Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

na tym za***nym zachodzie nawet chleba upiec nie potrafią porządnego,a o miesie to skoda gadać :)

Opublikowano

Tą matę można zrobić samemu czy musi mieć cudowne atesty unijne? Mam takie cuś z tworzywa metr na metr wysokość 10cm , położył bym jakiś "włosowaty" materiał i zalał płyn do dezynfekcji - wystarczy? Podobno walą kary po 5 tys 

Wystarczy coś takiego, nikt nie powinien się czepiać. Zresztą wątpię żeby się czepiali, bo oni doskonale wiedzą, że preparaty do dezynfekcji niszczą jedynie bakterie, a nie jak w tym przypadku wirusa PG :unsure:

Opublikowano

u nas sołtysów zaprzęgli do roboty :) dzwonią po wszystkich i pytają kto ile ma drobiu,i dane do agencji idą

No sołtysi mocno zaangażowani :ph34r: . Szkoda tylko że sołtyska z Moich stron swoich kur nie trzyma pod zamknięciem , nawet nie na podwórku , tylko spacerują sobie po polach sąsiadów . :P:D :lol:

Opublikowano

ja miałem wczoraj kontrole i powiem wam szczerze że mam trochę dość tych wymogów niby nie dużo ale mata na wiezdzie mata przed wejściem do kurnika wewnątrz też stroje zmienne i ta ciekawa tabela na końcu kontroli z wyszczególnionymi wymogami i wysokościom kar za ich nie spełnienie masakra kary za uchybienia od 779,96 zł do 7799,56 zł lub 3 lata  a tych punktów jest 23 

Opublikowano (edytowane)

7 km odemnie jest ognisko wykryte wczoraj i co najlepsze chcą wybić wszystko w obrębie 3 km od niego a dokładnie w sienowie powiat przeworski

Edytowane przez maniek20
Opublikowano

ja miałem wczoraj kontrole i powiem wam szczerze że mam trochę dość tych wymogów niby nie dużo ale mata na wiezdzie mata przed wejściem do kurnika wewnątrz też stroje zmienne i ta ciekawa tabela na końcu kontroli z wyszczególnionymi wymogami i wysokościom kar za ich nie spełnienie masakra kary za uchybienia od 779,96 zł do 7799,56 zł lub 3 lata  a tych punktów jest 23 

Należy stale utrzymywać maty w stanie zapewniającym skuteczne działanie środka dezynfekującego....  to co mam dobudować w kurniku na 20 kur ganek i założyć w nim ogrzewanie żeby płyn dezynfekujący nie zamarzł?  Czy zmieszać z borygo?  Ciekawe czy te pajace z kontroli dezynfekują stroje przed każdym gospodarstwem 

Opublikowano

No właśnie czy ze względu na ptasią grype możnaby nie wpuścić ich do gospodarstwa. Przecież na ubraniach wirus też się przenosi. Jeszcze nie zdarzyło się żeby ktoś obcy wszedł do mojego kurnika to teraz mam wpuścić jak istnieje ryzyko choroby? Nie mam bezpośredniego kontaktu z innymi ptakami a osoba która chodzi od kurnika do kurnika może wejść wszędzie?

Opublikowano

przy kontroli zawsze przynajmniej u mnie zatrzymywali się przed bramą i zakładali stroje ochronne i dopiero wchodzili 

ja do wody dosypuje sól w ilości takiej  że już się nie rozpuszcza więcej i dopiero środek dezynfekcyjny i konewką rozlewam na mate 

Opublikowano (edytowane)

U mnie też już 0,5 km ode mnie strefa buforowa, jak to nazwał jeden z urzędników z gminy, ogłoszenia wiszą o trzymaniu kur w zamknięciu, kury zgłosiłem do powiatowego (niezgłoszenie wiąże się z mandatem, aczkolwiek obwieszczenie wojewody widziałem ale za bardzo się nie wczytywałem). Zobaczę jak się sprawa potoczy, nad matą się zastanawiam ale miła pani z powiatowego inspektoratu weterynaryjnego nic o niej nie wspominała.

