Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Pół roku temu założyłem nową bezprzewodową dojarkę by poprawić technikę dojenia, czystość etc.

Dziwne że po przejściu z dojarki bańkowej na dojarkę przewodową wyniki badań nie zmieniły się praktycznie w ogóle a gorzej pogorszyły się i ostatnio mam bakterie rzędu 180 tys. or mln. Wiem że norma jest to 100. Grozi mi mleko poza kwotowe jak to jest możliwe skoro dojarka jest myta po każdym doju (doje dwa razy dziennie, środki etc.) Przed dojem mycie (preparat myjący, ręczniki papierowe) po doju dezynfekcja strzyków normalnie już mi sił brakuje. O co w tym wszystkim chodzi. W jaki sposób jeszcze mogę poprawić czystość doju ? Somatyczne ekstra mleko ekstra a bakterie i pozakwotowe...

Czy można się od tego odwołać jak to zmienić co mam dalej robić

Opublikowano

witaj

kiedyś też słyszałem taki przypadek jak u ciebie i się okazało że przewody mlekowe były założone pod nieodpowiednim kątem i gdzieś na jakimś kolanku nie czyściło się dobrze i zrobił się taki serek i od tego były bakterie. Wziął profesionalną firmę która mu to rozebrała i założyła na nowo pod odpowiednimi kątami i od tamtej pory miał już ok z bakteriami

Opublikowano

jesli miałeś słaby wynik na bankowej i to samo teraz to pewnie problem tkwi w stadzie ...albo masz słabą chłodnię która za wolno schładza mleko ..nigdy nie mam więcej jak 10 tys bakterii i tak samo miałem kiedyś na bankowej- podstawowa higiena ,zdrowe stado , dobry schładzalnik i gitara.

Opublikowano (edytowane)

ale jeśli krowa jest chora to są somatyczne a nie bakterie czyli brud dobrze rozumie ? schładzalnik szybko schładza do 3,4 stopni więc jest oki

Edytowane przez sthranislaw
Opublikowano

mogę się nie znać (w co biorąc pod uwagę skalę produkcji i doświadczenie WĄTPIĘ) ale podwyższona liczba drobnoustrojów w mleku w 90% przypadków jest efektem niedostatecznej higieny doju bądź brudu w instalacji

Opublikowano (edytowane)

Skażenia mikrobiologiczne mleka[edytuj]

 

Powodem obecności bakterii patogennych są: choroba zwierzęcia, kontakt zwierzęcia z chorym człowiekiem, brak higieny doju i przetrzymywania mleka.

 

 

cytat wiadomo z czego ;)

Edytowane przez kozulek2
Opublikowano

Płyn do mycia Higienizator (czerwony, niebieski) temperatura wody do mycia 80l z bojlera 80 stopni. Z barkiem higieny się nie zgodzę gdyż przed dojem stosuje płyn do mycia przed dojem avitaderm + ściereczki (kilkukrotnego użytku) + ręczniki papierowe. Wiec co mam jeszcze im poduszki podkładać pod wymiona ? Bioler specjalnie jest większy tak żeby był zapas jakby co. Dojarka nawet nie ma pół roku !!! Przed dojem osuszam, ściągam pierwsze mleko, zakładam aparat udojowy, po doju zakładam kubek z płynem dezynfekującym o co kaman.

Zastanawia mnie jedno gość który przyjeżdża po próbki nie ma ze sobą lodówki czy próbka która idzie do mleczarni do badania kilkadziesiąt km nie powinna mieć tą samą temperaturę co w zbiorniku? Przecież bakterie pobudzone namnażają się

Opublikowano

Mleko pobrane do probki jest z konserwantem wiec lodowki nie trzeba..... Na moje oko to masz coś z dojarką nie tak albo podpadłeś komuś w mleczarni..... :P Zmierz jeszcze temperaturę mleka po schłodzeniu , bo o 2 stopnie za wysoka też może powodować bakterie....

Opublikowano

Jak myjesz i osuszasz to nie jest od krow, zreszta wczesniej z tego co piszesz byly nizsze. Pewnie gdziesz w dojarce albo baniaku syfu sie nagromadzilo i to od tego. Na poczatek zobacvz w jednostce koncowej pod uszczelka czy tam nie ma sera i porozbieraj kurki te w ktore sie podlacza aparaty prze stanowisku, je sie rozbiera i tam czestro zporo sie gromadzi i te kurki cale pomyj z zewnatrz i od srodka jak rozbierzesz

Opublikowano

A może ten cały płyn do mycia jest jakiś lipny. Ja zawsze stosuje delavala i jest ok. Kiedyś jak go nie było to kupiłem jakiś inny i zaraz bakterie skoczyły.

a masz w dojarce taki zbiornik w którym mają zbierać się resztki mleka z rur ciśnieniowych? Może on jest cały zapełniony takim jakby serem. Ja mam go przy pompie próżniowej (dojarka sac).

