Skocz do zawartości
Zaloguj się, aby obserwować  
Slawek89

Podnośnik zetor 8011

Polecane posty

Slawek89    0

Witam

 

Mam dwa pytania odnośnie podnośnika w zetorze 8011:

1) Czym może być spowodowane że podnośnik nie opada fo konca tzn. gdy dam na sam dół to cięgna i tak są wysoko. Ramię co wychodzi z obudowy jest mniej więcej równolegle do podłoża, jak patrzę na zdjęcia innych to mają trochę niżej.

2) jak dam tą wajchę na sam dół (wybór rodzaju sterowania - tam co się wybira pozycyjne, mieszane i siłowe) - to wtedy podnośnik w ogóle nie raguje. A jak dam na samą górę to dopiero wtedy podnosi.

 

Spotkal się ktoś kiedyś z czymś takim?

 

Zetor jest stary z początków produkcji 74 rok.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Stefano1    39

1. Może masz ramię siłownika przestawione o ząbek na frezie? Po podniesieniu do samej góry ramiona nie kolidują z podłogą?

2. Rozumiem, że podnośnik działa tylko gdy jest ustawiona regulacja ciśnieniowa (dźwignia na samej górze), a na pozostałych regulacjach nawet nie drgnie?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Slawek89    0

1. Może masz ramię siłownika przestawione o ząbek na frezie? Po podniesieniu do samej góry ramiona nie kolidują z podłogą?

2. Rozumiem, że podnośnik działa tylko gdy jest ustawiona regulacja ciśnieniowa (dźwignia na samej górze), a na pozostałych regulacjach nawet nie drgnie?

 

 

1. Możliwe, bo gdy podkręciłem na śrubie regulacyjnej to rączka od regulacji ramienia zahaczyła o kabinę - dzięki za podpowiedź

2. co do podnośnika to tak:

- jak jest dźwignia na samej górze (regulacja ciśnieniowa jak kolega wspomniał) - to podnośi normalnie

- jak jest na środku - to podnośnik działa mniej więcej do połowy

- jeśli jest na dole - podnośnik w ogóle nie ruszy

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Wiadomość z agroFakt.pl

Stefano1    39

Czyli problem brzmi znajomo ;) Moja 80'tka też podnosiła do oporu tylko na ciśnieniowej (o ile ciśnienie ustawione dźwignią podnośnika było wystarczające do podniesienia maszyny. :) )

Na pozycyjnej natomiast- podnosił tyle, na ile wystarczało skoku dźwigni. (bo brała za późno)

 

W moim przypadku wystarczyło skręcić nieco cięgno idące od dźwigni podnośnika (w aluminiowym korpusie wystającym nad podłogę). Bez zdejmowania całego podnośnika raczej nie da się tam dostać. Raczej- bo gdybyś jakoś odkręcił śrubki mocujące blaszany dekiel, zdjął dźwignię wyboru regulacji lub obrócił dekiel bez zdejmowania dźwigni to może udało by CI się jakoś rozkontrować cięgno i je skręcić.

 

Krótko mówiąc- zdejmuj podnośnik, szykuj kompresor i kombinuj jakąś przejściówkę, żeby go wpiąć pod wejście przewodu z pompy olejowej. Dmuchaj powietrze zamiast oleju, ruszaj dźwigniami i patrz co się dzieje i co niedomaga że przełącza za wcześnie rozdzielacz. Do tego instrukcja napraw w dłoń i sukces murowany.

 

Chyba, że masz nadmiar gotówki-wtedy oddaj podnośnik do regeneracji ;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Witam

Mam problem z podnosnikiem w ZETORZE 8011 podczas orki był stan ponirzej stanu minimalnego oleju w skrzyni i przestał działac podnośnik dolałem oleju odpowietrzyłem pompe i nadal to samo pompa działa na 100% bo ciagnik przyczepe kipruje a podnosnik nie działa czy morze ktos miał podobny problem? jak go rozwiązac? Z góry dzękuje za odpowiedz.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Udało mi się ten problem rozwiązać samemu co pisałem wczesniej na temat tego podnośnika w ZETORZE 8011 podczas orki był stan ponirzej stanu minimalnego oleju w skrzyni i przestał działac podnośnik dolałem oleju odpowietrzyłem pompe i nadal to samo pompa działa na 100% bo ciagnik przyczepe kipruje a podnosnik nie działa. Rozwiązanie tego problemu było trudne ale sobie poradziłem. Z tyłu ciągnika są wyjścia do podłączenia werzy pod tymi wyjściami jest sróba z lewej strony na klucz 32 podobna sróba do wlewu oleju trzeba ją odkrecic w srodku znajduje się nastepna sróba w którą trzeba delikatnie stuknąć zrobiłem to w taki sposób ze wziełem wkretak długosci około 10cm oparłem o tą sróbe która się znajduje w srodku i stuknełem młodkiem delikatnie po odpałeniu ciągnika podnośnik zaczą działać :D

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
adrwis    0
(edytowany)

panowie mam problem z podnosnikiem w zetorze 8011 gdy podczepie np pług i podniesę go a gdy chodzi ciagnik na wolnych obrotach to opuszcza co to moze byc z góry dziękuje

Edytowano przez adrwis

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Grabcio    23

Rozdzielacz przepuszcza lub pierścienie na tłoku.


