Skocz do zawartości

Miernik ciśnienia kompresji

Gość Profil usunięty

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Profil usunięty
Opublikowano

Witam, ma może ktoś pomysł jak zrobic miernik do sprawdzenia ciśnienia kompresji silnika np. w c330 itp. Wszelkie sugestie mile widziane.

Opublikowano

jest aż "za dobry" tzn ma za duży zakres pomiarowy-spokojnie wystarczy 15-20 bar tak jak pisałem, bo mierzył będziesz w przedziale 10-15 dla diesla i 6-10 dla benzyniaka, więc możesz mieć problem z dokładnym odczytaniem wyniku pomiaru na cyferblacie z tak dużą podziałką-co 5 atmosfer.

podsumowując-tan z linku jest za mało dokładny.

Gość Profil usunięty
Opublikowano

Zawsze myslałem ze dobre cisnienie sprezania dla diesla zaczyna się od 25atm

Opublikowano (edytowane)

@ptaszyna, @glendus -co wy pierniczycie? mierzycie nie ciśnienie użyteczne na tłoku po wybuchy mieszanki, tylko ciśnienie kompresji, czyli sprężania. wiecie w ogóle co to jest stopień sprężania?? dla takiej '30 jest to chyba 19:1 czyli teoretycznie 19-krotnie zwiększa ciśnienie początkowe z początku sprężania. atmosferyczne na zawnątrz silnika to 1 bar (atmosfera) więc koncowe powinno być 19 atmosfer. ALE:

-30 nie ma doładowania więc w kolektorze ssącym jest niższe ciśnienie od atmosferycznego- ok 0,85-0,95 bar

-fazy rozrządu-zawór ssący zamyka się w ok 1/4 drogi tłoka w górę podczas sprężania, czyli rzeczywisty stopień sprężania nam maleje bo początkowa objętość komory sprężania jest mniejsza o tą 1/4 wysokości cylindra

-zawsze dochodzą przedmuchy na pierścieniach i zaworach-powiedzmy 3%ciśnienia

złóżmy te założenia do kupy:

19*0,9bar*1/4*0,97=~~13 bar

i faktycznie- zdrowy cylinder w '30 daje podczas pomiarów 12-14 atmosfer, remont należy się poniżej 10-11

Edytowane przez ahme999
Gość Profil usunięty
Opublikowano (edytowane)

Ahme999 odpuść trochę ponieważ to Ty jesteś w błędzie i niepotrzebnie się upierasz. Poczytaj trochę i będziesz wiedział o co idzie

Zrobiłe skan dla Ciebie byś zobaczył jak bardzo się mylisz.

82833617686857834529.gif

Edytowane przez KRISTOFORn
  • Like 1
Opublikowano

Stopień sprężania to nie jest wielokrotność ciśnienia tylko pojemności. na twoim przykładzie w pojemności cylindra mieści się 19 pojemności komory sprężania. W silniku o zapłonie samoczynnym zakłada się że ciśnienie sprężania wynosi około 30-45 bara choć nie do końca. Przy mniejszym rzędu dwadzieścia parę bara pracują jeszcze bezproblemowo. Wiadomości co prawda z wiki ale na czasie jak najbardziej.

http://allegro.pl/listing.php/search?sg=0&string=do+sprawdzania+kompresji

Przy tych cenach szkoda sobie głowę zawracać dorabianie.

Opublikowano

12-14 dla diesla? ;) ahme999 pełen respekt.....Kiedyś mierzyłem w starej vectrze 1.6 benz i miała 13... Ciśnienie sprężania to max ciśnienie w cylindrze występujące podczas suwu sprężania, a stopień sprężania to stosunek ilości powietrza w cylindrze przy DMP i GMP

Opublikowano

@KRISTOFORn faktycznie coś mi się ubzdurało, jednak człowiek uczy się całe życie:) dzięki za skan, nawet kojarzę z jakiej to książki-"naprawa ciągników rolniczych" :)

choć bardzo mnie ciekawi w jaki sposób mozna uzyskać cisnienie 30 bar przy tym stopniu sprężania.

@ptaszyna, @glendus- zwracam honor :)

Opublikowano (edytowane)

Jak zgnieciesz pojemność cylindra prawie 20 razy do wielkości komory spalanie to spokojnie uzyskasz takie ciśnienie. W cudzysłowiu bo to nie do końca to samo.

