Skocz do zawartości
Zaloguj się, aby obserwować  
maran1

Problem Class Mercator 50, pęka wał jezdny

Polecane posty

Wybrane dla Ciebie
maran1    0

Mam classa mercatora 50 i regularnie co półtora sezonu pęka wał jezdny, ten 2.05 Φ 50. Czy ktoś może wie co może być przyczyną ?

Edytowano przez maran1

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
pedro2    342

u nas w mercatorze S tez kiedys pękł ale tokaż pospawał wytoczył i chodzi juz kupe czasu... a pęka tak na równym czy moze cos go obrabia?? a z ktorej strony?? u nas z lewej tu co jest 5 kół pasowych bylo roboty przy lozyskku sie urwal

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
maran1    0

Mnie zawsze ulatuje z prawej strony gdzie jest gdzie wał jest zeszlifowany na stożek a na nim jest koło pasowe jezdne

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Wiadomość z agroFakt.pl

farmervip    78

A kolego masz na kole psowym przy skrzyni słoneczko czy sprężyne? jeśli słoneczko to na 100% jest wyrobione i przez to ci wał urywa

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
maran1    0

jest słoneczko, wszystko jest wymienione a wał i tak pękł na stożku

Edytowano przez KRISTOFORn
Cytowanie poprzedniego posta

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
farmervip    78

Ale skoro ci urywa zawsze z prawej strony to problem musi być w którymś z tych kół, sprawdzałeś czy wszystkie koła ładnie sie rozsuwają? może któreś jest troche zapieczone lub gdzieś jest delikatne bicie?

Edytowano przez farmervip

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
maran1    0

wszystko ładnie działa, spróbowałem w zeszłym roku włożyć wał używany ale oryginalny bo te 3 były to wały kupione w naszych sklepach, typowe polskie podróbki może miałem pecha i trafiłem na buble, mam taką nadzieje że ta używka pochodzi nieco dłużej, co o tym sądzisz ? jak zakręcałem to słoneczko jest tam taka śruba kupiłem ją nową to pękła po 2 minutach włożyłem starą i chodzi do dziś, może coś w tych częściach garażowej produkcji jest nie tak.

Edytowano przez KRISTOFORn
Cytowanie poprzedniego posta

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
zbycho77    7

Kolego masz za duży luz miedzy kołami rozsuwanymi (wariator ) ratuje cię regeneracja albo szukać w dobrym stanie używane lub nowe można kupić . Sprawdz czy nie masz za dużego luzu na klinie .jak koła będą miały bicie to i original ci sie urwie.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
maran1    0

koła pasowe były w regeneracji

 

Nie cytuj poprzedniego posta

Edytowano przez KRISTOFORn

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
zbycho77    7

A były ponownie wyważone ? Te trzy sruby które trzymają siłownik przyśpieszacza opieraja ci sie na kole pasowym ? , jak tak to tez moze być przyczyną urywania .

 

Nie cytuj poprzedniego posta

Edytowano przez KRISTOFORn

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
farmervip    78

wszystko ładnie działa, spróbowałem w zeszłym roku włożyć wał używany ale oryginalny bo te 3 były to wały kupione w naszych sklepach, typowe polskie podróbki może miałem pecha i trafiłem na buble, mam taką nadzieje że ta używka pochodzi nieco dłużej, co o tym sądzisz ? jak zakręcałem to słoneczko jest tam taka śruba kupiłem ją nową to pękła po 2 minutach włożyłem starą i chodzi do dziś, może coś w tych częściach garażowej produkcji jest nie tak.

 

 

No te części napewno nie są takie jak stare oryginały wystarczy popatrzeć na podkładki sprężynowe lub śrubki które teraz produkują, starą niemiecką śrubke rurką można dokręcać a Polską ręką się urwie, mi dwa lata temu ukręcił się wał na młucarni i na szybkiego założyłem od Gąski za 500zł i nawet chodzi jeszcze, wał jezdny jeszcze oryginał gdzie koszę często na dwójce nawet po sporych górkach i nic mu się nie dzieje, tobie napewno ta używka (jeśli to Niemiecka) pochodzi dłużej ale raczej szukał bym dalej przyczyny urywania, a pas jezdny masz oryginalny? nie jest przypadkiem za krótki??

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
pedro2    342

Wlasnie ja od poczatku mysle ze to moze byc wina pasa jezdnego przeciez on te kolo od wariatora az ''szarpie'' na wolnych obr tak jakby mialo bicie...

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
maran1    0

pas jezdny oryginalny sprawdzałem, natomiast nie rozumiem co z tymi 3 śrubami od siłownika? a mianowicie stwierdzenie leżą na kole pasowym, prosze o wyjaśnienie na którym kole pasowym bo u mnie one są w takich rurkach.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
pedro2    342

chodzi o to chyba czy te 3 ''rurki'' są po srodku otworow kola pasowego czy moze opieraja sie o brzegi otworów (nie są na środku)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
maran1    0

luz jest, ale nie wielki, byłem u sąsiada ma senatora luz ma dużo większy a z wałem problemu jeszcze nie miał

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
zbycho77    7

Wychodzi na to że słaba jakosć materiału z którego robia te wały , jak ci się znowu urwie to kup oryginalny .

Edytowano przez zbycho77

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
pedro2    342

wszystko wyglada ze jest w porzadku wiec moze byc to wina tych polskich podrobek napisz po zniwach jak chodzi na tym oryginale ;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
maran1    0

też mam nadzieje że to wina materiału, ale chciałem żeby mnie ktoś uspokoił kto miał podobny problem.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Wojtek987    61

Podejrzewam że ten używany wał też pęknie (niestety) :unsure: Już to kiedyś pisałem WINA STOI PO STRONIE WYTARTEGO SŁONECZKA. Kup nawet NOWĄ podróbkę słoneczko ale nie wytarte i będzie git. A senatory mają docisk na sprężynie a nie słoneczku.

Edytowano przez Wojtek987

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
krzys313131    0

mam pytanie jak zdemontować ten wał w kturą strone mam go wyciągać zdiołem już wszystkie koła oprócz tego jezdnego z prawej strony bo też mam z nim narazie problem

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
piotrzu    0

Witam ja mam podobny problem z wałami ale zaczeło mi się to robić po zmianie pasa jezdnego myślę że to chyba to jest przyczyną bo zmieniłem słoneczko wariator i dalej to samo teraz spróbuję zmienić pas .POZDRAWIAM

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się

Zaloguj się, aby obserwować  

×