Opublikowano

spróbuj dać próbkę mleka do badania, do jakiegoś laboratorium, u mnie w okolicy są 2 takie miejsca, wtedy będziesz wiedział czy to naprawdę z twojej winy, czy to mleczarnia coś kombinuje... ;) życzę powodzenia ;)

Opublikowano

miałem podobny problem, bujałem się z tym ze 4 miesiace, próbowałem dosłownie wszystkiego i wiecie co się okazało - była to wina przewodu, który idzie z jednostki końcowej do zbiornika, po jego wymianie wszystko wychodzi ok.

Opublikowano

Witam nie jesteś sam z tym probłemem.Ja tagrze walcze już dwa mieiące z bakterjami.i mleczarnją.Bo badałem mleko w inym Laboratorjum i jest 10mlj a,w Mlleczarni 210miljony :rolleyes: Pozdrawiam

Opublikowano (edytowane)

Płyn do mycia Higienizator (czerwony, niebieski) temperatura wody do mycia 80l z bojlera 80 stopni.

A może przez to, że za bardzo się starasz, to źle wychodzi :P Popełniasz błąd myjąc w za wysokiej temperaturze, higienizator ma temperaturę stosowania poniżej 60 st C, w wyższej ulatniają się związki bakteriobójcze i tyle w temacie.

A może ten cały płyn do mycia jest jakiś lipny. Ja zawsze stosuje delavala i jest ok. Kiedyś jak go nie było to kupiłem jakiś inny i zaraz bakterie skoczyły.

Płyny delaval mają wysokie temperatury stosowania, ale jeśli ktoś jest bogaty ;) i nie szkoda mu energii elektrycznej na grzanie wody, oraz lubi płacić 20 % więcej za środki myjące, to jego sprawa :)

Edytowane przez b0gdan
Opublikowano

Witam , mam pewien problem ,chodzi o to że od pewnego czasu strasznie podwyższyło się u mnie liczba bakteri w mleku , przekracza ona ponad 100 , chociaż jeszcze 2 tygodnie temu nie przekraczała 20 ....

... Nie wiem co robić wymieniłem wszystkie możliwe gumy , przeczyściłem rury , wymieniłem uszczelki , myłem - przepłukiwałem setki razy i nic się nie zmienia .......

 

Proszę was o pomoc znacie może jakiś sposób na te bakterie ?? Kolega gadał mi że woda utleniona pomaga ale niewiem jak dawać i czy nie zaszkodzi w mleku ....

Opublikowano

Niekoniecznie musi być to twoja wina wina z bakteriamii, tak samo moze być wina samochodu który odbiera od Ciebie mleko a mianowicie pracownik mógł niedokładnie umyć całego osprzetu do mleka lub nawet probówki od mleka mogły byc niedomyte. Pisze tak bo słyszałem że tak było iedyś u mnie w okolicy u jednego faceta

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Podobna zawartość

    • Przez ceston
      Witam mam problem z schładzalnik iem muller. W schładzalnik było mieszadlo starej produkcji czyli z lepszych materiałów niż teraz produkują. Mieszadlo chodziło cały czas gdy był agregat włączony i nie było problemu. Niestety mieszadlo się popsuło nie naprawianie ponieważ wylamalo się całe gniazdo. Kupiłem nowe mieszadlo ale już widać że gorszej jakości materiały. I teraz jeżeli włączę je żeby chodziło wtedy jak chodzi agregat to silnik się spali( był już przewijany dwa razy w profesjonalnym zakładzie) ustawiłem je teraz aby wlaczalo się co 10 minut na minutę. I przy pierwszych dwóch dojach podczas pracy agregatu potrafi mleka na spodzie przymarznac cienka warstwa taka że jak się włączy mieszadlo to warstwa znika. Pytanie czy to może spowodować wodę w mleku bo jak tak to będę kombinował dalej
    • Przez mateusz4901
      Witam. Mam do sprzedania zbiornik do mleka Wedholms 1600l samomyjacy z roczną mocną sprężarka który jest bardzo krótki. Z agregatem ma 230cm a po odjęciu agregatu tylko 190cm. A szerokość 135cm.
    • Przez Bonex157
      Cześć, chciałem się dowiedzieć jak dbacie i czyścicie  aparaty udojowe oraz konwie w dojarkach konwiowych. Jaka chemię najlepiej polecacie do tego typu dojarki
    • Przez krislord81
      Witam
      Czy ktoś z Was występował z wnioskiem do mleczarni o wypłatę udziałów członkowskich?
      Macie jakieś doświadczenia jak to wygląda ?
      Dokładniej chodzi o Mleczarnie Jana
    • Przez mateusz4901
      Sprzedam Japy 1710

×
×
  • Dodaj nową pozycję...
v