Edytowane przez seweryn20
Opublikowano (edytowane)

@Ahme999 proponuje Ci zmierz temperaturę czoła a potem bierz się za pisanie.Dobrze wiem czym jest stopień sprężania a czym ciśnienie sprężania to dwa różne pojęcia które tobie się mylą. Tu masz link do przykładowego miernika http://allegro.pl/te...2514004454.html

A tak z autopsji to uwierz mi że jak 330 nie chciał zapalać przy ok. 10 stopni bez świec żarowych to pomiar wykazał 24atm na cylindrze.

@Ahmed999 niema sprawy, troche się spóźniłem z komentarzem ;)

Edytowane przez ptaszyna
Gość Profil usunięty
Opublikowano

Po kalkulacji kosztów manometra, przewodu, złaczek, to chyba lepiej odrazu kupic ten zestaw, tylko czy teraz mógłby ktos rozwiać moje wątpliwosci czy aby napewno ktoraś z tych koncówek z tego zestawu powyzej nada się do ciagników typu c330 i mtz?

Opublikowano

No właśnie czy to pasuje do MTZ 820 bo warto wydać 215 zł o ile pasuje do MTZ, bo tyle to weżmie mechanik jak przyjedzie do ciagnika. Z pożyczaniem bywa róznie z regułu każdy ma zepsuty. No i jak sie mierzy, to ciśnienie:

- na zimnym czy gorącym silniku.

- wykrecam jeden wtrysk i uruchamiam silnik czy wykręcam wszystkie i kręce rozrusznikiem.

Opublikowano

No właśnie czy to pasuje do MTZ 820 bo warto wydać 215 zł o ile pasuje do MTZ, bo tyle to weżmie mechanik jak przyjedzie do ciagnika. Z pożyczaniem bywa róznie z regułu każdy ma zepsuty. No i jak sie mierzy, to ciśnienie:

- na zimnym czy gorącym silniku.

- wykrecam jeden wtrysk i uruchamiam silnik czy wykręcam wszystkie i kręce rozrusznikiem.

No tak, najlepiej nakupić sprzętu i zrobić darmową wypożyczalnie!

Co innego jak wiemy że ktoś poszanuje i się za to odwdzięczy jakoś, a inaczej to spadaj dziadu.

Opublikowano

No tak, najlepiej nakupić sprzętu i zrobić darmową wypożyczalnie!

Co innego jak wiemy że ktoś poszanuje i się za to odwdzięczy jakoś, a inaczej to spadaj dziadu.

Nie wiem co masz na mysli z tym pożyczaniem. Sam z reguły nie pożyczam i nie lubię pożyczać od kogoś. Pytałem czy pasuje do MTZ 820, bo jak tak, to warto kupić. Czy twoja uwaga to odpowiedź na moje pytanie.

Opublikowano

"z pożyczaniem bywa rożnie z reguły każdy ma zepsuty"

Odniosłem się tej wypowiedzi.

Ja to rozumiem tak że po prostu to jest ściema tylko po to żeby czegoś nie pożyczyć, albo prawda bo ktoś wcześniej pożyczył i popsuł.

Opublikowano

Muszę odgrzać temat, bo w sumie nie dowiedziałem się tego o co kilka osób pytało w tym temacie:

Czy te gotowe zestawy z allegro będą się nadawać do naszych ciągników tj. Ursusy 330, 360, stare Zetory itd.. ?

Opublikowano

To zależy jaki zestaw masz na myśli. Te z uszczelką gumową do trzymania ręką to w dieslu nic nie zmierzysz, tzn. bez modyfikacji tego ustrojstwa ( nie utrzymasz ręką ).

Najlepsze zestawy to próbniki z rejestracją wyników ( nakreśla wykres ), min. to manometr z zaworem zwrotnym.

Pamiętaj: nawet najlepsze narzędzia bez odpowiedniej wiedzy nic nie pomogą.

Jeśli posiadasz odpowiednią wiedzę w tym temacie i chcesz dobry zestaw do pomiaru ciśnienia sprężania w tych silnikach co podałeś to proponuję abyś zaopatrzył się manometr ( może być ten w zestawie ) i wtryskiwacz, do każdego z tych silników ( po szybkiej modyfikacji nie będzie problemu z mocowaniem w gnieździe ).

To oczywiście moje zdanie:)

Opublikowano

Manometr ma zawsze jakiś błąd choć tu i 5% nie gra roli. Kwestia w szczelności i pewnym mocowaniu. Jeśli takie jest to brać.

Szczerze to nawet tych tanich do diesla trzymanych ręką nie spotkałem a te dedykowane do diesla są mocowane na stałe. Wystarczy spokojnie do sporadycznego zmierzenia kompresji.