Skocz do zawartości
Zaloguj się, aby obserwować  
sthranislaw

Bakterie w mleku

Polecane posty

Wybrane dla Ciebie
sthranislaw    0

Pół roku temu założyłem nową bezprzewodową dojarkę by poprawić technikę dojenia, czystość etc.

Dziwne że po przejściu z dojarki bańkowej na dojarkę przewodową wyniki badań nie zmieniły się praktycznie w ogóle a gorzej pogorszyły się i ostatnio mam bakterie rzędu 180 tys. or mln. Wiem że norma jest to 100. Grozi mi mleko poza kwotowe jak to jest możliwe skoro dojarka jest myta po każdym doju (doje dwa razy dziennie, środki etc.) Przed dojem mycie (preparat myjący, ręczniki papierowe) po doju dezynfekcja strzyków normalnie już mi sił brakuje. O co w tym wszystkim chodzi. W jaki sposób jeszcze mogę poprawić czystość doju ? Somatyczne ekstra mleko ekstra a bakterie i pozakwotowe...

Czy można się od tego odwołać jak to zmienić co mam dalej robić

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
maly1992    0

witaj

kiedyś też słyszałem taki przypadek jak u ciebie i się okazało że przewody mlekowe były założone pod nieodpowiednim kątem i gdzieś na jakimś kolanku nie czyściło się dobrze i zrobił się taki serek i od tego były bakterie. Wziął profesionalną firmę która mu to rozebrała i założyła na nowo pod odpowiednimi kątami i od tamtej pory miał już ok z bakteriami

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
kozulek2    228

jesli miałeś słaby wynik na bankowej i to samo teraz to pewnie problem tkwi w stadzie ...albo masz słabą chłodnię która za wolno schładza mleko ..nigdy nie mam więcej jak 10 tys bakterii i tak samo miałem kiedyś na bankowej- podstawowa higiena ,zdrowe stado , dobry schładzalnik i gitara.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Wiadomość z agroFakt.pl

Daj próbkę mleka od każdej krowy do labolatoróm na ilość bakteri bo krowa jak jest chora to daje bakterie

Edytowano przez mariusz123456789a

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
sthranislaw    0

ale jeśli krowa jest chora to są somatyczne a nie bakterie czyli brud dobrze rozumie ? schładzalnik szybko schładza do 3,4 stopni więc jest oki

Edytowano przez sthranislaw

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
marcinek192    8

mogę się nie znać (w co biorąc pod uwagę skalę produkcji i doświadczenie WĄTPIĘ) ale podwyższona liczba drobnoustrojów w mleku w 90% przypadków jest efektem niedostatecznej higieny doju bądź brudu w instalacji

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
kozulek2    228

Skażenia mikrobiologiczne mleka[edytuj]

 

Powodem obecności bakterii patogennych są: choroba zwierzęcia, kontakt zwierzęcia z chorym człowiekiem, brak higieny doju i przetrzymywania mleka.

 

 

cytat wiadomo z czego ;)

Edytowano przez kozulek2

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Lukasz007    2

@sthranislaw a jaki płyn do mycia tej dojarki stosujesz? Napisz ogólnie coś więcej o myciu dojarki i o temp. wody którą pobiera.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
sthranislaw    0

Płyn do mycia Higienizator (czerwony, niebieski) temperatura wody do mycia 80l z bojlera 80 stopni. Z barkiem higieny się nie zgodzę gdyż przed dojem stosuje płyn do mycia przed dojem avitaderm + ściereczki (kilkukrotnego użytku) + ręczniki papierowe. Wiec co mam jeszcze im poduszki podkładać pod wymiona ? Bioler specjalnie jest większy tak żeby był zapas jakby co. Dojarka nawet nie ma pół roku !!! Przed dojem osuszam, ściągam pierwsze mleko, zakładam aparat udojowy, po doju zakładam kubek z płynem dezynfekującym o co kaman.

Zastanawia mnie jedno gość który przyjeżdża po próbki nie ma ze sobą lodówki czy próbka która idzie do mleczarni do badania kilkadziesiąt km nie powinna mieć tą samą temperaturę co w zbiorniku? Przecież bakterie pobudzone namnażają się

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
konrad82    46

Mleko pobrane do probki jest z konserwantem wiec lodowki nie trzeba..... Na moje oko to masz coś z dojarką nie tak albo podpadłeś komuś w mleczarni..... :P Zmierz jeszcze temperaturę mleka po schłodzeniu , bo o 2 stopnie za wysoka też może powodować bakterie....

