Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witajcie.

Mi już się limit skończył, no zostało mi tam głupie 1500l. A tu jeszcze 8 miesięcy do końca roku kwotowego.

Załuję że w tamtym roku zamiast kupić to wydzierżawiłem limit. Powoli zaczynam szukać jakiegoś limitu do kupna albo dzierżawy, bo to jeden kit czy dzierżawa czy kupno jak i tak juz ostatni rok został.

Jak myslicie znajdę jakiś limit za 20gr?

Opublikowano

Ja przystopowałem maksymalnie, paszy treściwej leci minimum u mnie. Miałem w tym roku dokupić 10 jałówek jeszcze ale sie wstrzymałem i dopiero w następnym roku kupię tak marzec, kwiecień jak już spokój z limitami bedzie.

Opublikowano

Nie zapominajcie o wizji embarga. W tej chwili nie ma nic pewnego.

Opublikowano (edytowane)

Komunikat Agencji Rynku Rolnego-

W miesiącach kwiecień – lipiec 2014 do podmiotów skupujących dostarczono ok. 3,68 mld kg mleka po przeliczeniu na mleko o referencyjnej zawartości tłuszczu (wg danych zaczytanych do systemu informatycznego ARR na dzień 26.08.2014 r.). Stopień wykorzystania kwot indywidualnych przysługujących dostawcom hurtowym po 4 miesiącach roku kwotowego 2014/2015 wyniósł ok. 37,38%. Natomiast szacunkowy stopień wykorzystania kwoty krajowej dostaw ukształtował się na poziomie 37,07%.

W okresie IV - VII 2014 ilość skupionego mleka ukształtowała się na poziomie wyższym o 6,77% niż w tym samym okresie roku 2013/2014.

W miesiącu lipcu 2014 r. do podmiotów skupujących dostarczono 937,4 mln kg mleka, tj. o 6,7 % więcej niż przed rokiem (w stosunku do miesiąca czerwca 2014 r. nastąpił 2,1 % wzrost dostaw).

W sytuacji, gdy dynamika skupu mleka utrzyma się na dotychczasowym poziomie, prawdopodobieństwo przekroczenia przez Polskę kwoty krajowej dostaw może wynieść ok 8%, co skutkować będzie koniecznością uiszczenia opłaty wyrównawczej w wysokości znacząco wyższej niż prognozowana opłata za rok kwotowy 2013/2014.

Edytowane przez mikaro
Opublikowano

@karror, nie licz na więcej niż 10tys. Ale obym się mylił. Ja w ubiegłym przekroczyłem 40 a wnioskowana kwota była chyba na 60. Ten rok zamknie się na ok 70-80tys przekroczenia :ph34r:

Komunikat Agencji Rynku Rolnego-

W miesiącach kwiecień – lipiec 2014 do podmiotów skupujących dostarczono ok. 3,68 mld kg mleka po przeliczeniu na mleko o referencyjnej zawartości tłuszczu (wg danych zaczytanych do systemu informatycznego ARR na dzień 26.08.2014 r.). Stopień wykorzystania kwot indywidualnych przysługujących dostawcom hurtowym po 4 miesiącach roku kwotowego 2014/2015 wyniósł ok. 37,38%. Natomiast szacunkowy stopień wykorzystania kwoty krajowej dostaw ukształtował się na poziomie 37,07%.

W okresie IV - VII 2014 ilość skupionego mleka ukształtowała się na poziomie wyższym o 6,77% niż w tym samym okresie roku 2013/2014.

W miesiącu lipcu 2014 r. do podmiotów skupujących dostarczono 937,4 mln kg mleka, tj. o 6,7 % więcej niż przed rokiem (w stosunku do miesiąca czerwca 2014 r. nastąpił 2,1 % wzrost dostaw).

W sytuacji, gdy dynamika skupu mleka utrzyma się na dotychczasowym poziomie, prawdopodobieństwo przekroczenia przez Polskę kwoty krajowej dostaw może wynieść ok 8%, co skutkować będzie koniecznością uiszczenia opłaty wyrównawczej w wysokości znacząco wyższej niż prognozowana opłata za rok kwotowy 2013/2014.

http://www.agrofoto....00#entry1410858

Opublikowano

@karror, nie licz na więcej niż 10tys. Ale obym się mylił. Ja w ubiegłym przekroczyłem 40 a wnioskowana kwota była chyba na 60. Ten rok zamknie się na ok 70-80tys przekroczenia :ph34r:

http://www.agrofoto....00#entry1410858

o ile wiem dobrze ze strony arr to nie mozesz starac się o więcej jak o 30 tyś tak wynika z ustawy sprawdz na agencyjnej stronie choc przekroczyłeś dużo wiecej to max dostaniesz tylko tyle

