Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Ile koni musi mieć ciągnik aby dał sobie bez problemu rade z pługiem 5 skibowym obracanym? I jaką polecacie markę pługa i traktora

Edytowane przez karik333
Opublikowano

Tak na szybkiego to myślę, że 120 do ponad 200 KM. Bardzo niesprecyzowane pytanie... Zależy od wielu czynników, a nie podałeś żadnego. Z resztą przeszperaj tematy to na pewno znajdziesz odp.

I markę pługa czy ciągnika?

Opublikowano

Moc ciągnika nie równa mocy - > normy mocy czy to ISO czy ECER.

Co do plugu to jaki? Obracany, zawieszany, jaki rozstaw, głębokość.

Jakie ziemie i pora roku pracy

Oczywiście można widzieć, że i 140km ciągnik pracuje z 5'tką ale nie wszędzie nawet 170km czy 180km poradzi sobie z 5'tką.

Opublikowano

U mnie 5 obracaną ciąga Jaśko 7600 o mocy 131 kuni i nawet nie bardzo ma co robić, fakt że ziemia lekka ale na jednym kawałku mam trochę gliny i też daje radę. Przelicznik 30 koni na skibę można między bajki włożyć bo w jednym będą to ogiery a w drugim zaledwie chabety. Mówiąc wprost nie liczy się moc ale moment obrotowy silnika. Dla przykładu wspomniany Jaśko ma 131 KM i 610 Nm momentu (DIN) a taki np Zetor 16245 ma 160 KM i tylko 522 Nm. Nie bez znaczenia jest też waga ciągnika aby mówiąc kolokwialnie miał się jak zaprzeć w pracy pociągowej i tak dla w/w ciągników wynosi odpowiednio 6490 i 5045 kg.

Opublikowano

trzeba też brać pod uwagę rozstaw pługa bo jedna piątka (zwłaszcza stara) orać będzie 175 cm a inna nawet 250 cm, a to spora różnica

@mikad a Ty jaki masz rozstaw?

Opublikowano (edytowane)

Orałem lemkenem 5 skib obracanym ciągnikiem Jd 7730 i miał co robić. Pług rozkręcony na 250cm szerokości roboczej. Tyle że u nas trochę góry są to może dlatego. I bez dociążenia przodu to nie robota, zawsze obciążnik na tuza 1000kg.

Ale mimo wszystko taki daje rade taki około 200km zależy od ziemi

Edytowane przez lemysz1
Gość Profil usunięty
Opublikowano

u mnie ciągnik 180 km z pługami o szerokości orki 192cm silnik nie odczuwa lecz czasami brakuje przyczepności waga ciągnika z blastem 7 ton a szybkość orki 9-11 km na godz ale na takzwanej smole potrafi silnik przydusić jak ma pod kołami sucho

Opublikowano

Moja piątka Pottingra ustawiona na 2,25 cm ażur wspólpracuje z F716 VARIO i na większości gleb w gospodarstwie spokojnie 8 km/h utżymuje przy zredukowanych obrotach do 1700 obr/min jednak jest kilka działek z gliną że ma co robić i na wyższych obrotach.

Opublikowano

co raz to lepsze przechwałki czytam. 130 KM i 5 obrotowa... do takiego pługa ciagnik musi ważyć min 6 ton. Sąsiad ma jd 7800 i obrotówkę 5 lemkena. Przy obracaniu cału ciągnik się buja, gdy przejeżdza przez bruzdę bez przedniego obciążnika 600 kg nie ma mowy o sprawnej orce. Należy dodać że u nas teren pagórkowaty, może u was na równinach i piaskach wygląda to inaczej.

Opublikowano

co raz to lepsze przechwałki czytam. 130 KM i 5 obrotowa... do takiego pługa ciagnik musi ważyć min 6 ton. Sąsiad ma jd 7800 i obrotówkę 5 lemkena. Przy obracaniu cału ciągnik się buja, gdy przejeżdza przez bruzdę bez przedniego obciążnika 600 kg nie ma mowy o sprawnej orce. Należy dodać że u nas teren pagórkowaty, może u was na równinach i piaskach wygląda to inaczej.

7 ton waży z balastem mój NH t6 (115 KM) więc nie koniecznie muszą być to przechwałki. Podejrzewam, że z jakąś lekką piątką dał by radę.

Opublikowano

Gdybyś przeczytał uważnie to pewnie zauważyłbyś że ja ciągnę piątkę 130 konnym JD 7600 który waży 6,5 tony + na przodzie 600 kg obciążenia. 7600 i 7700 i 7800 to te same ciągniki różniące się tylko silnikiem. Na normalnej ziemi spokojnie wystarcza ta moc ale jak nie wierzysz to nie, nie mam zamiaru Cię przekonywać.

Opublikowano

to ty zakładasz niespełna 2 tony balastu? Jesli ma zwykłą przednią oś bez Terraglide lub SuperStar waży 5000kg

Balast waży 1000 kg, a ciągnik 5960kg, przynajmniej tak jest w dowodzie i na tabliczce. Masa podawana w prospektach to masa minimalna.

Opublikowano

Mase prawdziwą to tylko waga pokarze, dowód i prospekty to maja ogromna rozbieżność. Moja Valtra N 101 z ładowaczem Q56 bez balastu na przodzie po podczepieniu akpila km180 na kołku staje sie dość nie pewna.

Opublikowano

Raczo- czyli chcesz powiedzieć że informacje na tabliczce i te podawane na stronie producenta są rozbieżne? Na stronie new hollanda jest napisane: Masa minimalna bez balastu

Więc liczona bez balastu który jak pisałeś waży 1t oraz z pustym bakiem czyli około 200 kg

Opublikowano

Są różne pompy, różne kabiny, skrzynie, rozdzielacze, z przednim tuzem, bez tuza wiec na stronie jest pewnie podana masa najlżejszej wersji. Wiem, że na tabliczce jest wybite prawie 6 ton.

Gość Profil usunięty
Opublikowano

z moich obserwacji winika że najlepszą jakość orki uzyskuje się przy szerokości skiby 40cm oraz najniższe zużycie paliwa tak więc pług 5x40 nie4x50