Jeżeli pomogłem wciśnij zieloną strzałkę ;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się
Zaloguj się, aby obserwować  

  • Podobna zawartość

    • Przez chwiolas
      Witam. Zastanawia mnie czy macie również problem z prasowaniem Forterrami. Chodzi o przypadek gdy są duże lusy słomy albo ściernisko jest wysoko. Mam forterre 110 hsx i forterre 135 i obie mają tak zaniżone mocowanie zaczepów że słoma normalnie się podwija i zapycha pod ciągnikiem. Chyba nie ma możliwości przesunięcia tego mocowania do góry? Jak sobie z tym radzicie?
    • Przez lukasztusin123
      Witam kupiłem zetora 8145 w którym ciężko ze zgrzytem wchodziły biegi oraz ciągnęło sprzęgło.
      po rozjechaniu Wymieniłem : Słoneczko, piasta napędu WOM, tarcza dociskowa była nowa i w bdb stanie więc zostawiłem, tarcza sprzęgła nowa, koło zamachowe było już nowe i w bdb stanie, łożysko oporowe zmieniłem na nowe wyższe 45mm, nowa tuleja wyciskowa + nowe widełki i cięgło regulacyjne. piaste WOM i tarczę sprzęgła założyłem na 100% dobrze (tarcze krótszą piastą w stronę skrzyni. Po zjechaniu jest tak samo co przed "naprawą".
      Zrobiłem pomiary i po wciśnięciu pedału sprzęgła łożysko oporowe pracuje max 10.5mm, natomiast skręciłem na wierzchu docisk z tarczą do koła zamochowego i po wciskaniu prasą hydrauliczną tarcza zwalnia się przy 13-14mm wciskając słoneczko. stara tarcza była zwykła pełna i tutaj pytanie czy w docisku typu słoneczko nie powinna znajdować  się 6ramienna tarcza ceramiczna? czy to może być problemem złego wysprzęglania tarczy?
    • Przez swistak1983
      Witam,
      Mam problem z podnośnikiem po regeneracji. Po zakupie ciągnika problem był z podnośnikiem.
      Wymieniony został tłok, cylinder, zawór odcinający od pompy wspomagającej, rozdzielacz został zregenerowany w Tucholi, nowy tłok wspomagajacy. Problem z podnośnikiem pozostał
      Po zamontowaniu pojawił się następujący problem.
      1. Rozdzielacz działa jeśli chodzi o wyjścia zewnętrzne. Ciśnienie na wyjściach szybkozłoczy prawidłowe. Stąd zakładam że pompa jest ok.
      2. Zakładam że nowy tłok, cylinder i pierścienie są ok
      3. Zawór bezpieczeństwa tłoka jest raczej ok ( po zablokowaniu opuszczania na dławiku  maszyny nie opadają )
       
      A  w czym jest problem.
      Niestety nie wiem na których pozycjach jest regulacja siłowa, ciśnieniowa, pozycyjna i mieszana ( może ktoś podpowie) wiec próbuję wszystkich kolejno.
      Podnośnik podnosi na wszystkich pozycjach. Jedna na pierwszej od przodu podnosi bardzo powili a czasami wcale się nie zbiera.
      Na każdej pozycji po podniesieniu pługa 3 skibowego obrotowego po lekkim naciśnięciu na końcu pługa maszyna opada. To samo się dzieje sp na najechaniu na dziurę gdzie zawieszona maszyna zakołysze się ( opada do samego dołu jak już zacznie)
      Wygląda to tak trochę na problem z regulacją siłową. Natomiast dlaczego dzieje się to na wszystkich zakresach w szczególności na regulacji pozycyjnej nie powinno mieć na to wpływu.
       
      Będę wdzięczny za podpowiedzi.
       
       
    • Przez MariuszGontarek
      Panowie, może ktoś podpowie. W sobotę zetor 7011 palil od strzała kilkanaście razy palony i gaszony (żniwa) a kolejnego dnia, po wcisnieciu startera bloga cisza i tylko przygasające kontrolki oleju i akumulatora. Zupelnie żadnego dźwięku, na "krótko" odpalil od razu. Czy ktoś ma pomysł co mogło nawalic? Ktoś miał podobnie?  
    • Przez Baumax
      Witam mam zetora 8045 i chce do niego podpiąć sieć karmie pottinger mex 2s. Zmieniłem obroty wałka z 540 na 1000 i kosi elegancko tylko jest takie ostrzeżenie i do końca nie rozumiem (w załączniku) 
      Na razie jeżdżę na 1 polowej i obrotach 1500 bo kuku duża ale nie wiem czy dobrze robię bo nie rozumiem tego ostrzeżenia


×

Ważne informacje

Używamy plików cookies, aby poprawić funkcjonowanie strony Agrofoto.pl. Pliki cookies dopasowują treść strony, w tym wyświetlanych reklam, do indywidualnych potrzeb i zainteresowań użytkownika, pozwalają nam również zrozumieć, w jaki sposób korzystasz z naszej strony. Korzystanie z Agrofoto.pl bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Możesz dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej Polityce prywatności i plików cookies.