Skocz do zawartości

Renault 155.54 problem ze skrzynią biegów

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich mam taki problem ze skrzynią w reni 155.54 z 3 półbieganmi i rewersem elektrohydraulicznym : podczas ruszania ciągnik prawie nigdy nie rusza łagodnie tylko trochę szarpie i nie wiem czy tak w tych ciągnikach jest czy coś w niej jest nie tak, czasami też renia zaczyna wariować kontrololka (na panelu od skrzyni) za z wykrzyknikiem miga rewers nie przerzóca w ogóle biegu do tyłu a do przodu rusza po dłuższym czasie ale i to samo przeżuci na drugi póbieg . Wie ktoś jaka może być tego przyczyna??

Opublikowano

Sprawdź ciśnienie na hydraulice i na bloku zaworowym czy tarczki na koszach nie są nadmiernie zużyte.Filtry to podstawa. Sam tego nie zrobisz więc szukaj kogoś

Opublikowano

mój tato z zawodu jest mechanikiem i sam wszystko zawsze naprawia więc pewnie i tym razem też tak zrobimy, a możesz mi powiedzieć jak sprawdzić ciśnienie nahydraulice?? podpinamy coś pod przewód czy jak, jeżeli chodzi jescze o hydraulikę to podnośnik renia ma do zrobienia tzn. jak mam podniesiony to pod obciążeniem drży a jak zgasimy to opada powoli

Opublikowano

nie wiem jak to jest, ale wszystkie renoulty, a przynajmniej większość mają jakieś problemy ze skrzynią biegów i nie ważne czy to clio, cyz twingo czy jakiś inny model. Ale nie ma co kombinować i myśleć za dużo tylko pojechać do serwisu, żeby Ci to zrobili, jak jesteś z Wrocławia bądź okolic to śmiało możesz podjechać do Franceserwis. Tam naprawią Ci tą skrzynię.

Opublikowano (edytowane)

Witam, podepnę się pod temat. Świeżo kupiony Renault 120-54 z elektrohydraulicznym rewersem i skrzynią z półbiegami. Świeciła kontrolka od ciśnienia oleju w skrzyni i mrugała kontrolka z wykrzyknikiem, a w skrzyni było o wiele za mało oleju (poprzedni właściciel nie uzupełnił po regeneracji siłowników) i ciągnik tak stał kupę czasu. Wymieniliśmy pompę (nowa z serwisu), wszystkie filtry hydrauliczne 4szt, zalany nowy olej Total Dynatrans. Po tej kuracji ciągnik zaczął się ruszać ale nadal zaświecała się kontrolka ciśnienia w skrzyni, podłączyliśmy zamiast czujnika manometr (w bloku elektrozaworów) i pokazało na wolnych obrotach 13 bar, według zebranych informacji to za mało, więc kolega wykorzystując manometr wyregulował zawór tak aby było na wolnych 23 bar i po dodaniu gazu idzie do ok 25,5 bar i później odpuszcza z powrotem do 23 bar. Zaczepiliśmy pług i kolega pojechał na próbę. Okazuje się, że na pusto ruszając z 2-go półbiegu ciągnik szarpie, a z 1-go i 3-go dużo mniej szarpie. Natomiast w orce, pod obciążeniem absolutnie, żadnego szarpania, na żadnym biegu. I teraz panowie co otym sądzicie? Czy może tutaj chodzi o kalibrację? czy jeżdżąc w ten sposób nie uszkodzi się skrzyni? U nas w miejscowym serwisie Claasa to chyba nawet nie słyszeli o jakimkolwiek programie do takiej Reni, bo w ogóle nie chcieli się do niej podłączyć z kompem. Dodam jeszcze, że teraz kontrolka z wykrzyknikiem już nie mruga ale świeci cały czas :(

Edytowane przez plkDowgird
Opublikowano (edytowane)

widzę koledzy że jest nas już coraz więcej z problemami skrzyń w Rani . Ja man 120,54 nectra i identyczny problem jak kolega

kondziu123. Wymieniłem olej, filtry , wyczyściłem rury ssącą i tłoczącą olej ze skrzyni , wymieniłem gumki na elektrozaworach, pomierzyłem ciśnienie i wszystko o kant d... potłuc . Kontrolka pali się jak paliła od skrzyni . Ciągnik jak pochodzi w maszynie jakiej to nie przełącza do tyłu io nie zmienia półbiegów . Acz kolwiek po zrobieniu tego wszystkiego, czas kiedy ciągnik wariuje znacznie się wydłużył. Ostatnio jak orałem to zaczeły się cyrki , ale jak pojeździłem trochę to wszystko wruciło do normy. I tak w kółko był wsteczny i go nie było . Już chyba nie obędzie się bez rozebrania skrzyni la eczy to coś da?

