Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

a czy wie ktoś jakie Silnik powinien mieć ciśnienie na zegarze;) Jakie ciśnienie oleju w cylindrach i jakie ciśnienie na końcówkach wryskiwaczach.

Może ktoś to wie??

Opublikowano

Mam kilka pytań odnośnie silnika IFA 4 :mellow: a dokładnie chodzi mi o docierani tego silnika po generelnym remoncie. Czy ktoś wie jak długo powinno się go docierać ? oraz czy podczas docierania ma prawo wywalać olej z rury wydechowej ? będe wdzięczny za informacje :lol:

Opublikowano

ja swojego docierałem ale w kultywatorze.:mellow: wydaje mi się że wcqale nie musi stać na jałowym biegu i pyrkac.jak go nie przegrzejesz to nic mu nie będzie.ale tobie chodzi chyba o silnik zamontowany w kombajnie więc musi sobie pyrkac:). co do oleju to nie powinien wyrzucac coś jest nie tak złożone.

Opublikowano

dokładnie chodzi mi o silnik IFA 4 cylindrowy używany między innymi w Fortschrittach E-512 jak i E-514. No własnie ciekawi mnie wyrzucanie oleju z silnika - niektórzy mówią że przez 2 - 3 dni powinien wurzucać :/ mam doświadczenie z ciągnikiem C-360 tam po generalnym remoncie również silnik wywalał olej kominem :mellow: lecz po 3 dniach przestał i aktualnie nie ma problemu z nim :/ lecz co do IFY nie wiem jak to jest :/

Opublikowano

głowice nie są regenerowane ale przed remontem żadna nie przepuszczała, ale do tej substancji co wywala kominem nie mam pewności czy to olej czy paliwo :/:/ :/ heh :/

Opublikowano

No właśnie panowie, powiedzcie mi jakich olejów używacie do swoich silników w E-512? Przydałoby się wymienic, a nie wiem jaki wlac, bo mam jeszcze czeski olej (od poprzedniego właściciela, ma się rozumiec :D)

Opublikowano

Olej może rzucać,pierścienie się ułożą to przestanie.

Co do oleju to superol CC jest za słaby,lepszy jest CD może być Turdus. Chodzi o to żeby miał większą gęstość przy rozgrzanym silniku.Są oleje o parametrach 20W-50 do ciągnika on się nie nadaje bo zimą zrobi się z niego galareta ale w kombajnie jak najbardziej

Opublikowano
Olej może rzucać,pierścienie się ułożą to przestanie.

Co do oleju to superol CC jest za słaby,lepszy jest CD może być Turdus. Chodzi o to żeby miał większą gęstość przy rozgrzanym silniku.Są oleje o parametrach 20W-50 do ciągnika on się nie nadaje bo zimą zrobi się z niego galareta ale w kombajnie jak najbardziej

A co powiesz o oleju Diesel 2? Będzie się nadawał? Ma dokładnie te parametry o których mówisz :D

http://www.orlenoil.pl/oferta/rolnictwo,1,106.html

A co z filtrami oleju? Macie jakiś namiar? Jaka cena?

Opublikowano

Faktycznie według miarki na bagnecie oleju może wejść 17 litrów ale pewien spec od tych silników polecił mi aby wyskalować miarkę na nowo tak aby weszło 22 litry.Smok ssawny w misce olejowej nie jest na środku co przy jeździe na zboczu może powodować zasysanie powietrza a po drugie więcej oleju spowoduje mniejsze grzanie się go.Jeżeli ktoś ma smarowanie pompy wtryskowej z obiegu silnika to lepiej też to zaślepić,pompa lubi dawać paliwo do oleju.Co do oleju to ten 20W-50 do kombajnu będzie ok tylko ciekawe jaka cena,spójrz właśnie na lepkość w temp 100 stopni. :D

Co do filtra oleju są polskie zamienniki ale one nie spełniają swojej roli,zasysa je.Przy pierwszej wymianie oleju okazało się że filtr był zassany wymieniłem go na nowy też polski,drugiego nie zdążyło mi zassać.Teraz mam niemiecki odpowiednik oryginału cena ok 40zł.Dodam że zassanie filtra może spowodować zatarcie silnika. Jeśli potrzebujecie więcej informacji to polecam forum Fortschritta