Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Proponuję sprawdzić/ wymienić główny wąż ssawny.

Na 90% jest rozwarstwiony w środku i chwilę po uruchomieniu zasysa się i zmniejsza powierzchnię przepływu. Brakuje cieczy. 

Tak miałem w swoim opryskiwaczu. Tak też miałem na przewodzie hydraulicznym w ładowarce. Ta sama zasada

Opublikowano

Planuję zakup opryskiwacza ciągniętego - min. 1200l/15m do 30 tyś., musi się nadawać do rzepaku. Fajnie jakby miał tylko 1 parę hydrauliki, ew. 2, bo będzie współpracował z Zetorem 7211 i żeby złożony był jak najniższy to bym nie musiał garażu przerabiać. Na polskie raczej nie warto patrzeć, w dodatku za używane, hydraulicznie składane ludzie by chcieli najlepiej tyle co za nowe. Zachodnich niestety chyba się nie robi takich małych, więc celuje w 2000-2500l. Z szerokością 15m też jest niewiele, a 18m w ogóle nie biorę pod uwagę, bo to ani do siewnika 3m, ani 4m, nie wiem - może do kukurydzy, czy buraków pasuje, ale ich nie uprawiam. Z kolei 21m sprawdziło by mi się tylko na 2 polach, na reszcie lepiej 15m, więc chyba gra nie warta świeczki, bo potem co z rozsiewaczem? W takim razie jak trafi się więcej niż 15m to raczej bez sentymentu go potnę(no chyba, że by był chętny na zamianę belkami), bo inaczej będę haczyć płoty, czy kukurydzę sąsiada. Zastanawia mnie natomiast, czy jeśli opryskiwacz by był z komputerem od dawki to idzie w nich zmienić szerokość, żeby wiedział, że belka jest skrócona? Z oglądanych opryskiwaczy najbardziej mi się podobały Amazone UG 2200 lub Berthoud Racer 20, ale jak ktoś chce to może podać inne propozycje.

• Root Admin
Opublikowano

18m do 3m pasuje idealnie? Serio? A jak pasuje do 15, 21, 27?

Tak samo jak bym powiedział że 24m pasuje do 3m, z tym że się muszę pałować z polowkami

• Like 2
Opublikowano

W siewniku co mam przestawienie na siew połówką zajmuje minutę,  ale z takim siewem więcej problemów niż dobrego, jeden sezon się tak męczyłem do opryskiwacza 12m i dziękuję za takie manewry.

W komputerze powinno się dać zmienić szerokość belki

Opublikowano
2 godziny temu, kamil800 napisał(a):

Jakim cudem 18 idealnie pasuje do 3m? Pasuje idealnie tylko to co sie dzieli nieparzyście. Czyli 15/3=5, 21/3=7 i tak dalej

Tu żadne cuda nie są potrzebne. Zaczyna się połową szerokości i z głowy. Ponadto pasuje  do rozstawu 45cm, 75cm czy 90cm i siewników 3, 4,5m i 6m

• Root Admin
Opublikowano

To kup normalny opryskiwacz i spróbuj nie siać połówek wtedy zobaczysz jak pasuje 15/21/27m do 3m siewnika. Ale jak ktoś całe życie robi 18m to nic dziwnego że tak uważa 

Opublikowano
10 minut temu, yacenty napisał(a):

To kup normalny opryskiwacz i spróbuj nie siać połówek wtedy zobaczysz jak pasuje 15/21/27m do 3m siewnika. Ale jak ktoś całe życie robi 18m to nic dziwnego że tak uważa 

Miałem 18m , mam 21 więc wiem jaka różnica. Na 18 m pracowałem  ponad 10 lat i spokojnie można z tym funkcjonować.  

Opublikowano
45 minut temu, Ulman napisał(a):

Tu żadne cuda nie są potrzebne. Zaczyna się połową szerokości i z głowy. Ponadto pasuje  do rozstawu 45cm, 75cm czy 90cm i siewników 3, 4,5m i 6m

To zacznij połową siewnikiem pneumatycznym... Znam takiego co 2 przejazd sieje na zakładkę, ale po co?
Czyli tak jak podejrzewałem 18m do kukurydzy i buraków. Gdybym kiedyś zaczął je siać to sobie dorobię najwyżej te 1,5m na stronę ręcznie rozkładane i zawór przed tym.

43 minuty temu, kellyq napisał(a):

2.5m siewnik z broną wirową pasuje mocowo idealnie do mojego konia

2,5m tak na prawdę nie pasuje ani do 12m, ani do 18m, bo pół dyszy brakuje na każdą stronę.

2 godziny temu, yaro_1 napisał(a):

W komputerze powinno się dać zmienić szerokość belki

Chociaż coś na temat.
Pytanie czy każdy komputer tak ma, czy tylko jakieś konkretne? Chodzi mi o to, żeby nie było tak, że kupię z komputerem, skrócę z 21m na 15m, a on będzie miał na stałe zakodowane, że pryska na 21m. (Przykładowo w przełączniku od ścieżek Accorda się śrubką ustawia co ile chcesz robić ścieżkę, bo też się tego nie zmienia codziennie.)

Opublikowano (edytowane)

Nie no. Kazdy powinien miec, bo to sa urzadzenia "uniwersalne" opryskiwacze tez wychodza z rozna szerokoscia belki. Jeden model opryskiwacza ma praktycznie zawsze kilka szerokości belki do wyboru. Nawet ustawiasz w nim ile dysz ma kazda sekcja. Nie tylko sama szerokosc belki 

Edytowane przez kamil800
Opublikowano

No właśnie ilość dysz na sekcje by była najbardziej sensowna. 

Co do uniwersalności, to pewny nie byłem, bo jaki problem dla dużej firmy robić kilka różnych komputerów zależnie od szerokości belki.

Opublikowano

łatwiej zrobić jeden komputer uniwersalny i przestawiać niż do każdej szerokości oddzielny, tak masz jeden komputer w sprzedaży i produkcji a nie 10 różnych, a zmieniać trzeba i szerokość i ilość dysz, bo mogą być błędy przy sterowaniu, jak zmienisz tylko ilość dysz bez zmiany szerokości, to komputer zwiększy ciśnienie, bo będzie myślał, że szerokość belki się nie zmieniła i musi nadrobić wydatek cieczy, żeby dawka na hektar się zgadzała

Opublikowano

Żeby wszystko było takie oczywiste w praktyce... 
Fajnie by było, jakbyś miał rację - to by znaczyło że mogę brać i skracać co chcę, ale w sumie puki nie wybiorę konkretnego egzemplarza to sobie możemy z fusów wróżyć.

Co do szerokości to właśnie miałem na myśli, że szerokość każdej sekcji ustawianą osobno, a szerokość całości by sobie sam na bieżąco dodawał, ale to tylko moje przypuszczenia.

Opublikowano (edytowane)
3 minuty temu, yacenty napisał(a):

Ile jeździsz? Ile lejesz na ha?

8-9 km/h, od 200-250 l , korzystam z niebieskich ceramicznych jednostrumieniowych, komputer bravo 180 

Edytowane przez Cezar81
Opublikowano
1 minutę temu, yacenty napisał(a):

To raczej szedlbym w niebieskie i te 3.5-4 bary.

Zastanawiam się nad fioletową ... Zszedł bym trochę z wody chociaż mój szwagier złożył czerwone czego już wogóle nie rozumie