Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

ja mam rozwadniacz w Pilmecie (2018H zaczepiany), rok 2007, raz tylko próbowałem rozwadniać w nim siarczan magnezu.. zaciągnęło od razu do węża proszek nie rozwodniony i musiałem się bujać żeby to jakoś przepchać, teraz zasypuje proszki od góry do sitka i rozwadniam strumieniem wody z węża...

a u was jak to wygląda może ja coś nie tak robiłem lub za bogato wsypałem, ale jak mam tego sypać po dwa kilogramy to wole już wsypać cały worek odrazu do sitka.

Opublikowano

uu to taka kicha z tym rozwadniaczem bocznym?, bo ja specjalnie kupiłem Pilmeta z tym rozwadniaczem, żeby rozpuszczać siarczan magnezu i mocznik, a czytam że to taka lipa?

Opublikowano

niestety za daleko by ocenić zadzwoń do producenta i zapytaj tak dowiesz się na pewno

Przestawiam zawory zmieniając kierunek obiegu na rozwadniacz zamykam wszystkie sekcje, włączam mieszadło główne i dodatkowe oraz zawór główny w rozdzielaczu, obroty na pompie ok 300 żeby to jakoś przyzwoicie szło. Otwieram pokrywę, otwieram zawór płuczący ładuje worek siarczanu 25kg pobiera to ok minutę i tyle. Zazwyczaj nie czekam tylko jadę na pole. Nic się nie zatyka i nie stwarza problemów.   Hardi

Opublikowano

U nie w Tecnomie to bardzo ładnie wciąga, ale obroty wom z 500, jak jest nawóz trochę wilgotny to mam dodatkowego węża z wodą w opryskiwaczu, wkładam w rozwadniacz i moment wciąga. Mocznik nie nadążam sypać.

Opublikowano

Witam. Kupiłem niedawno opryskiwacz hardi tz2600, i mam problem z rozwadniaczem. Po prostu zamiast pobierać z niego ciecz, to  woda w nim wybija. Nie wiem czy mam coś źle podłączone. Co może być tego przyczyną. Wyglada to dokładnie tak jak na tym filmiku, tylko ja nie mam tej rurki w środku. https://www.youtube.com/watch?v=jmWA5l1JJLU

Opublikowano (edytowane)

Jak przyspieszyć rozpuszczalność mocznika w mieszadle górnym (jest to zwykły Tad-len 400 litrów) idzie zamontować jakąś inną końcówkę by to przyspieszyć? Tak wygląda mieszadło agromasklep.pl/sklep/product.php?id_product=5139

Edytowane przez krychu
Opublikowano (edytowane)

mam taką samą i dosyć dobrze rozpuszcza. Możesz dać siarczan magnezu najpierw bo on trochę wodę podgrzewa ale go trudniej rozpuścić niż mocznik

U mnie coś słabo, na tym górnym jest dość słabe ciśnienie jak mam dolne włączone nawet przy 5 atmosferach. To górne mieszadło jest dzielone na 2 części. Góra rozpyla dość mocno lecz to na dole to ledwo co daje. Gdy zejdzie poniżej górnej części mieszadła (to znaczy do polowy) wszystko staje w miejscu. Ledwo strumyk daje. Edytowane przez krychu
Opublikowano

Jak przyspieszyć rozpuszczalność mocznika w mieszadle górnym (jest to zwykły Tad-len 400 litrów) idzie zamontować jakąś inną końcówkę by to przyspieszyć? Tak wygląda mieszadło agromasklep.pl/sklep/product.php?id_product=5139

Przy takim opryskiwaczu nie trzeba żadnego mieszadła.Wsypujesz mocznik do sitka i polewacz wodą z węża,za 10-minut rozpuscisz 25kg.

Opublikowano (edytowane)

Zamierzam zainwestować w rozwadniacz boczny , 

W swoim Pilmecie 1618 xxl przerobiony na 2800l mam fabryczny rozwadniacz lecz jakość jego pracy jest bardzo słaba . 

Mój wybór padł na rozwadniacz Polmac .

Jest to moim zdaniem najlepsza obecnie oferta na rynku . 

Wiem że go fabrycznie montują w opryskiwaczach Krukowiak oraz Promar   .

Proszę o opinie oraz spostrzeżenia . Szczególnie mnie interesuje  czy bez problemu rozpuszczę w nim siarczan magnezu oraz mocznik .  

Edytowane przez Vril
Opublikowano

Chodzi o coś takiego?

https://promar-sklep.pl/index.php?id_product=204&controller=product

https://promar-sklep.pl/index.php?id_product=202&controller=product

Dlaczego twoim zdaniem ten jest godny polecenia? Możesz trochę go opisać? 

I pytanie jeżeli już zdecydował bym się na tę markę to jaki rozmiar wybrać 50 35 czy 25 litrów?

Opryskiwacz do byry perkoz plus 800 l z pompą o wydatku 120 l/min... 

Opublikowano

rozmiar zależy od Twoich potrzeb, jak dużo środka lejesz od razu itp. Do Twojego w zupełności wystarczy ten mniejszy.

Co do zalet Polmaca to jest ich kilka

- dobra jakość wykonania, dobre podzespoły

- regulacja ciśnienia roboczego

- łatwość operowania

- płuczka butelek

- ssawka do dużych pojemników

- wysoka skuteczność mieszania

Nie daj się skusić na tanie podróby i samoróbki - to loteria. 

Kup dobry uchwyt do rozwadniacza, który pozwoli Ci opuścić rozwadniacz nisko i będziesz zadowolony. 

Opublikowano

Ten rozwadniacz z wiprolu to niestety ale strasznie ubogi jest, to taki rozbudowany wlew oprysku... Nie masz płuczki, nie masz ssawki, nie masz regulacji ciśnienia. Polmac zdecydowanie lepszy. Poza tym do niego uchwyt gotowy w Krukowiaku lub Agrio - dzwoń na części zamienne.

Opublikowano

Też posiadam Polmaca od 2 sezonów i również polecam .Warty swoich pieniędzy bez dwóch zdań.

Posiada w ustawieniach bardzo silne mieszanie dolne z zawirowaniem przez co siarczan czy inny nawóz lub odżywkę wciąga bardzo szybko .  

Kupowałem w Promarze .Pogadaj to za nieduże pieniądze dorzucą Ci mocowanie uchylne .