Skocz do zawartości
Mucha

Problem z hydrauliką Belarus

Polecane posty

Wybrane dla Ciebie
Mucha    5

Panowie mam taki problem z Belarusem BX80-taki sam jak Belarus 82 tylko to import wersja. Do sedna. Ten ciagnik wspólpracuje z rębakiem Husmann H8 z hydrauliką z ciagnika. gdy jest zimny to wszystko ok ale po około godzinie czasu hydromotory poprostu nie mają siły ciągną materiału. gałąź grubości 3 cm z ledwością wciąga i gdy zimny to całe drzewa z gałeziami do srednicy pnia ok 20 idą aż miło. I czego tu może by wina?? Olej po tej godzinie albo mniej gotuje że przewodów nie idzie dotknac rozdzielacz dopiero po remoncie wszystkie uszczelniacze zmienione zawór ten na śrubokręt w rozdzielaczu zaplombowany od nowości nic nie ruszane. Gdy olej jest zimny to ciśnienie na 1000 RPM jest 160 bar przy prasie Class Rollant 44 a gdy dam na pełny gaz to ponad 200 bar. A z tego co wiem to pompa daje tylko 160. więc skąd sie bierze to ponad 200 bar?? a gdy rozgrzany czyli po prsowaniu ok 30 bel na 1000RPM ciśnienie oleju hydraulicznego wacha się w granicach 100 bar a na pełnych obrotach 170. Hydromotory przy rębaku sprawne bo pracował z drugim Belarusem i w 4 ludzi nie mogli nadążyć tak rwało. proszę o szybką pomoc.

http://www.agrofoto.pl/forum/gallery/image/343154-belarus-bx80-husmann-h8/ to jest cały komplet jakby co

Edytowano przez Mucha

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Profil usunięty   
Gość Profil usunięty

Standard w tych sprzętach. Przycina Ci się zawór przelewowy jak rozgrzeje się olej. A grzał się będzie jak ciągnik współpracuje z maszyną wyposażoną w silniki hydrauliczne. Zamontuj porządną chłodnicę oleju i będzie po problemie. Sprawdź jeszcze, czy wszystkie dźwignie rozdzielacza są w położeniu neutralnym, bo czasami się zdarza tak, że dźwignia minimalnie opada w dół i załącza przepływ oleju. To też powoduje nadmierne grzanie oleju.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

W moim mierzyłem to przy 1500obr pokazał 220bar tylko wąż od manometru się prostował ^^. Co do grzania oleju, to jeśli olej jest w obiegu nie ma siły żeby się nie grzał :) . Pierwsze wyjście jest montowanie chłodnicy oleju tak jak kolega wyżej napisał.Drugie i myślę że sporo prostsze jest takie że montuje się dodatkowy zbiornik na olej , u wuja w belarusie 1221.4 zamontowali jeszcze na gwarancji bo po ok godzinie pracy nie chciał podnosić po modyfikacji nie ma z tym problemu targa jak głupi :P .Zbiornik jest taki sam jak od powietrza (20l) zamontowali go po lewej stronie pod schodkami i podłączyli go kolankiem do głównego zbiornika(na samym dole tego zbiornika jest zaślepka i tam się podpięli. Nie jestem pewien ale chyba z tego dodatkowego zbiornika zasysa pompa :huh: ). Jeśli byś chciał więcej informacji musiał byś się skontaktować z pronarem ;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Wiadomość z agroFakt.pl

Mucha    5

Czy chodzi o ten zawór w rozdzielaczu który wyciąga sie odkręcając 2 śruby na klucz bodajrze 17 i taki dekielek na śrubę 10 jest i pozniej jest taki stożek. Jezeli o to chodzi to dopiero był polerowany szlifowany i wgl. ale czy on może "puchnąć" i dlatego olej niema takiej siły?? Ale dziwi mnie sprawa dlaczego w tym drugim Belarusie niema ządnej chłodnicy zrobił całą przyczepę zrębków i przewody były ciepłe a nie gorące a hydromotory tak samo były ciepłe a nie gorące. Przy tym wadliwym jak sie chlapnie wodą na końcówki to aż się ta woda gotuje a przy tym starym Belarusie wszystko jest ok. Znajomy robi też belarusem tylko innym rębakiem i nic żadnych przeróbek nie robił i targa jak niewqiem co.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
mefix17    8