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
savas    3

Jak myjesz i osuszasz to nie jest od krow, zreszta wczesniej z tego co piszesz byly nizsze. Pewnie gdziesz w dojarce albo baniaku syfu sie nagromadzilo i to od tego. Na poczatek zobacvz w jednostce koncowej pod uszczelka czy tam nie ma sera i porozbieraj kurki te w ktore sie podlacza aparaty prze stanowisku, je sie rozbiera i tam czestro zporo sie gromadzi i te kurki cale pomyj z zewnatrz i od srodka jak rozbierzesz

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
konrad82    46

Na dnie próbki powinien taki ,,konserwant'' dosłownie 5 kropli... u mnie jest on koloru żółtego.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
kozulek2    228

u nas próbka idzie w styropianową walizkę ,żadnych tam konserwantów ...mi też coś się wydaje że to mleczarnia coś w kulki leci ,może podpadłeś albo chcą po prostu ud***ć?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Lukasz007    2

A może ten cały płyn do mycia jest jakiś lipny. Ja zawsze stosuje delavala i jest ok. Kiedyś jak go nie było to kupiłem jakiś inny i zaraz bakterie skoczyły.

a masz w dojarce taki zbiornik w którym mają zbierać się resztki mleka z rur ciśnieniowych? Może on jest cały zapełniony takim jakby serem. Ja mam go przy pompie próżniowej (dojarka sac).

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
pawel9898    100

spróbuj dać próbkę mleka do badania, do jakiegoś laboratorium, u mnie w okolicy są 2 takie miejsca, wtedy będziesz wiedział czy to naprawdę z twojej winy, czy to mleczarnia coś kombinuje... ;) życzę powodzenia ;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
subiektywny    4

miałem podobny problem, bujałem się z tym ze 4 miesiace, próbowałem dosłownie wszystkiego i wiecie co się okazało - była to wina przewodu, który idzie z jednostki końcowej do zbiornika, po jego wymianie wszystko wychodzi ok.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
janusz1278    0

Witam nie jesteś sam z tym probłemem.Ja tagrze walcze już dwa mieiące z bakterjami.i mleczarnją.Bo badałem mleko w inym Laboratorjum i jest 10mlj a,w Mlleczarni 210miljony :rolleyes: Pozdrawiam

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
b0gdan    85

Płyn do mycia Higienizator (czerwony, niebieski) temperatura wody do mycia 80l z bojlera 80 stopni.

A może przez to, że za bardzo się starasz, to źle wychodzi :P Popełniasz błąd myjąc w za wysokiej temperaturze, higienizator ma temperaturę stosowania poniżej 60 st C, w wyższej ulatniają się związki bakteriobójcze i tyle w temacie.

A może ten cały płyn do mycia jest jakiś lipny. Ja zawsze stosuje delavala i jest ok. Kiedyś jak go nie było to kupiłem jakiś inny i zaraz bakterie skoczyły.

Płyny delaval mają wysokie temperatury stosowania, ale jeśli ktoś jest bogaty ;) i nie szkoda mu energii elektrycznej na grzanie wody, oraz lubi płacić 20 % więcej za środki myjące, to jego sprawa :)

Edytowano przez b0gdan

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Razor10    0

Witam , mam pewien problem ,chodzi o to że od pewnego czasu strasznie podwyższyło się u mnie liczba bakteri w mleku , przekracza ona ponad 100 , chociaż jeszcze 2 tygodnie temu nie przekraczała 20 ....

... Nie wiem co robić wymieniłem wszystkie możliwe gumy , przeczyściłem rury , wymieniłem uszczelki , myłem - przepłukiwałem setki razy i nic się nie zmienia .......

 

Proszę was o pomoc znacie może jakiś sposób na te bakterie ?? Kolega gadał mi że woda utleniona pomaga ale niewiem jak dawać i czy nie zaszkodzi w mleku ....

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
robson341    0

Niekoniecznie musi być to twoja wina wina z bakteriamii, tak samo moze być wina samochodu który odbiera od Ciebie mleko a mianowicie pracownik mógł niedokładnie umyć całego osprzetu do mleka lub nawet probówki od mleka mogły byc niedomyte. Pisze tak bo słyszałem że tak było iedyś u mnie w okolicy u jednego faceta

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
stokrotka120    168

Sprawdzałeś wszystkie krowy? U nas też była taka sytuacja, każda z krów miała trochę więcej somatyki i się uzbierało..

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
mammut1    20

Nie zmieniłeś płynu na nowy w ostatnim czasie? Może był trefny . Umyj rury od powietrza jeśli tego niezrobiłeś

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się

Zaloguj się, aby obserwować  

×