Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

To w ogóle nie ma żadnego porównania. Ten rok o ile pogoda dopiszę, zapowiada się nie najlepiej na ziemniaki. Ponieważ dużo ludzi posadzi czym się tylko da. Zarobią starzy plantatorzy na sadzeniakach...bo raczej tych z kwitem nie jest więcej a nawet mniej dostępnych. Cóż nikt nikomu nie broni tej uprawy , nawet nie jest to dziwne , że ludzi ciągnie do tej gałęzi gdzie jest jakaś kasa. Ale fakt faktem chyba z 4 lata wstecz było podobnie. I był duży problem sprzedać gdzieś ziemniaki , ceny fatalne. Więc zakup teraz drogich sadzeniaków ( nawet tych od kogoś po te np 1.5 zł kg) plus inne koszty, mogą być później ledwo pokryte. Oj chyba sam osobiście zmniejsze areał bo jakoś nie uśmiecha mi się pracować przy tym za jakieś grosze 

• Like 1
Opublikowano
2 godziny temu, Karol2121 napisał:

Witam jakieś opinie o odmianie lawenda czerwone ?

Ja sadziłem 3 lata ,w tym roku praktycznie wszystkie zgniły po posadzeniu ,bardzo dużo padało te co zostały były ładne ,a te co sadziłem drugi raz 27,05 drobne ,u mnie niema na nich parcha sporadycznie się tylko trafi . Nie będę już sadził bo mam inne świeże odmiany ,ale ciężko też sprzedać bo bardzo grube były (do Rumuna poszły) i jak tylko ziemia twarda to strasznie niekształtne .

IMG_20230422_083642.jpg

Opublikowano (edytowane)
Dnia 31.01.2024 o 14:29, Karol2121 napisał:

Witam jakieś opinie o odmianie lawenda czerwone ?

A i owszem. Miałem w tym roku. 

Porównam ją do bellarosy dla lepszego zobrazowania, bo obie te odmiany rosły obok siebie. 

Wygląd zbliżony, choć Lawenda ładniejsza

Plon lepszy w przypadku lawendy, nadrabia ilością bulw, mimo to wielkość jest dość zbliżona do bellarosy 

Dobra, to tyle z plusów. Teraz minusy. 

Bardziej podatna na choroby, przez co ja nie znajacy jej wczesniej musiałem ją ratować gdy już była mocno porażona, i to mi się niestety do końca nie udało.

Smak ma, jakiś tam ma ale zdecydowanie nie nadaje się na długie przechowywanie bo w grudniu już jest zupą po ugotowaniu. Raczej taki ziemniak by go wykopać w sierpniu i się go pozbyć. 

Ja mimo to w tym roku daje jej drugą szansę, z tym że sadzę zaraz koło domu i bede kursował w nią co 7 dni z "trucizną" na mieszczuchy :D 

Coś jeszcze chcesz wiedzieć ? 

Dnia 31.01.2024 o 15:17, zbyszek8201 napisał:

To w ogóle nie ma żadnego porównania. Ten rok o ile pogoda dopiszę, zapowiada się nie najlepiej na ziemniaki. Ponieważ dużo ludzi posadzi czym się tylko da. Zarobią starzy plantatorzy na sadzeniakach...bo raczej tych z kwitem nie jest więcej a nawet mniej dostępnych. Cóż nikt nikomu nie broni tej uprawy , nawet nie jest to dziwne , że ludzi ciągnie do tej gałęzi gdzie jest jakaś kasa. Ale fakt faktem chyba z 4 lata wstecz było podobnie. I był duży problem sprzedać gdzieś ziemniaki , ceny fatalne. Więc zakup teraz drogich sadzeniaków ( nawet tych od kogoś po te np 1.5 zł kg) plus inne koszty, mogą być później ledwo pokryte. Oj chyba sam osobiście zmniejsze areał bo jakoś nie uśmiecha mi się pracować przy tym za jakieś grosze 

Niech sadzą, ja już kilka lat sadzę, i zbyt mam bardzo dobry bo stali klienci odbierają jak i w detalu tak i w hurcie, a mimo to się obawiam czy w tym roku uda mi się wszystko sprzedać, to co dopiero tacy skoczkowie co pierwszy rok posadzą więcej niż 10 arow dla siebie... Rok posadzą, orobią się, dostaną po d*pie z kosztami i się wyleczą. 

Edytowane przez kagitaar
Opublikowano

Znawcy tematu, poratujcie sprawdzoną odmianą ziemniaka. Miałem Tajfuna to jest parchaty, obok Denar elegancki bez parcha. Uprzedzam podśmiechujki i ewentualne pytania - pyrki na użytek własny, nie przekrocze nawet 10 arów to rynku nie zaleje 

Chyba że ktoś z Was bawi sie w detal i będzie chętny wysłać?

Opublikowano
30 minut temu, Matey napisał:

Znawcy tematu, poratujcie sprawdzoną odmianą ziemniaka. Miałem Tajfuna to jest parchaty, obok Denar elegancki bez parcha. Uprzedzam podśmiechujki i ewentualne pytania - pyrki na użytek własny, nie przekrocze nawet 10 arów to rynku nie zaleje 

Chyba że ktoś z Was bawi sie w detal i będzie chętny wysłać?