Opublikowano

Zgadza się, pamiętam o tym. Powiedziałem że "chyba", bo wypełniony wniosek przysłała mleczarnia. Tak mi coś świta że było 60, (mogę się mylić) no ale jak by nie było to i tak z Krajowej Rezerwy nie można wyciągnąć zbyt wiele bo i tak wiadomo, że nie będzie przelicznika 100%

Opublikowano

Dostałem dzisiaj decyzję z ARR o nałożonej karze. Ponad 5,5 tyś do zapłaty, co mnie zaskoczyło, bo zapomniałem ile przekroczyłem limit. Czytałem ostatnio, że nasz nieudolny rząd składał wniosek do UE o zniesienie czy zmianę kar na rekompensaty za embargo. Pewnie to i tak nie przejdzie. Jak to było w poprzednich latach z pobieraniem kar przez mleczarnię. Zabierali całość na raz, czy dzielili karę na jakieś mniejsze raty?

Opublikowano (edytowane)

Edit:

Jak to było w poprzednich latach z pobieraniem kar przez mleczarnię. Zabierali całość na raz, czy dzielili karę na jakieś mniejsze raty?

W mojej mleczarni OSM Sierpc w tym roku na raty rozłożyli . Trzeba było tylko jakiś wniosek złożyć .

Edytowane przez Meg5
Opublikowano

mam znow propozycje ale juz po 35 gr . czekac czy lepiej teraz a moze nie bedzie kar tylko burza medialna

Według mnie 35gr to już jest dużo bo kit wie co z tymi karami będzie. Ja miałem okazję kupić po 25gr i załuję że nie wziołem bo teraz minimum 35gr ,ale według mnie nikt nie będzie kupował za tyle narazie kwot bo jeszcze nic nie wiadomo.

Opublikowano

Edit:

W mojej mleczarni OSM Sierpc w tym roku na raty rozłożyli . Trzeba było tylko jakiś wniosek złożyć .

Mlekovita Baranowo się nie piep*&^y. Dzisiaj dostałem fakturę i wzięli sobie połowę. Przetrzymali faktury nieco dłużej niż zwykle chyba, żeby ściągnąć jeszcze w tym miesiącu. Jak mogą teraz pobierać opłaty za przekroczenie jak decyzje o przydzieleniu kwoty z rezerwy są w grudniu? Zwrócą mi później różnicę?

Opublikowano

Z tego co wiem to sciagaja tylko od tych którzy maja do zapłacenia wyzsze kwoty, chyba łatwiej zaplacic w ratach niz wszystko na raz z reszta nie którzy maja wiecej do zapłacenia niz ich miesieczna wypłata za mleko.

Opublikowano
Jak mogą teraz pobierać opłaty za przekroczenie jak decyzje o przydzieleniu kwoty z rezerwy są w grudniu? Zwrócą mi później różnicę?

A co ma przyznanie kwoty z rezerwy do wysokości kar za rok ubiegły ? Czy ja czegoś nie rozumiem czy Ty kolego ? Przecież karę płacisz ,za te kg mleka ,które przekroczyłeś w ubiegłym roku kwotowym ,a z rezerwy dostaniesz na obecny rok .

Opublikowano

Witam,

Otrzymaliście już wezwania do zapłaty za poprzedni rok kwotowy? Do mnie właśnie dzisiaj przyszło, agencja naliczyła ok 0,29 zł kary za przekroczony kilogram.

Co o tym sądzicie?

Produkować dalej z wizją zapłacenia w przyszłym roku nawet 3 razy tyle?

Zwijać interes?

Co robić? Może wreszcie jakiś bunt? Bo jak ostatnimi czasy dostajemy tylko powiadomienia o obniżkach, przymusowe paczki których mleczarnia nie mogła sprzedać do federacji, powiadomienia o karach, wizje przekroczenia kwoty, oraz jeszcze gorsza o spadku cen po uwolnieniu limitów. Kiedy sami zaczniemy dyktować warunki? Kiedy powiemy za ile chcemy sprzedać swój włąsny produkt bo takie mamy koszt produkcji? Po raz wtóry rząd - nie tylko polski, ale tym razem ogólnoeuropejski uderzea w tym, którzy sie rozwinęli, zainwestowali w swoje gospodarstwa grube miliony a teraz nie dość że spłacają kredyty to jeszcze dostają po uszach że mają za dobra wydajność i za dużo produkują...paranoja