Może pompa oleju zaczyna sie sypać? Zimny, gesty olej pójdzie, a rozgrzany, rzadki już nie

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Erquis    0

Każde dławienie w postaci dławików (kryz) itp. powoduje grzanie się oleju. Ciśnienie na wyjściu z ciągnika powinna być stale w granicach 140-180bar zależnie od nastawy zaworu bezpieczeństwa. Jeżeli na wolnych obrotach trzyma załóżmy 150bar a wraz ze wzrostem obrotów rośnie ciśnienie to znaczy ze zawór bezpieczeństwa za słabo się otwiera, co może spowodować rozerwanie pompy. Nie wiem, jakie montowane są w tego typu ciągnikach, ale pewnie to zwykle pompy zębate wiec słabo im służy cienienie powyżej 200bar.

Obstawiałbym nieszczelny, zepsuty zawór bezpieczeństwa. Wraz ze wzrostem temperatury olej rozrzedza się i prawdopodobnie przeciska się przez zawór bezpieczeństwa, co powoduje rozdzielenie strumienia oleju. Przy niskiej temperaturze 100% idzie na silniki przy wyższej (załóżmy) 40% na silniki 60% przeciska się przez zawór bezpieczeństwa, co osłabia i spowalnia silniki. W celach testu zamontowałbym zewnętrzny zawór bezpieczeństwa i całkowicie zamknął ten przy ciągniku. Wina może być też po stronie oleju on tez się starzeje i traci swoje własności.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
seweryn20    782

Rozgrzany olej przeciska się przez każdą szparę, pompa, silnik hydrauliczny, rozdzielacz nie tylko zawór bezpieczeństwa. Sama jego wymiana nic nie zmieni. Olej się grzeje najbardziej gdy hudraulika pracuje pod maksymalnym cisnieniem. Pytanie czy w tym innym ciągniku w czasie pracy hydraulika pracowała pod nominalnym ciśnieniem i pod jakim pracuje twoja.Nie wydaje mi się żeby do podajnika w rębaku trzeba było nonstop nominalne ciśnienie. Jeśli masz możliwość to sprawdzic to dużo by pomogło.

Erquis w mtz-cie gdy hydraulika nie jest obciążona to i ciśnienia nie ma. Dopiero po skierowaniu oleju w odbiornik rosnie ono w zależności od oporu jaki stawia.

Edytowano przez seweryn20

BEDNARY 2017... w końcu zobaczyłem :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Erquis    0

Wiem źle to opisałem. Chodziło mi ze jeżeli podepnie manometr na wyjściu to ciśnienie przy 1000obr i 2000obr powinno być takie samo. Dla MTZ 80 ustawione na 160bar dla 82 na 180bar.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
seweryn20    782

No akurat nie ma różnicy mtz-80 a mtz 82. Oba maja idento hydraulike i książkowo ciśnienie 145-160bara. Racja bez względu na obroty zawór otwiera się przy takim samym ciśnieniu. Tyle że na większych obrotach silnika nawet po otwarciu ciśnienie może jeszcze trochę urosnąć z racji dużego przepływu oleju i oporu jaki stawia przeciskając się przez zawór bezpieczeństwa.


