Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

usuń ten post jeszcze na 4 dni bo zobaczą i produkcja wzrośnie i nici z mniejszej kary :D

Edytowane przez Gość
Opublikowano

no i nie jest źle, na tyle liczyłem i na tyle wychodzi, nie trzeba będzie ponosić nadmiernych wydatków, ostatecznie wyjdzie im 5% przekroczenia kwoty i będzie dobrze, wiedziałem że krowy trzeba rozkręcać od początku marca ;)

Gość Profil usunięty
Opublikowano (edytowane)

w tamtym roku była podobna sytuacja, cysterki więcej wyjazdow miały niż zwykle. po za tym nie na każdej trasie maja do pelna i nie każdy musi oddawać z czterech dni, nie każdy przekroczy.

A co myślicie o  przetrzymaniu mleka z 6 dni (przy schłodzeniu do 1-2 stopni C), czy da sie to zrobić bez utraty jakości, bo z 4dni to bez problemu. Odbiór mam juz ustalony na noc z 31marca na 1 kwietnia, tylko nie wiem jeszcze czy 28 też zostawić czy oddać? W zbiornik spokojnie wejdzie mleko z 11 udojów.

Edytowane przez AdrianCichoski
Opublikowano

Wnioskując po poście zaoszczędzisz niewiele. Sam przekraczam już od stycznia i ten jeden odbiór mnie nie ratuje.

Opublikowano

wlasnie sporo ratuje, bo jak większość tak zrobi to marzec okaze sie słabszym miesiącem, raz ze we własnym gospodarstwie będzie nizsze przekroczenie, dwa to ze ogolnokroajowe będzie odrobinke nizsze, co może sie przelozyc nawet o grosz nizsza kare. Jeden odbior to jest 0.6 procenta mniej miesięcznie, w skali roku to da przekroczenie nizsze o 0.05 procenta. tyle ze nie każdy będzie miał taka możliwość przetrzymać ten ostatnio odbior i nie każdy będzie miał taka potrzebe, sa tacy którym kwoty wystarczy.

Opublikowano

Jestem ciekawy co będzie z tymi rolnikami którzy będą chcieli zacząć produkcję mleka po zniesieniu kwot .Wie ktoś moze coś na ten temat?No bo w końcu rynek mleka będzie wolny.

Gość Profil usunięty
Opublikowano

Wnioskując po poście zaoszczędzisz niewiele. Sam przekraczam już od stycznia i ten jeden odbiór mnie nie ratuje.

Niewiele? Z 6 dni to będzie prawie 7tyś litrów, przy prognozowanej karze 70 gr (sam uważa że będzie góra 50 gr) to daje prawie 5tyś zł,  nawet jeśli by liczyć tylko tegoroczna ratę to i tak będzie to grubo ponad tysiąc zł.

A tak właściwie to  chodzi mi o to żeby ktos powiedział jakie jest ryzyko że mleko sie zepsuje przy tak długim przetrzymywaniu?

Opublikowano

Już od jutra przestańcie oddawać i zostawiajcie na kwiecień...

W większości mleczarni nie przejdzie mleko z 4 dni to po pierwsze, po drugie kierowcy na to nie pójdą bo co teraz będą wozić po pół cysterny a za chwilę nie będzie im się mieścić ? będę robić dodatkowe kursy ? Wątpię...

Opublikowano

Przepraszam, bo źle skojarzyłem i nie pomyślałem, że ktoś kto ma tyle litrów co Ty może pomieścić 11 udojów. Masz chyba duży zbiornik.

Opublikowano

ja od jutra trzymam na odbior 31 marca który będzie zapisany na kwiecień. co do trzymania z 6 dni to odradzam, mleko na bank zlapie kwasku, jesli już ktoś sie na to upiera to tylko dolewanie mleka wychłodzonego do zbiornika, wydoic wystudzić do temp ok 3 stopni i dopiero wlewac. jesli będzie dolewane prosto od krowy nie ma szans żeby nie zlapalo kwasku.

Opublikowano

to zależy w jakiej temperaturze trzymasz, jeśli odbiór jest codziennie to wystarczy 6-8 stopni, jak co dwa dni to 4-5 stopni, a jak schłodzisz do 1-2 stopni tak jak pisze rolstudent to spokojnie 6 dni wytrzyma, tylko raczej mało kto ma taki zbiornik by trzymać 3x czasu niż normalnie(zakładając odbiory co dwa dni), co do tego entuzjazmu to produkcja za luty w porównaniu z styczniem to nie spadła, gdyby luty miał 31 dni, to byłaby porównywalna ilość dostarczonego mleka

Opublikowano

Załatw z kierowcą i date zmieni na 1 kwiecień ,oczywiście 31 marca

Opublikowano

dzierżawa "uzyczenie" kwoty mlecznej  znajomy odstawil na mnie 2 tys litrow mleka  . ile za 1 litr moge od niego zawolac  za taka przysługe ? kujawsko pomorskie

czy wy wszyscy się tak liczycie?... u mnie to za taką ilość to po prostu dobrą flachę i tyle

zaraz pewnie pazerni się odezwą że kary by zapłacił  z 1200...

powiedz że co łaska i zobaczysz jak honorowy jest człowiek i czy warto z nim jakiekolwiek kontakty utrzymywać

Opublikowano

czy wy wszyscy się tak liczycie?... u mnie to za taką ilość to po prostu dobrą flachę i tyle

zaraz pewnie pazerni się odezwą że kary by zapłacił  z 1200...

powiedz że co łaska i zobaczysz jak honorowy jest człowiek i czy warto z nim jakiekolwiek kontakty utrzymywać

ja zdaje na kumpla w tym miesiącu około 8000 i jak zapytałem ile chce za to to się jeszcze obruszył. mówi ze i tak mu zbywa i od kumpla nic nie weźmie