Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Pytasz po co? Bo nie wiedzą co jest w tych środkach i nie wiedzą co jak działa i ile czego trzeba dać. Mieszają mieszają, za swoje nie kupują, a potem będzie płacz opryskiwacz zapchało, końcówki pożółkły w zbożu, albo przez cały tydzień o jedno i to samo pytają. 

Edytowane przez loquito
Opublikowano
30 minut temu, Cebulj napisał:

To 

Tato uprawia. Pryska zwykle domnicem tak żeby nie za drogo wyszło nieraz to aby t1 daje. Ale mamy 3A to kws Emil rok i dwa lata temu 7-8 ton

Kuźwa , po co Ty tu się pytasz , jak przy takiej biedzie ochrony 8 ton 🙆‍♂️

Opublikowano
Przed chwilą, Ursus932 napisał:

Kuźwa , po co Ty tu się pytasz , jak przy takiej biedzie ochrony 8 ton 🙆‍♂️

Ale w przyszłości będę chciał mieć 10-12

Opublikowano

Ja latam z opryskiwaczem i rozsiewaczem ,  jak mam 7 ton na 3 klasie to jestem mega zadowolony 

8 minut temu, Cebulj napisał:

Może przymierz się do rekordu świata odrazu 

Opublikowano
8 minut temu, Cebulj napisał:

Bo fantazja, fantazja, bo fantazja jest od tego , aby bawić się na całego.

Opublikowano
12 minut temu, Ursus932 napisał:

Ja latam z opryskiwaczem i rozsiewaczem ,  jak mam 7 ton na 3 klasie to jestem mega zadowolony 

Może przymierz się do rekordu świata odrazu 

Rekord Polski findus 13.5 tony chyba

Opublikowano

I co w tym złego? 

Myślisz, że jak wydasz 500 zł to Ci urośnie 4 tony więcej? 

Uświadom sobie co znaczy nazwa środki ochrony roślin. Służą do ochrony plonu, a plon jest zaprogramowany na samym początku genetyki rośliny. Więc zacznij od gleby, pH i zasobności gleby, a nie środki po 500 zł. 

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

Ale T1 + T2 za 200zł to 4 x droższe od Dominica którym teraz pryskacie więc z 8 ton powinno skoczyć sporo w góre na plone. 

Edytowane przez loquito
Opublikowano
Przed chwilą, sumek666 napisał:

I co w tym złego? 

Myślisz, że jak wydasz 500 zł to Ci urośnie 4 tony więcej? 

Uświadom sobie co znaczy nazwa środki ochrony roślin. Służą do ochrony plonu, a plon jest zaprogramowany na samym początku genetyki rośliny. Więc zacznij od gleby, pH i zasobności gleby, a nie środki po 500 zł. 

Ale ja już tu się na czytałem na ochronę i nawozenie ze środki  powinno się walic po 400 i kupę różnych substancji. 

Przed chwilą, loquito napisał:

Ale T1 + T2 za 200zł to 4 x droższe od Dominica którym teraz pryskacie więc z 8 ton powinno skoczyć sporo w góre na plone. 

Ale na n1 idzie 270 kg salwtrosanu n2 saletry 250 a polifoska przed sianiem 300 kg

Opublikowano
3 minuty temu, sumek666 napisał:

Powtarzam. Odstaw jutuba, a to co czytasz na agrofoto dziel przez 5.

Masz pszenicę ozima? 

Opisz co robiłeś od zbioru przedplonu i co było przedplonem.

Przed pszenica na jednym kawałku był rzepak a na drugim jeczmien. Normalnie talerzowka plug brony wzdłuż poprzek wal dwa razy polifoska 6 300 kg  agregat siew wal. Teraz na wiosnę 270 saltrosan 9 marca i początek kwietnia 250 kg saletry

Opublikowano

@sumek666 ten użytkownik to rodzaj trolla internetowego i raczej nie wchodź w nim w dyskusje bo tylko czas stracisz, wystarczy umieć czytać ze zrozumieniem i z tego forum można sporo mądrych porad wycedzić, co z roku na rok jest trudniejsze bo zaczyna się tu wypowiadać co roku więcej ludzi co mają coraz mniej pożytecznego do napisania. Wystarczy poświęcić 2h i prześledzić i poczytać kilka sezonów wstecz co było polecane i jak się spisało u innych. 

• Like 1
  • Thanks 2
Opublikowano

Najważniejsze jest pH gleby następnie po pH fosfor. Te wartości możemy dopilnować. Z góry wiadomo że woda musi spaść. Jak się ma to w glebie i szczęście do opadu na 4b przy 160 N można osiągnąć 8 ton pszenicy. Pamiętać również należy aby na T1 zadbać o podstawę. U mnie w tamtym roku boskalid + epoksykonazol zawaliły sprawę gdzie miałem porównanie do wąskiego paska pszenicy prochlorazu + fenopropidyna o połowę tańszy zabieg poradził sobie lepiej. W uprawie pszenicy nieraz nie wystarcza wiedza i praktyka, trzeba mieć też dużo szczęścia. Myślę że temperatury często psują nam skuteczność środków.

• Like 1
Opublikowano
33 minuty temu, deSilva napisał:

Bo fantazja, fantazja, bo fantazja jest od tego , aby bawić się na całego.

Jeszcze chwilę temu szukał pracy , później dziewczyny żeby kija zamoczyć, teraz 12 ton pszenicy się marzy 😋

Opublikowano
29 minut temu, Cebulj napisał:

T1 t2 razem 200 zl to środki z bardzo średniej półki wtedy

Żebyś ty tylko tyle dał, to nie musiałbyś marzyć co ze sobą zrobić. 

Opublikowano (edytowane)
5 minut temu, Ursus932 napisał:

Jeszcze chwilę temu szukał pracy , później dziewczyny żeby kija zamoczyć, teraz 12 ton pszenicy się marzy 😋

Kolego Szanowny, bo akurat dla Ciebie mam Wielki Szacunek po Twoich postach, piszesz w realiach tego świata, no cóż mogę powiedzieć, Cebulek zmienił styl pisania, nie wie o czym tak naprawdę, ale szuka w necie i pisze.  :P

Edytowane przez deSilva
Opublikowano
37 minut temu, Ursus932 napisał:

Te dwa problemy nie zostały rozwiązane a ten z dziewczyną chyba nigdy

Opublikowano (edytowane)

Jakie macie doświadczenia z protiokonazolem PROTENDO? Z Helmu rok temu był super, ale w tym nie dostałem. 

Edytowane przez WiesławZetor