Do tego Denara skołoj Sobie trochę Jurka lub właśnie Gwiazdę i będziesz zadowolony. Denar jest dosyć niezawodny i na wczesny zbiór jak znalazł. Jurek późniejszy , wiosna słabo w kiełki idzie , dobry do danych młodych 

• Like 1
Opublikowano

Na takie ilości i dla siebie to chyba najlepiej bellarosa. Mało pod krzakiem, duża rośnie, smaczna, dobrze się przechowuje i nie gnija nawet jak jest uszkodzona. 

• Like 1
Opublikowano

Czy możecie polecić gdzie w okolicach Krakowa lub dalej ale z możliwością transportu można dostać sadzeniaka z centrali odmiany Soraya? potrzebuję około 3 tony

Jakiego ziemniaka czerwonego byście polecili, miałem doświadczenie tylko z Bella Rosą ale czy są jakieś ciekawe alternatywy? Macie jakieś opinie w temacie odmian Red Lady czy Red Sonia?

Opublikowano

Ciężko żeby gdziekolwiek  dostać już Soraya . Red Lady miałem pierwszy rok plenne ładny kształt ,wada jak uschły to po jakimś czasie rosły, kopane końcem września ,a w grudniu duże kły ,a u Soraya do tej pory brak . Posadzę je jeszcze bo mam na ich odbiorcę ,plon i wygląd . @Bartek933 u mnie suchsze jak Soraya raczej B .

Opublikowano
35 minut temu, GABBER85 napisał:

Belarosa, ludzie przecie to w smaku jak pastewny...

Są gusta i guściki wiadomo, sporo ludzi lubi tę odmianę ale raczej typowo na zimę bo wcześniej to moim zdaniem jest nijaki.

1 godzinę temu, Azor07 napisał:

Ciężko żeby gdziekolwiek  dostać już Soraya . Red Lady miałem pierwszy rok plenne ładny kształt ,wada jak uschły to po jakimś czasie rosły, kopane końcem września ,a w grudniu duże kły ,a u Soraya do tej pory brak . Posadzę je jeszcze bo mam na ich odbiorcę ,plon i wygląd . @Bartek933 u mnie suchsze jak Soraya raczej B .

A masz sprawdzoną jakąś odmianę która jest w typie Sorayi?  Ludzie bardzo sobie chwalili 

Opublikowano
1 godzinę temu, GABBER85 napisał:

Belarosa, ludzie przecie to w smaku jak pastewny...

A jadłeś kiedykolwiek Pastewne ziemniaki ? Bo ja to ni za ch nie znam nawet jednej odmiany tego typu... 

Bellarosa jest bardzo dobra dla "amatorow" ziemniaka bo jest łatwa w uprawie i bardzo dobra w przechowaniu, a smak w zimie ma bardzo dobry. To nie jest ziemniak na wczesne spożycie tylko od grudnia do kwietnia, a nawet maja jak ktoś ma chłodną piwnice/przechowalnie. 

• Like 1
Opublikowano
8 godzin temu, kagitaar napisał:

A jadłeś kiedykolwiek Pastewne ziemniaki ? Bo ja to ni za ch nie znam nawet jednej odmiany tego typu... 

Bellarosa jest bardzo dobra dla "amatorow" ziemniaka bo jest łatwa w uprawie i bardzo dobra w przechowaniu, a smak w zimie ma bardzo dobry. To nie jest ziemniak na wczesne spożycie tylko od grudnia do kwietnia, a nawet maja jak ktoś ma chłodną piwnice/przechowalnie. 

W tamtym  sezonie  po 15 czerwca sprzedana była. 

Czym może być  spowodowane że bellarosa ma rdze? Normalnie  jak irga.  Sadzeniak z 4 lata ma. No ale  w tym  roku jej nie sadze  bo przy Jurku blado wypadła 

Opublikowano

Odmiana jest podatna na rdzawa plamistość i tyle. Jest wiele czynników , przebieg pogody itd. Miałem kiedyś ta odmianę , lecz właśnie ze względu na tą wadę zrezygnowałem z niej. Przykład , pierwszy rok sadzeniaki z centrali co 2 go rdzawy. Drugi rok sadzeniaki swój symbolicznie jeden na 8-10 rdzawy. Trzeci rok co ,3 ci- 4 ty rdzawy. I koniec z tą odmianą u Mnie. Od kilku lat  nie wchodzę w odmiany podatne na rdzawą plamistoscy. 

Opublikowano
19 godzin temu, GABBER85 napisał:

@Matey to zeleży  czy chcesz miec późnego czy o smak chodzi , w tym roku tajfun wyjątkowo gnił, moze taki rok dla niegoże "nie wyszedł" dla mnie Tajfun top na frytki inne na obiad

Lepiej późniejszy bo denar jest wczesny. Tajfun smaczny to fakt, tylko w 2022 i 2023 parchaty był 

14 godzin temu, krilan06 napisał:

@Matey - a tak w ogóle to ile kg potrzebujesz?

Pyrek będzie z 6 arów, polowa Denara, to niewiele, z 30kg stykanie

Gwiazdę i Bellarose polecacie to wezmę coś z tych dwóch odmian

Opublikowano

Ja z ojcem  sadziłem  ją od 2012 roku. Dopiero  ze  3 lata mam taki problem.  Fakt że wcześniej  to dużo  razy była załadowana na tira  bo była droższa niż żółte to nawet  człowiek uwagi na tą rdzawą plamistość nie zwracał. @zbyszek8201 jakie  odmiany  sadzisz i areał?