Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Chciałbym się dowiedzieć w jaki sposób myć maszyny rolnicze, jeśli nie ma się myjki ciśnieniowej? Mam taki pistolet do wody z funkcją JET (punktowy) SHOWER (prysznic) i wiele innych. Mam też dyszę prostą po ustawieniu na mały punkt zużywa mało wody a ciśnienie jest dobrze. Czy mam używać też jakiś płynów i szczotek czy silny strumień wody( nie myjka ciśnieniowa) pomoże?

Opublikowano

Jak nie ma myjki, to dobra chemia i szczota, bo samą chemią wiele nie zdziałasz.

Do mycia maszyn polecam płyn DIMER, po naniesieniu w odpowiednim stężeniu zanieczyszczenia same spływają.

Opublikowano

Kolego rolnik to nie hobbysta co wyjeżdza tylko w niedzielę i picuje potem na połysk bo ma czasu od groma. Wąż w rękę z prądownicą by mieć cienki strumień spłucz brud, wyczysć z roślin, słomy itp. itd. i do garażu :) A, że gdzieś olej, smar to niema co płakać bo po płukaniu jak wyschnie i tak zakonserwujesz olejem

Opublikowano

A, że gdzieś olej, smar to niema co płakać bo po płukaniu jak wyschnie i tak zakonserwujesz olejem

To jak mam silnik zalany olejem lub innymi płynami, tudzież wąż hydrauliczny pęknie i pół ciągnika zaleje to też to potem olejem konserwuje?? Co za głupoty piszesz?

Opublikowano (edytowane)

Nawet jeśli chodzi o ciągnik to dobra hemia radzi sobie z olejem czy smarem na silniku bardzo dobrze i bez myjki. Nawet tym kilkuletnim brudem. Według mnie gorzej myje się zaschniętom ziemię na maszynach. Tu faktycznie myjka jest niezastąpiona. Nie dość że radzi sobie z tym bardzo dobrze to jest oszczędność na wodzie i czasie.

Edytowane przez seweryn20
Opublikowano

"Chciałbym się dowiedzieć w jaki sposób myć maszyny rolnicze" Pytanie czy Traktor rolniczy to maszyna rolnicza kolego lukaczmarek???:) To pojazd rolniczy. Kolega Rolnik1973 piszę mądrze. A jak Ci coś na świerzo się zaleje olejem w traktorku to i wężem to spłuczesz. Bo jak stary smar-olej to i myjka nie da rady chyba, że przemysłowa z podgrzewaną wodą i środkiem myjącym. Pozdrawiam

Opublikowano

deske mozesz ciąć jak chcesz :blink: ale bez pianownicy i odobrego plynu to h.. a nie mycie.ja mam myjke 205 bar zimnowodną to bez plynu schodzi lakier a gdzie duzo smaru to i tak zostaje tluste, a tak nakladam piane i po 2 minutach mozna wężem oplukac i wszysko sie swieci a nie jakies matowe ,czy biale plamy.

Opublikowano (edytowane)

tedizetor56 dobrze mówi. Tylko chodzi oto by umyć pojazd czy maszynę tak by dalej wyglądała jak nowa a nie zniszczyć po jednym czy pięciu myciach i doprowadzić do koszmarnego wyglądu i staniu technicznego. Wy nie myjecie a piaskujecie do metalu można rzec w takim razie

Edytowane przez Risto
Opublikowano

Witajcie jeśli chodzi o mycie maszyn albo mycie ferm, chlewni to polecam myjki włoskie znalazłem firmę w szczecinie handlują tylko przemysłowym sprzętem mam ją już 10 lat i nic w niej nie robiłem jeszcze a myje kurniki na fermach wydałem konkretne pieniądze około 6 tys ale to mi się wróciło juz dawno cisnienie 200 bar 15l/m konkretna pompa podpbna budowa jak silnika w samochodzie sam miałem wątpilwości jak ją kupowałem ale nie żałuję nie jak w karcherze czy inne castoramy jezeli chcecie podam wam namiary.

Naprawdę polecam.

Witajcie jeśli chodzi o mycie maszyn albo mycie ferm, chlewni to polecam myjki włoskie znalazłem firmę w szczecinie handlują tylko przemysłowym sprzętem mam ją już 10 lat i nic w niej nie robiłem jeszcze a myje kurniki na fermach wydałem konkretne pieniądze około 6 tys ale to mi się wróciło juz dawno cisnienie 200 bar 15l/m konkretna pompa podpbna budowa jak silnika w samochodzie sam miałem wątpilwości jak ją kupowałem ale nie żałuję nie jak w karcherze czy inne castoramy jezeli chcecie podam wam namiary.

Naprawdę polecam.

Opublikowano

Ah no właśnie. Jaką chemię na mocne zabrudzenia, olej, smar, maszyny z ziemi resztek roślin, tak co "samo spływa" ? Ja póki co zacząłem się bawić z pianownicą, ale to na samochodach, Valet Pro ph Neutral - zapach fajny, piana jest, ale to tylko na samochody, szukam jakiś mocnej chemi na maszyny. Pianownica jest Karcher k2 (wiem słaby, ale jest :) ) i teraz chemia. Piszecie, że Dimer tak? Jakieś inne propozycje?

A jakie stosujecie stężenie tego Dimera na 1l?