Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Mam mały dylemat susza u mnie jak diabli a trawa w owsie jak na zdjęciu. Kosić to mimo wszystko czy czekać na deszcz skosić i rzucić Saletry na trawę aby rosła. Chodzi mi też czy jak skoszę nie pogorszę kondycji trawy bo teraz ma jakby nie patrzeć osłonę od słońca.

f_trawa.png

Opublikowano

Trawa była siana z owsem zostało to skoszone na zielonkę. Potem dostała po d... bo była susza teraz trochę ruszyła bo popadało ale wraz z nią pojawiła się łoboda i inne chwasty. Jest jakiś oprysk na pozbycie się chwastów ? Dodam iż może uda mi się ją bliżej jesieni skosić na siano a docelowo na wiosne ma służyć jako pastwisko. 

af_trawa.jpg

Opublikowano

Chciałbym przesiać łąkę na której rośnie dość sporo szuwaru. Jest to teren zalewowy i raz na kilka lat pobliska rzeka wylewa zimą sprawiając, że teren jest nawet do 1 metra pod wodą przez 1-2 miesiące. Pytanie, czy w takich warunkach warto przesiewać łąke? Jeśli ją zaleje to nie zniszczy trawy?

Oraz pytanie, jeśli na sąsiednich łąkach również jest szuwar to czy będzie mi on wrastał w przesianą łąke i ją zachwaszczał?

Opublikowano

Jakiś tam sens jest ale nie liczyłbym na cuda , siej trawy typowo łakowe i zalewowe , np mietlica łąkowa czy trzcinowa 

Tzw szuwar Musisz zlikwidować to będzie miejsce dla traw z czasem pewnie wróci ,mam przy rowie kawałek zalewowy to dopiero w czerwcu można tam wjechać wysoki poziom wody w gruncie się utrzymuje , słabo to rośnie ale szuwaru na razie nie ma.

Na jednym kawałku trawa nie rosła a był plac torfu podmokłego posiałem zboże to się trawa dobra samoistnie odnowiła , potem koniczynę to trawa ją wyparła a raczej koniczyna wypadła , ale taka dobra gatunkowo trawa nie szuwar . 

Opublikowano (edytowane)

Mam kawałek zakwaszonej ziemi na której rośnie trawa posiana z 40-50 lat temu. Chcemy ją w tym roku wyorać, dać wapno, obornik, zasiać na jesień żeby na wiosnę był pierwszy pokos.  Jakieś porady jak to najlepiej zrobić? Nie mamy doświadczenia w tym

Edytowane przez wisienka1221
Opublikowano

walisz wapno weglanowe to można i 8 ton pod talerzówkę , wcześniej możesz dać glifosat na przeczyszczenie 😉, za trzy tygodnie lub miesiąc obornik . Tylko przed orką porzadnie przeryć żeby się wyrównało

Opublikowano
4 godziny temu, sebe1033 napisał:

walisz wapno weglanowe to można i 8 ton pod talerzówkę , wcześniej możesz dać glifosat na przeczyszczenie 😉, za trzy tygodnie lub miesiąc obornik . Tylko przed orką porzadnie przeryć żeby się wyrównało

A mogę dać wapno pod talerzówkę i wtedy opryskac? Po 2-3 tygodniach jak oprysk zadziała wtedy obornik, orka i siew? 

Opublikowano
Dnia 30.06.2024 o 14:30, wisienka1221 napisał:

A mogę dać wapno pod talerzówkę i wtedy opryskac? Po 2-3 tygodniach jak oprysk zadziała wtedy obornik, orka i siew? 

Można tak też ale wtedy tak talerzójesz , czekasz aż perz i inne chwasty wzejdą , czyli pewnie okolice września , może koniec sierpnia , chyba że opady lub mokry teren to wcześniej wzejdą , 

Chyba że nie ma potrzeby pryskania