Edytowane przez Rafii
Opublikowano (edytowane)

plkDowgird co do tego oleju to nie wiem my u siebie wymieniliśmy na orginalny dedykowany do reni olej Neste fakt że koszty duże ale jakość..

co do reszty to nie mam zielonego pojęcia jak to z tym wszystkim jest nie dawno zmieniliśmy filtry (wszystkie na orgianlne Classowskie ) ale to dalej nic nie pomogło natomiast jeżeli chodzi o tą kontrolkę to u mnie tato popsikał wszystkie styki takim specyfikiem do złączy elektronicznych i kontrolka przestała migać pozostaje jeszcze problem wstecznego i szarpania podczas ruszania

Edytowane przez kondziu123
Opublikowano (edytowane)

Powraca temat skrzyni i przełącznia biegów. Wczoraj orałem i znowu zaczeły się cyrki, ale jak poruszałem wtyczkami od tych dwóch zaworów (nr. 4411007102 4149) co są wkręcone w lewej strony skrzyni wszystko wruciło do normy. To są dwa zawory z przykręcanymi wtyczkami. Jedna jest oznaczona na kablu kolorem czerwonym a druga niebieskim. Dodoam że ciągnik szarpie jak się rusza. Słyszałem że króryś z tych zaworów jest za to odpowiedzialny. Jak pomierzyć te zawory czy są sprawne?

Edytowane przez Rafii
Opublikowano

No właśnie u mnie też renia zwariowała i teraz wcale nie chce jechać do tyłu a do przodu rusza tylko z 2 półbiegu, jeżeli ktoś miał już taki problem to proszę o pomoc bo zaczęły się prace polowe a ja nie mam czym ciągać cięższego sprzętu;/

Opublikowano

Jednak u mnie to chyba coś z elektroniką będzie;/ jak wyjmie się ten cały komputer na noc i później znowu podłączy to na jakiś czas jest cycuś glancuś a później znowu to samo;/

Opublikowano

kondziu123 u mojego wujka jak nie chciała zmieniać to okazało się że cewka przełączająca była spalona (od jednego półbiegu właśnie od drugiego i komputer nie przełączał)

Opublikowano (edytowane)

dzwoniliśmy i ma przyjechać koleś z serwisu także zobaczymy co będzie, u mnie najgorsze jest to że renia nie chce jechać do tyłu;/

dzwoniliśmy i ma przyjechać koleś z serwisu także zobaczymy co będzie, u mnie najgorsze jest to że renia nie chce jechać do tyłu;/

no tak wyjeliśmy komuter wieczorem i następnego dnia było okej

Edytowane przez kondziu123
Opublikowano

no to ciagniemy problemy z skrzynia u mnie 133.54 rewers przelacza ale ze zgrzytem jakby do konca nie wysprzeglala i na polbiegach bodajze 2 na 3 potrafi zdusic silnik mial ktos taki przypadek

Opublikowano

Witam, koledzy nikt sobie nie poradził z problemami skrzyń w naszych reniach.

JA wysłałem swój komputer do sprawdzenia ale , Pan twierdzi że to nie jest wina komputera tylko jest to stwara mechaniczna . Może ktoś już się z tym uporał

Opublikowano

no ciekawe tak dlugo i nic zadnych pomyslow ja mam rozebrana w drobny mak skrzynie polecialy synchronizatory spalone tarczki itp a problem jest pewnie w bloku zaworowym tak mysle ze cisnienie gdzies gubi trzeba poszperac a jak nic z tego to przekladka calej skrzyni od silnika do tylnego mostu

Opublikowano

Witam więcu mnie renia jest już zrobiona ale wcześniej nie miałem czasu przybrać się i napisać co i jak. Rozwiązaliśmy tylko problem tego rewersu ( brak delikatnego ruszania zostawiliśmy gdyż jest to wina najprawdopodobniej tarczek na 99% i nie opłaca się tego robić ze względu na koszty) jeżeli chodzi o rewers to przyponę problem czyli ciągnik wariował nie chciał jeździć do tyłu a do przodu jeździł tylko na 2 półbiegu . Po podpięciu pod kompa okazało się że padł górny czujnik położenia przekładki (z lewej strony pod kabią z boku skrzyni są dwa czujniki górny i dolny) po wymianie jest tak jak trzeba:)

Opublikowano

Kolego kto podpinał Ci kompa pod renię. Podaj namiary na gościa (możesz na maila). Gdzie kupowałeś czujniki i ile za niego zapłaciłeś.

Opublikowano

sorki że tak późno ale nie miałem jak wcześniej coś napisać;/ a więc to jest numer do serwisu 502473906 oni są z okolic siedlec , jeżeli chodzi o części to czujnik jest wstawiony orginalny czyli claasa ale to już wszystko załatwia koleś ten z serwisu, co do kosztów no to małe nie są ale jeżeli macie ogólnie niezłe maszyny to się opłaca na pewno:)