Skocz do zawartości

Samochód dla ROLNIKA [Połączone]

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Z tym spalaniem tak już bedzie, każdy silnik jest inny, inne zestrojenie, inny osprzęt. W porównaniu do mojego aktualnego auta to i tak będzie małe spalanie :) Te Caddy widzę codziennie bo jesteśmy z tej samej miejscowości. Raczej się dogadamy, no chyba że ktoś szybciej niż ja kupi to auto, bo ja pierw chce sprzedać swoją bawarkę.

Opublikowano

Da się też nie wierzyłem, mojej nie przeszkadza nawet fakt że dwumas tak się trepie jak by chciał zaraz wyskoczyć i postać obok samochodu. No ale co zrobię cyrograf podpisałem to i dźwigam krzyż....

• Haha 1
Opublikowano

To, ze auta pokonują te samą trasę to nic nie znaczy. Liczy się też styl jazdy. Stan samochodu jak choćby ciśnienie w kołach i tak dalej. Nawet jednym i tym samym autem na tej samej trasie dwaj różni kierowcy mogą spalić różne ilości paliwa.  Dla mnie vw może palić więcej. Nie są to i tak jakieś kosmiczne ilości paliwa więcej. W dodatku jak pisałem tankuje konewką.

Opublikowano

Zapomniałem dodać Panowie, że ten Caddy jest w 6-cio biegowym DSG, ale chodzi bardzo płynnie, lepiej niż w moim BMW (wiadomo, nowsza skrzynia no i dwusprzęgłowa), olej był regularnie wymieniany.

Opublikowano

Jakieś konkretne argumenty przeciw? Masz na mysli awaryjność? Mam trzecie auto w automacie i wracać do manuala to jak przesiadka z CVX na MTZ (coś o tym wiem haha). Jedyny słuszny argument to względy ekonomiczne (spalanie). Awaryjności się nie boję, bo kto jeździ automatem musi się z tym liczyć. Zestaw filtra z olejem do mojej BMW kosztuje 750 zł za OEM, do DSG 650 zł również OEM. Wiem że kumpel w Caddy wymieniał dwumas rok temu.

Opublikowano

Również czytałem ten artykuł :) co do mechatroniki to w BMW też trzeba na nią uważać oraz na hydrokinetyk. Gdyby nie ten automat to byłbym już przekonany do Caddy'laca. Jak to się mówi "jak nie urok to sraczka" :)

Opublikowano

W takim chyba będę musiał zrezygnować z Caddy. Inne egzemplarze już nie przykują mojej uwagi, ten jest naprawdę zadbany i dobrze wyposażony (nie wliczając w to DSG). Coś myślę, że Berlingo to cichy zwycięzca.

Opublikowano

Te skrzynie dociągają zwykle do 250 tys i sprzęgła do wymiany. Nie są to konstrukcje złe tylko niskiej trwałości, oczywiście zmiana oleju na czas ma znaczenie ale nie wydłuży to życia tej skrzyni kolosalnie. 

Opublikowano
7 godzin temu, bratrolnika napisał:

A mój 2.0 m-jet ponizej 7 zejść nie chce...

Takim autem nie da się wolno i oszczędnie jeździć .

Kusi przycisnąć . 

;)

6 godzin temu, bratrolnika napisał:

Akurat fiatem ponizej 2tys.obr nie da się jeździć, ma wielkie turbo które nisko wcale nie dmucha i nie jedzie...

Potwierdzam , 

Passatem można 3biegiem płynie sie toczyć 20km/h 

Ale jak JTD jak doładuje to czuć gwałtowny wzrost przyspieszenia 

• Like 2
Opublikowano
15 godzin temu, bodzioszajs napisał:

Auto ma przebieg 267 tkm i jest on potwierdzony przez serwis.

Ty serio zastanawiałeś sie nad samochodem z takim przebiegiem ? teraz to niech na ukraine leci , czy ktoś  z forum zastanawiał by się nad kupnem autka z tylema km ?  mineły lata że mietek w garażu za 100 zł cały dzię majstrował , a tym bardziej ze z opisu wynika za wcale na motoryzacji sie nie znasz , tak samo jak ja  .

Opublikowano

267 tys to sporo ale nie musi oznaczać tragedii. Dsg faktycznie może być drogie w naprawach. Lepiej jak wiesz, że na pewno ma tryle. Niż ma mieć 170 i ukryte drugie tyle. Lepiej już kupić auto znane zwłaszcza od nowości z takim przebiegiem niż nie znane co ma teoretycznie mniej naliczniku.

Co do dsg sprzęgła, dumasa czy mechatronika rzeczy do naprawy. Nie będzie tanio nie każdy zakład sobie poradzi. Z drugiej strony tradycyjne automaty te z konwerterem też się psują. Naprawy też nie są tanie i też wymagają warsztatów z wiedzą.