Skocz do zawartości

Samochód dla ROLNIKA [Połączone]

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

hehe a ja z kolei uwazam ze potrzebne sa 2 samochody np . jedno osobowe a jako drugie robocze najlepiej z hakiem terenowka ja mam suzuki vitare cabrio i do pracy i do zabawy po deszczu w blocie siewtne oraz w zimie :P

Opublikowano

już pisałem kiedyś ale napiszę i dziś, jeżdzę dacią logan pick-up w dieslu i mi starcza.

Kręgi betonowe już woziłem na niej (2 sztuki 800x50), deski, blachy do gięcia, blok do ciągnika. 2 osoby się mieszczą, proste i wygodne (jak załadowane) autko dla początkującego rolnika.

Potwierdzę to że poza gospodarstwem jeżdżę innym autkiem w LPG.

Opublikowano

Jak napisał @farmer, peugeot partner albo nawet citroen c15 napewno się sprawdzi. W zimie w pole się nie jeździ a latem trzeba wiele przewieźć więc 4x4 niekoniecznie musi być aczkolwiek zapas bezpieczeństwa nigdy nie zaszkodzi jednak serwis terenówki jest drogi poza łada niva ;)

Dlatego albo łada niva albo peugeot partner lub citroen c15. Jak sie zniszczy to na złom i kupisz drugiego

Gość Profil usunięty
Opublikowano

A co powiecie o Nissanie Navara?

Opublikowano

miałem kiedyś nivę nówkę sztukę z salonu z 2001r. Pierwsze 4 lata jeździło się dobrze. później ciągle się coś psuło. na szczęście części śmiesznie tanie (o bardzo słabej jakości) i prosta w naprawie. tylko denerwuje to że raz w miesiącu coś zepsute. awarie zazwyczaj nie były poważne, dwa razy tylko się zdarzyło, że musiałem ją holować, raz jak mi się zapalił alternator żywym ogniem, a drugi raz jak urwał się napinacz łańcuszka rozrządu. lekko u mnie nie miała bo jeździła co dzień w terenie, czasami w bardzo ciężkim. nie było dla niej przeszkody, a w zimie to we czterech chłopa do środka żeby była obciążona to pchała przed sobą śnieg na równo z maską ale nie stanęła. sprzedałem ją w 2010 roku za 6 tysięcy (wszędzie zaczęła wyłazić rdza), i kupiłem forda mavericka z 92 roku za 10 tysięcy. samochód starszy o 10 lat ale o niebo lepszy. mocny silnik, podobne spalanie (2,7 TD) co w nivie, praktycznie bezawaryjny, w terenie radzi sobie równie dobrze, też bardzo prosty samochód wszystko przy nim można zrobić samemu. polecam

trochę długi ten mój wywód :P

Opublikowano (edytowane)

Ja proponuje opel frontera, kilku znajomych ma ten sprzęt i nie narzekają. Sam rozmyślam nad zakupem tego autka. Samochód niedrogi za jakieś 20 tyś ładny sprzęt można mieć. No i co najlepsze świetnie sprawdza sie w terenie, a wiadomo jak czasem jest na wsi, jakie są nieraz warunki.O napędzie na cztery koła, reduktorze itp już nie wspomnę. Zima też mu nie straszna. Bagażnik co najważniejsze jest spory więc co nieco można wrzucić.

Edytowane przez Maciejo
Opublikowano

Jeżeli ktoś ma na samochód mało kasy, a potrzebuje samochodu niezniszczalnego, taniego w naprawach i eksploatacji, to zdecydowanie polecam VW Golfa III 1,9D. Może to nie jest terenówka, ale jest niewiele ludzi którzy zjeżdżają z utwardzonych dróg. Na polnych drogach radzi sobie świetnie, po łące też spokojnie pojedzie (sprawdzone w praktyce). A co najważniejsze pali bardzo mało ( 5l ON). Jedyne wady to wiek i rdza. Reszta jest ok. Polecam. Ceny zadbanych to ok. 3000zł.

Opublikowano

A ja polecę wysokie auta... Bo chyba o to się na wsi rozchodzi żeby nie bać się po polnych drogach jeździć tak jak mój wujek kupił sobie Peugeota 407 który stoi w garażu bo ciężko gdzie kolwiek nim wjechać taki niski i wszędzie starym uno jeżdżą... My kupiliśmy Renault Scenica powiem szczerze że prześwit jest niezły i nie ma problemów z polnymi drogami :P ... Chociaż i tak najlepiej po wertepach jeździ mi się Seicento nie ma drogi przez którą bym niem nie przejechał :P

Opublikowano

To chyba polnych dróg nie masz jak wszędzie Seicento przejedziesz :D (daj mu trochę deszczu i nie ma bata-utkniesz)-ja mam takie dosyć uniwersalne auto-Audi Quattro.Nawet na mokrym polu można zawrócić a i ponad 200 km/h też śmigniesz.Od niedawna ma hak ale i bez haka spro można wrzucić-bo kombi.