BEDNARY 2017... w końcu zobaczyłem :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Mucha    5

koledzy własnie przy "starym" belarusie mam cały cas ciśnienie ok 170 bar. Zimny czy ciepły jest takie samo ciśnienie. A przy tym z dużą kabiną zimny ma wysokie Cisnienie w granicach 160 na wolnych a na pełnych obrotach ponad 200;/ po rozgrzaniu na pełnym gazie usyskuje zaledwie 160 a na wolnych nie dojdzie do 100;/ tylko ja mam jeszcze tak zrobione że nie podpinam rębaka do tych oryginalnych przewodów z tyłu tylko jak przyjechał z zachodu to miał jeszcze dwa czyli w sumie ma 4 wyjscia na hydraulikę z tyłu. i z tych co korzystam to są własnie te dołożone od rozdzielacza. a w którym miejscu znajdę ten zawór bezpieczenstwa?? czy to jest ten stożek o którym pisałem wcześniej w rozdzielaczu??

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Dylek    2

Sekcja w rozdzielaczu może Ci sie sypie kolego podepnij pod przednie złącza :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Mucha    5

to nie wina sekcji ;) zresztą rozdzielacz specjalnie wyciagnałem i zrobiłem mu mały remoncik wiec wykluczam sekcje rozdzielacza.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Profil usunięty   
Gość Profil usunięty

To może być wina sekcji. Jaki remont zrobiłeś? Wymieniłeś uszczelnienia dźwigni sterujących suwakami i to wszystko. A suwaki mogą się przycierać i blokować w pozycji minimalnie otwartej. Trzeba by zrobić polerowanie suwaków, ale w sowieckich rozdzielaczach niewiele to pomaga. Zresztą rozdzielacz kosztuje 400 PLN, więc od razu kup nowy.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Dylek    2

albo podepnij na odwrót przewody ja tak zrobiłem w moim i teraz aż miło..

Dzis mi sie przypomniało ;)

Edytowano przez Dylek

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Mucha    5

nom niewiem zobaczymy. Narazie zrobię z tym zaworem zeby mie pewnośc że to nie on pierdyka robote. ale rozdzielacz też biorę pod uwagę.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Mikey    0

Witam mam problem ze swoim mtz 82 a mianowicie podnosnik całkiem padł, sam opada. Jak go odpalę to taka mała dzwigienka przy zbiorniku oleju do hydrauliki cała drży i wszystko trzeszczy. Dzisiaj odkręciłem pompę mysląc że coś zobacze ale siedzi tam łożysko i nie da sie go wyciągnąć. Czy trzeba zdejmowac kabinę i czły zbiornik żeby to naprawić???

 

 

Sory że odgrzebuje stary temat ale nie chcę zaśmiecać forum nowymi tematami.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Mikey    0

Nie wiem czy to tym sie włącza pompe i czy ona wogóle pracowała ale jak odpala się ciągnik to tamta dźwigienka z boku tego zbiornika to charczy i nie działa podnosnik sam opadł i juz nie podnosi.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gores    0

Jeżeli nie mogłeś włączyć pompy to według mnie mogły się rozlecieć łożyska na tym krótkim wałku w oprawie sprzęgła który napędza pompę i wtedy nie obędzie sie bez rozjeżdżania przodem i od skrzyni bo od strony sprzęgła chyba nie wyjdzie a na kabine i zbiornik jest patent kabine na wysoki lewar a zbiornik dobrze musisz przywiązac do kabiny zanim ja podniesiesz ja tak robiłem i jest git ale moge sie mylic co do twojej usterki nie jestem pewien

 

Taka mała dzwignia po prawej stronie tak to jest włączanie pompy musi być na górnym ząbku u mnie gdy silnik pracuje to jej nie włączę dopiero na zgaszonym się uda może Ci sie tylko wyłączyła

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Mucha    5

albo po prostu ma dźwignie ustawioną od załączenia pompy pomiędzy włączoną a wyłączona i na pracującym silniku tak właśnie charczy. jeżeli dźwignia jest maksymalnie podniesiona do góry to pompa jest załączona a na dół wyłączona. może po prostu ktoś Ci zrobił psikusa i wyłączył pompę ;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Mikey    0

