Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam 30 ha ziemi i mam zamiar zamienić mojego Ursusa 912 na trochę lepszy traktor. Myślę o Ursusie 1224 albo o DF DX 110 albo DX 120! Oba traktory mi się podobają i kosztują prawie tyle samo... Za Ursusem przemawia dobry dostęp do tanich części zamiennych a za DF nieco lepszy komfort pracy... Co wybrać? Jak myślicie? Jak wygląda sprawa z częściami zamiennymi do Deutza? .

Opublikowano

Sprawa z częściami hmm ja mam starego ponad 40 letniego deutza :( i tylko raz problem z częściami miałem ogólnie do tych modeli części są dostępne w Polsce a u mnie znajomy był akurat w niemczech i znalazł gdzieś tam to część i zaraz przywiózł :(

Opublikowano

A ja myślę, że i do tego i do tego ciągnika dostęp do części będzie bardzo dobry ponieważ mamy teraz takie czasy, że niczego nie brakuje no abyś tylko miał pieniądze :( Jak dobrze zapłacisz to Ci w zębach przyniosą te części a za odpowiednią dopłatą i zamontują :(

Opublikowano
A ja myślę, że i do tego i do tego ciągnika dostęp do części będzie bardzo dobry ponieważ mamy teraz takie czasy, że niczego nie brakuje no abyś tylko miał pieniądze :(Jak dobrze zapłacisz to Ci w zębach przyniosą te części a za odpowiednią dopłatą i zamontują :)

No i o to głównie sie rozchodzi... :(

Opublikowano

hmmmm napewno jesli porównujemy te dwa ciagniki to jednak DF jest napewno bardzej komfortowy i moc DF a URSUSA to dwie rózne sprawy....ale ja na 30ha wybrał bym jednak URSUS....dlaczego

-> koszty serwisu napewno bedą mniejsze jak w przypadku DF

->URSUSA naprawisz sam lub byle pierwszy lepszy mechanik

decyzja należy do Ciebie ale moj wybór to URSUS 1224 (miałem takiego i wiem ze ta maszyna moze zrobic cała mase roboty)

Opublikowano

Szukam traktora do 35 tysięcy złotych, wiem że za te pieniądze super ciągnika się nie kupi ale mój Ursus 912 nie radzi sobie na moich ziemiach. (Mam strasznie pochyłe piaszczyste zbocza ale też straszną glinę na której 912 nie mógł uciągnąć 2 skibowego pługa zagonowego) Interesuje mnie coś takiego:

Ursus- http://www.allegro.pl/item285215532_ursus_...an_idealny.html

Deutz- http://www.allegro.pl/item289972646_deutz_...etor_ursus.html

Opublikowano

Wybór 1224 jest dobry, ja bym tylko doradzał abyś poszukał sobie 1224 (lub 12145- ale one są przeważnie trochę droższe niż 35 tys.) z tylnymi kołami 38". Docenisz je praktycznie w każdej pracy- na drodze, w pługu obracalnym oraz przy jeździe na mokrych łąkach lub w bagnie.

Opublikowano

Ja bym brał Ursusa, na 30 hektarach to on dużo się nie na robi, a z częściami nie będziesz miał problemu, sam sobie przy nim nawet porobisz, bo przy tym DF to nie wiadomo co i jak, z częściami na pewno będzie większy problem zdobyć w porównaniu z Ursusem, do Ursusa zajedziesz do pierwszego sklepu rolniczego i dostaniesz, a przy DF to jeździć i szukać...masz zamiar brać tego 1224...??widziałem go na allegro.pl... :(

Opublikowano

Mi się wydaje, że 1224 i inne ursusy 6 garowe miały 4 biegową skrzynię, a chyba tylko w silnikach 6 cylindrowych z turbem były 3 biegi... A czemu sylwek183 piszesz, że te ursusy nie mają półbiegów? 4 garowe mają a 6 nie? Nie wiem... prosze o odp

Opublikowano

Godlech912

Mi się wydaje, że 1224 i inne ursusy 6 garowe miały 4 biegową skrzynię, a chyba tylko w silnikach 6 cylindrowych z turbem były 3 biegi... A czemu sylwek183 piszesz, że te ursusy nie mają półbiegów? 4 garowe mają a 6 nie? Nie wiem... prosze odp

do rocznika 1989 ursusy 6-garowe wychodziły o 3 biegowych skrzyniach a natomiast te młodsze już mają skrzynie 4 biegowe. No ursus posiada jeden półbieg na każdym biegu tylko to jest bardzo awaryjne i zazwyczaj mają zaspawane to. Ale naprawa tego jest tania tylko że jest dużo roboty przy tym.

Opublikowano

Ja mam deutza DX 6.05 coś podobnego do DX 110 chyba mój jest 6 tłokowy i według mnie części to nie jest problem do mojego zestaw naprawczy ( tłok, tuleja sworzeń i pierścienie) to koszt ok 350-400zł na 1 tłok ale wiem ze do mojego również można założyć pierścienie od 7011 aby trzeba jeden rowek przybrać na tokarni bo schodzi sie ze stożka i wtedy koszt to 60zł na cały silnik a ine to tez można dopasować i tani zrobić a te Deutzy nie są taki trudne w mechanice bo one są w całości mechaniczne, a weź sobie którego kol wiek Masse Fergusona to ma naszpikowane elektroniki od h*** i co chwile robisz mostki lub jeszcze inne kombinacje elektryczne

• Like 1
Opublikowano

lepiej se wez polskiego 1224 sam mam takiego mocna maszyna mam taka ma 7 tys mtg bez remontu silnika, i do polskiego wszystkie czesci masz, a deutz jak nawali to wtedy bedziesz dopiero czesci szukal po swiecie.

Opublikowano

@Sylwek183

Od początku produkcji 1224 i 12145 (12245) miały skrzynie cztero biegowe i nigdy nie było innej opcji, 16 od początku miały skrzynie trzy biegowe dopiero te nowsze mają 4

@przemek99

7k mth to nie jest dużo, a części do deutza bez problemu można dostać i wcale nie trzeba ich szukać po świecie :rolleyes: i napewno nie będzie trzeba jeździć po nie tak często jak do ursusa :rolleyes:

• Like 1
Opublikowano
@Sylwek183

Od początku produkcji 1224 i 12145 (12245) miały skrzynie cztero biegowe i nigdy nie było innej opcji, 16 od początku miały skrzynie trzy biegowe dopiero te nowsze mają 4

@przemek99

7k mth to nie jest dużo, a części do deutza bez problemu można dostać i wcale nie trzeba ich szukać po świecie :rolleyes: i napewno nie będzie trzeba jeździć po nie tak często jak do ursusa :rolleyes:

napewno nie ma tyle czesci do deutza niz do ursusa , do deutza czesci drogie

Gość Profil usunięty
Opublikowano

Deutz na pewno psuje się rzadziej niz Ursus.

Opublikowano

Takie rzeczy tylko w Erze :rolleyes:

Napisz jakiej mocy lub z jakimi maszynami ma pracować i czego konkretnie potrzebujesz w ciągniku? 4x4, klima, dużo biegów, szerokie koła, mocny podnośnik, wodotryski? Nowy do 70000zł (brutto?) to coś z Belarusa lub jakiś chiński kitajec. Wygoda rzecz względna, w kabinie nie wieje i nie pada na głowe :rolleyes:

Tu piszemy o konkretnym DF i Ursusie, chyba że autor odpuścił i temat rozwinie sie w inną strone :(