Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dziwne żniwa w tym roku. Ziarno suche a słoma żywa. Wczoraj prasowałem pszenną słomę - rolki nie chciały wyjść z komory. Słoma jak pierzyna. Dobić się dało ale każdą rolkę trzeba było wyciągać z komory. Trzeba czekać aż popada i słoma struchleje troche bo wcale wody nie ciągnie.

Opublikowano

Wczoraj zboże było zdatne do koszenia od 16 , a dzis nakosilem sie godzine i o 10 przyszla burza . Kradzione żniwa u mnie. Na chwile obecna 15% zboza skoszone.

Ty mieszkasz w Rogowie w oklolicach Brzezin???? (a może Rogów wieś?????)

Bo ja mam rodzine na Jasieniu i niedługo bedziemy kosić tylko musi sie wypogodzić. Najprawdopodobniej w Środe, Czwartek jeżeli nie będzie padać i był to ostatni deszcz ;p

A tak to wszystko leży ;(

A jak u Cb???

Opublikowano

nom zniwa pogoda sie popsula i ciekawe jak to bedzie bo zboza doszly juz ale nie zapowiedziany deszcz przyszedl dzien za wczesnie :/ nic nie ruszone w kolo mnie tylko jeczmienia zimoze pokradli i rzepak

Opublikowano

Wczoraj skończyłem kosić jęczmień jary dziś w nocy przyszła burza (20l/m2) teraz czekam aż pszenica jara dojrzeje i będzie koniec żniw ale to dopiero pewnie w przyszłym tygodniu.

Opublikowano

Kamil@ zestaw mój to Claas Arion 640+ Claas Variant 380. Nie wiem czemu taka lipa. Na podbieraku sie tak cieła słoma że szok... A nie chciałem presować bo potem nie zbite baloty za bardzo są.

Opublikowano

Zboża ozime wykoszone, plonem nie będę się "chwalić" nie będę psuć naszej super średniej af :D W każdym razie przekonałem się że sucha wiosna całkowicie zdegradowała plon a deszcze po 15 czerwca nic nie dały. Lepiej zapowiadają się jare, szkoda że mam ich tak mało.... I mogę powiedzieć że dopiero wczoraj ziarno było suche, w sobotę jeszcze nie takie dobre. Pogoda na razie dopisuje, trochę straszą chmury z których chwila popada ale pół godz wiatru i kombajny dalej ruszają.

Opublikowano

Trochę słońca i żniwa ruszyły. u mnie jeszcze tylko hektar pszenicy i hektar owsa i słoma oczywiście:). podobnie jak milanreal1 plonem nie będę się chwalił bo szału nie ma. niestety wiosna zawaliła, ale cóż poradzić taki zawód i taka firma:)

Opublikowano

dolnośląskie skoszone rzepaki już ponad tydzień temu, jęczmień w tygodniu a w sobotę poszła pszenica ozima i z 1ha udało się i burza przyszła.

Więc zostało mi prawie połowa polnów do zbioru, większość to pszenica jara więc trzeba trochę poczekać.

Wczoraj jechałam do Bydgoszczy to za Głogowem, przed Poznaniem jak zaczęło lać to tak cały czas (masakrycznie się jechało) - ale widziałam że większość zbóż pokoszona, baloty tylko na polach stały i kukurydza.

Opublikowano

Ja wczoraj skosiłem Palazzo-hybrydę z Kws z 2,5 ha sypnęło 13 ton. Liczyłem na więcej ale nie pryskałem w ogóle na grzyba i nie rzuciłem nawozu pod klos. Coz coś za coś. Słomę zas sprzedalem za 500 zl bo w rodzinie. Zona do dziś nie może tego przeżyć :)

Opublikowano

Ja jeszcze u siebie nie kosiłem przez długą naprawę silnika. Narazie pokosze trochę na usługach i pod koniec tygodnia jak pogoda pozwoli skoszę żyto a póżniej mieszanki i jęczmień. U nas żniwa trwają chociaż sporo już pokoszone sporo też stoi ;) Województwo Lubelskie Powiat Rycki ;)

Opublikowano

Witam.Nikt nie może powidzieć kiedy będą żniwa to tylko wie pogoda-jeżeli temp przekroczy 30 stopni to wszyscy się zdziwią :))))

Oj nie do końca, bo można przewidzieć za pomocą mierników wilgotności ziarna. Ja kupiłem w tym roku tester Pomelaca na Allegro i jest bardzo dokladny. Chociaz troche sie pospieszyłem z tym kupnem, bo widziałem potem, ze tu jest taniej i przesyłka za free: http://www.panfarmerek.pl/product-pol-1092-Wilgotnosciomierz-do-ziarna-Pomelac.html. Ale trudno sie mówi, duzo nie straciłem.

Opublikowano

Dziś jak wracałem od koszenia na usłudze widziałem Bizona Rekorda był chyba z 85 roku bo pomarańczowy jasny i nic w tym dziwnego ale miał niebieski heder naprawde wyglądał świetnie niestety nie miałem aparatu:)

Opublikowano

Ja jestem juz po żniwach a tak wogóle to mam u ludzi jeszcze z 15 ha no ale narazie od niedzieli wszystko staneło ze wzgledu na silną burzę z ulewą i dzis niby kombajny trochę zaczeły ciąc ale zaczeło padac o 16 i dopiero przestało więc się odciągają żniwa.

Opublikowano

To bardzo dobrze sypało. Coś temat zastygł. Jutro albo pojutrze młócimy pszenicę ozimą. Dzisiaj będę siał poplony bo już mam podorane po pszenżycie, jęczmieniu i mieszance. W tym roku jest tragedia z usługami :( , skosiłem zaledwie 20 ha gdzie zawsze było te 40- 50. Tylko po niedzieli mam 3 ha u sąsiada do wykoszenia i poza tym cisza :mellow: .

Opublikowano

W poniedziałek i wtorek delikatnie padało, dzisiaj cały dzień świeciło słońce i po południu było widac kombajny na polu. Żyto miało wilgotnosc 17% tak więc trochę za dużo. Jeśli jutro utrzyma się pogoda to wszyscy wyruszą na pola :)

Opublikowano

Dzisiaj zasiałem poplony a jutro wykoszę sobie pszenicę, sprasuję i zaoram jak dnia starczy. Może sąsiad będzie chciał 0,5 ha pszenżyta młócić. Naprawdę tak źle jeszcze nie było żebym miał tak długi przestój w usługach. Ceny są wyrównane. W zeszłym roku to dzień w dzień było koszenie a teraz się nudzę.