No chyba taki głupi nie jestem xD. A ta dźwignia niezalażnie od położenia i tak charczy i podnośnik nie działa.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gores    0

Odkrec te 4 sruby od zbiornika przymocuj go dobrze do kabiny,odkrec przednie poduchy od kabiny tylne poluzuj i mozesz uniesc kabine dobre 30cm bez jej zwalania ja zbiornik przewiazalem na dole lancuchem przeplotlem przez srodek kabiny i skreciłem sruba rzymska a jego gore przywiazalem do uchwytow przy dzwiach i sobie zobaczysz czy lozyska sie posypaly czy moze cos innego

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się


  • Podobna zawartość

    • Przez panmino
      Podczas czyszczenia filtra oleju skrzyni biegów w swoim nowo kupionym 7-letnim Belarusie 1025 zauważyłem dużo opiłków w złotym kolorze. Mosiądz najprawdopodobniej, lub miedź oczywiście. No i nie wiem, czy już się zacząć martwić, czy na coś szczególnie zwrócić uwagę? Skrzynia biegów raczej bez zarzutu działa, ale dopiero kilka godzin nim jeździłem, więc mogłem nie zauważyć problemu. Traktor ma 2500mth, i wiem , że poprzedni właściciel nie czyścił filtra a powinien być myty regularnie. Co mogę sprawdzić?
    • Przez SLAWEK1203
      Witam panowie potrzebuje pomocy. Od jakiegoś tygodnia mój belarus 820 dostaje dużych wibracji gdy silnik przekroczy 1000 obrotów i do około 1500 a później się uspokaja. Wiem że musi drżeć ale nie aż tak że zegary się odkręcają.
      Kupiłem go nowego w 2007 ma 1625 motogodzin. Niby z ciągnikiem nic się nie dzieje ale jest to denerwujące. Więc proszę o podpowiedź co morze być przyczyną.
       
      Pozdrawiam i przepraszam za moje błędy ale to mój pierwszy temat.
    • Przez panmino
      Podczas czyszczenia filtra oleju skrzyni biegów w swoim nowo kupionym 7-letnim Belarusie 1025 zauważyłem dużo opiłków w złotym kolorze. Mosiądz najprawdopodobniej, lub miedź oczywiście. No i nie wiem, czy już się zacząć martwić, czy na coś szczególnie zwrócić uwagę? Skrzynia biegów raczej bez zarzutu działa, ale dopiero kilka godzin nim jeździłem, więc mogłem nie zauważyć problemu. Traktor ma 2500mth, i wiem , że poprzedni właściciel nie czyścił filtra a powinien być myty regularnie. Co mogę sprawdzić?
    • Przez grego
      Mój MTZ miał straszne problemy z odpalaniem, jesli nawet juz załapał to nie był w sytanie wejśc na obroty. Wytypowałem że to wina pompyt wtryskowej.
      Znalazłem u siebie właściwie taką sama pompe, symbol ten sam zdaje się UTN -5, po założeniu i odpowietrzeniu pali na dotyk i wchodzi na obroty, ale...maksymalne obroty to tylko 1600 ob/min. Jak sie dobrze przyjrzałem to nawet tak pisze na tej pompie. Wykręciłem tą śrube regulacyjną, ale teraz max obroty to i tak tylko około 2000. Do sie jeszcze coś z tym zrobić?
    • Przez himen
      Prosze o pomoc , dzisiaj podczas siewu zboża zablokował mi sie 6 bieg w mtz82 , skrzynia 16/4 , reduktor działa normalnie jest zołw i zając a 6 biegu szosowy nie moge wyrzucić, co mam zrobić zdjąć pokrywe skrzyni i odblokować jakiś wodzik . Czy przy zdejmowaniu pokrywy skrzyni nic sie nie rozleci i nie wpadnie na doł skrzyni. Pytam bo nie miałem jeszcze takiego przypadku w mtz? Z gory dzieki za odpowiedzi.
×