałem wtedy 200 kg. Na 50 ziaren wzeszło 49 czyli wychodzi 98% minus jakies połowki czasami sie trafią to podejrzewam że 95% napewno ma

Opublikowano

Zakończyłem wczoraj siew pszenicy. Odmiana salior. Poszło 160 kg/ha ale w ramach eksperymentu zasiałem hektar w 90 kg/ha w rzędach co 20 cm. Za rok w żniwa sprawdzę efekty :)

Rzepak odmiana Alvaro wysiany 03 09 (późno, bo susza) 1.9 kg/ha. Wschody i obsada bardzo dobre.

Pszenica zebrana na początku sierpnia. Specjalnie mierzyłem tą sianą 160 i 90 kh.ha. Kosiłem do pełnego zbiornika czyli do momentu zapalenia się czerwonej kontrolki. Pszenice na tym samym kawałku z identycznym nawożeniem i ochroną. Efekt taki że ta siana 90kg sypała owszem słabiej ale... Pełny zbiornik to ok 800m a różnicy było raptem 20m między jedną a drugą.

W tym sezonie posiane już rzadziej:

Linus - 110 kg/ha

pamier - 100 kg/ha

Salior - 125 kg/ha

Zarrok zobaczymy efekty. Dziś ładnie popadało więc i wschody powinny być ok.