Ognisko tej ptasiej grypy jest jakieś z 10 km ode mnie.

Edytowane przez Trawers
Opublikowano

Kto daje te mandaty po 8tys? Żona rozmawiała z ciotką i ta mówiła że u niej we wsi często jeździ policja. Ktoś tam miał 3 kury, wypuścił je i przyjechali policjańci z kimś z gminy i dostał 8ty. Czy to możliwe?

szczypka

a gdybyś ich nie wpuścił? Mieli jakiś dokument upaważniający do wejścia na prywatny teren?

Opublikowano

Tak, możliwe, około 700zł za każde uchybienie a tych punktów jest sporo. Jak ich nie wpuścisz to będzie afera, już lepiej udać że nie ma nikogo w domu i spuścić psa. Ale jak zgłosiłeś to i tak pewnie nie popuszczą i przyjadą w innym czasie. 

Opublikowano

Moje psy cały czas biegają po podwórku  :)

Ptaków nigdzie nie zgłaszałem, nie wiem nawet gdzie zgłosić i po co? A jak zabije koguta na rosół to później to trzeba zgłosić czy może prosić o pozwolenie? W sąsiedniej gminie spisywali wszystkie ptaki ale co z tego jak wypuszczają kury a wczoraj gołąb sąsiada wpadł do mojego garażu w ucieczce przed jastrzębiem

Opublikowano

Tak z ciekawości - skąd wiedzieli kto nie zgłosił ?

Opublikowano

Wszystko jest w rozporządzeniu ministra http://www.dziennikustaw.gov.pl/DU/2016/2091

Gwozd w sąsiedniej gminie ludzie dostawali ponad 1000zł kary za niezgłoszenie... Chore, mam kuźwa 20 kur a wymogi jak dla fermy... 

A tak z ciekawości - skąd wiedzieli od kiedy ludzie mają te kury? Co jeśli wczoraj wieczorem je kupiłem a dziś się wybierałem aby je zgłosić?Że niby gdzie je kupiłem? A rozwoził jakiś facet busem - paragonów nie dawał

Opublikowano

Nadal nurtuje Mnie pytanie - skąd wiedzą kto nie zgłosił ? Chodzą jakieś kontrole i pchają sie do budynków do każdego , czy jak ? U nas na razie takiej desperacji służb mundurowych nie zauważyłem .

Opublikowano

Chodziła kartka od sołtysa że każdy posiadacz kur ma zgłosić to do powiatowego lekarza wet, jak powiesz że kupiłeś to też Cię ukarzą bo jest zakaz handlu

U nas sołtys akurat nikogo nie powiadamiał A z tym zakazem handlu to gdzie on niby został zakazany? Chodzi ci o te miejsca gdzie wykryto ptasią grypę i stworzono te strefy? Bo w rozporządzeniu to co prawda jest zakaz handlu ale tylko i wyłącznie NA TARGOWISKACH i nawet jeśli zgodnie z rozporządzeniem potraktuje się osobisty przewóz ptaków jako "przesyłkę, wysyłkę" to i tak kara grozi tylko temu kto przewozi bez zgłoszenia a nie kupującemu

Opublikowano

Mam pytanie czym się ta ptasia grypa objawia.Tylko nie piszcie że ptactwo pada.Wszyscy wiemy że kurka może paść też od lepszej paszy

jest nawet napisane w rozporządzeniu MRiRW:

- spadek bobierania paszy i wody,

​- objawy nerwowe; drgawki, skręt szyi, paraliż nóg i skrzydeł, niezborność ruchów;

- duszności,

- sinica i wybroczyny,

- biegunki,

- nagłego spadku nieśności

Tyle rozporządzenie. Dziś jak byłem kupować pasze dla kur rozmawiałem ze znajomą co sprzedaje w punkcie, że kurą nawet jakaś wydzielina wydostaje się z dzioba i dziuerk nosowych.